Recuperarea Castelului Regal din Mamaia, dezbătută la instanța supremă. Dan Lucian Victor, cel care a devalizat Mamaia SA, intervine în proces

1
3629

Cumpărăroul Castelului Regal din Mamaia nu se lasă.  Din câte se pare, este dispus să joace și ultima carte pentru ca reședința  de vară a Reginei Maria să nu revină Ministerului Culturii, așa cum a decis instanța de fond.

După victoria Statului Român,  din vara anului trecut, în fața unui privat care a pus mâna într-un mod nelegal pe acest nemeritat monument istoric, procesul și-a urmat cursul firesc, sentința civilă fiind atacată cu apel, la Constanța, apoi, după ce a fost pierdut și apelul, s-a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Traseul procesului civil

Mai pe îndelete, lucrurile au stat cam așa: îm 2018 a fost deschisă acțiune în instanță, la Tribunalul Constanța, unde Ministerul Culturii a cerut anularea contractului de vânzare-cumpărare a Castelului Regal Mamaia, în vederea recuperării acestuia și reintegrării lui în patrimoniul național. Tribunalul a dat câștig de cauză reclamantului – Ministerul Cultrii, constatând nulitatea  absolută a contractului de vânzare-cumpărare. Mai departe, cumpărătorul “lezat” de această acțiune, respectiv Light System SRL, care a avut bani să facă afaceri cu terenuri și cu vila de vară a reginei, dar acum nu mai are bani nici să plătească integral taxa de timbru, a atacat sentința civilă la Curtea de Apel Constanța. Și această instanță a dat câștig de cauză Statului Român, prin Ministerul Culturii, respingând apelul ca nefondat pe data de 25 noiembrie 2020. Nici de această dată hotărârea instanței nu a fost definitivă, motiv pentru care dosarul a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție, care va da soluția finală.

După cum se poate observa, cei de la Light System SRL  nu se lasă cu una-cu două și țin cu dinții de acest imobil și de terenul aferent, pe care le-au cumpărat la prețuri mai mult decât ridicole. Bine-înțles, este dreptul fiecărei părți, într-un proces, să atace mai departe o soluție care nu-l favorizează, însă, în speța de față, nu este vorba despre o proprietate oarecare, ci este vorba și de o chestie deprincipiu, de interes național, un monument istoric achiziționat prin încălcarea legii.

Vânzătorul se opune redobândirii imobilului

Interesant este că, așa  cum am mai arătat și în alte articole pe aceeași temă, firma care a vândut Club Castel, SC MAMAIA SA, societate cu capital de stat, tocmai ea s-a opus, și în apel, la Constanța, și în recurs, la Înalta Curte, ca acest obiectiv să revină Statului Român.

Pe lângă SC Mamaia SA, mai apare încă un nume în acest proces, ca intervenient: Dan Lucian Victor. Un nume cunoscut pentru unii, un no-name pentru alții. Dar pentru cine nu-l cunoaște, să trecem puțin în revistă cine este acest Dan Lucian Victor care apare în procesul dintre Statul român, pe deoparte, și SC Light System SRL și SC Mamaia SA, de cealaltă parte.

Cine este intervenientul Dan Lucian Victor

Dan Lucian Victor este chiar fostul director al Mamaia SA, în perioada 2003 – 2009, fiind, totodată, și cel care a devlizat-o. Într-un dosar înregistrat la Tribunalul Constanţa pe 27.01.2012, SC Mamaia SA îi cerea fostului său director daune de 700.000 de euro, după ce un control al ANAF, efectuat după plecarea acestuia din funcţie, a scos la iveală furtul a câtorva zeci de miliarde de lei vechi, din banii statului, jaf desfăşurat de-a lungul anilor exclusiv sub semnătură lui Dan Lucian Victor. Acesta a avut grijă ca mai toţi banii societăţii de stat Mamaia SA să ajungă, într-o formă sau alta, fie în clubul de fiţe Bamboo, din Mamaia, al cărui patron era în paralel cu funcția de director la societatea de stat, fie la firmele apropiaţilor săi.

După ce a fost dat afară de la firma de stat, iar afacerea Bamboo ”s-a dus”, individul a fost evacuat din apartamentul primit de la primărie în 2003. După ce că avea de plătit o sumă modică drept chirie, de numai 200 de lei pe lună, pentru un apartament situat în Faleză Nord, cu vedere la  mare, unde chiria ajungeala sume de 10 ori mai mari, el nici pe cei 200 de lei nu-i plătea, motiv pentru care  a fost dat în judecată, evacuat și pus să plătească din urmă.

Acesta este intervenientul în procesul de recuperare a Complex Club Castel Mamaia. Revenind la acest proces, instanța  supremă urmează a stabili data judecării recursului formulat de cele două firme: SC Light System SRL și SC Mamaia SA.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.