În cadrul întâlnirii cu reprezentanții presei locale, de vineri, 5 mai 2023, s-a vorbit, inclusiv, despre o eventuală candidatură a fostului rector al Universității „Ovidius“ din Constanța, Dănuț Epure, care și-a exprimat această dorință, de a reveni în această funcție, public. Acesta a fost condamnat la trei ani de închisoare, pentru luare de mită, în urmă cu opt ani.
Actualul rector al UOC, conf.univ.dr. Dan-Marcel Iliescu, știe despre dorința lui Epure de a candida, însă susține că, în final, va fi voința comunității academice. Totodată, acesta a precizat că universitatea nu este un SRL și nici „un instrument unde să îți faci PFA-uri prin angajați“.
„Eu n-am cum să comentez dorințe. A spus-o public, din câte am înțeles. Nu am cum să nu aflu, sunt o grămadă de prieteni care vin și îți bagă strâmbe. Dorința e dorință. E o vorbă, știți cum e cu dorința și cu putința. De dorit ne dorim toți multe. Eu v-am spus deja. Universitatea a avut nevoie de aproape zece ani ca să se întoarcă într-o zonă unde îi este locul. Este un aspect și nu ai cum să te separi de realitățile astea. Universitatea nu este un SRL. Universitatea nu este un instrument unde să îți faci PFA-uri prin angajați, care să aibă relații cu universitatea. Mai departe va fi voința comunității“, a spus rectorul UOC.
Alexandru Bobe: „Nu a călcat pe cineva pe trecerea de pietoni și acum este virgin. A luat șpagă“
În legătură cu acest subiect, a dorit să facă precizări și prorectorul conf.univ.dr. Alexandru Bobe. Acesta a făcut trimitere tot la votul din interior, al comunității academice, pentru a decide dacă Dănuț Epure poate fi sau nu rector.
„Conform legii actuale, chiar și viitoarelor legi, o persoană care a ispășit o pedeapsă, cu toate că a fost închis penal pentru șpagă… ce șpagă? În universitate. (n.r. – dacă Epure poate candida pentru funcția de rector?) Adică să lămurim lucrurile, nu a călcat pe cineva pe trecerea de pietoni și acum este virgin. A luat șpagă. A fost dovedit și a fost închis. Acum este total reabilitat. Are toate drepturile. Noi ce, am făcut în legea anterioară, după care s-a desfășurat procesul de vot? Am interzis persoanele care au cazier. Legea nici asta nu dădea voie, orice penal putea să candideze. Nu mi se pare normal acest lucru, cel puțin mie, ca persoană. Acum, o astfel de persoană poate să candideze. Nu are cum să intervină Senatul, ci doar cum a zis domnul rector, votul popular, comunitatea academică în totalitate“, a spus Alexandru Bobe.
Diane Vancea: „Constănțenii ar trebui să aibă o poziție“
Mai mult, prof.univ.dr. Diane Vancea, președintele Senatului UOC, a făcut apel la societate, referitor la candidatura lui Dănuț Epure.
„Este o chestiune care ține de întreaga societate. Constănțenii ar trebui să aibă o poziție, vorbim de imagine. Serviciile de educație înseamnă servicii de excelență. La nivelul imaginii, trebuie să te duci la nivelul cel mai înalt. O părere poate să aibă oricine despre subiectul acesta. Legea permite, sigur, pot exista mulți dintre cei care în Constanța se văd viitori rectori. Ok, dar în aceste condiții contează foarte mult și ce părere au cei din interior, dar contează foarte mult și ce părere aveți dumneavoastră“, a precizat Diane Vancea.
Context
Dănuț Epure și-a anunțat candidatura și în anul 2020, prin intermediul unei postări pe Facebook. Candidatura a fost invalidată de conducerea UOC, pe motivul existenței cazierului judiciar pentru fapte în legătură cu profesia, după cum se arăta în răspunsul primit de Epure, postat ulterior pe Facebook.
Fostul rector al Universității „Ovidius“ din Constanța, Dănuț Tiberius Epure, a fost condamnat definitiv, în 2015, la 3 ani de închisoare, pentru luare de mită. Totodată, i-a fost interzis, pe o perioadă de doi ani după executarea pedepsei, de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de rector la orice instituție de învățământ.
Astfel, în anul 2015, conform DNA, „prin Decizia penală nr. 1687 din 10.12.2015, Curtea de Apel București a hotărât condamnarea inculpatului EPURE TIBERIUS DĂNUȚ, rector al Universității «Ovidius» din Constanța, la data faptelor, la o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 5 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția de rector la orice instituție de învățământ, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită (două infracțiuni) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității“.
Concret, procurorii DNA arătau că „în perioada 27 iunie 2013 – 11 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț, în calitate de rector al Universității «Ovidius» din Constanța, prin intermediul inculpatului Tala Stere, a pretins de la o persoană suma de 4.000 de euro, pentru a-i pune la dispoziție, cu anticipație, subiectele la disciplinele de concurs la examenul de admitere la Facultatea de Farmacie, astfel încât o candidată să fie admisă în mod fraudulos la această facultate. La data de 13 iulie 2013, după ce a primit suma de 4.000 de euro, inculpatul a remis persoanei de la care a primit banii mai multe pagini care conțineau câte 250 de întrebări pentru disciplinele de concurs Biologie și Chimie, inclusiv răspunsurile aferente. Ulterior, la data de 22 iulie 2013, Epure Tiberius-Dănuț i-a indicat aceleiași persoane subiectele stabilite pentru examen, precizându-i că persoana participantă la concurs trebuie să învețe numărul întrebării și literele aferente răspunsurilor corecte.
În demersul său de pretindere și primire a sumei de 4.000 de euro, Epure Tiberius-Dănuț a fost sprijinit de inculpatul Tala Stere, care a intermediat relația cu persoana care a dat suma de bani. De asemenea, la data de 18 iulie 2013, inculpatul Epure Tiberius-Dănuț a pretins de la o persoană suma de 5.000 de euro pentru a facilita admiterea unei candidate la Facultatea de Farmacie din cadrul Universității «Ovidius» din Constanța”.
Petruț IACOB