Relocarea Colegiului Tehnic de Marină, tranșată în instanță. Se vehiculează că MApN dorește să construiască blocuri în locul lui

0
2099
sursa foto: http://liceuldemarinaconstanta.ro

Părinții și profesorii elevilor din cadrul Colegiului Tehnic de Marină ”Alexandru Ioan Cuza” – Constanța au dat în judecată Consiliul Local, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Finanțelor, după relocarea abuzivă, în opinia lor, dintr-o clădire în care și-au desfășurat activitatea ”cu brio”, grație dotărilor și a laboratoarelor specifice, într-una total neadecvată, un sediu de școală generală, fără nici o condiție. Toate astea după ce mai multe hotărâri controversate ale Consiliului Local Municipal – Constanța, din 2018, au reușit să dea peste cap calitatea învățământului pentru mai bine de 500 de elevi constănțeni. Se vehiculează tot mai mult posibilitatea ca Ministerul Apărării să fi preluat terenul pentru a construi blocuri pe viitor.

Potrivit HCLM 53/23.02.2018, municipalitatea a retras din administrarea Colegiului Tehnic de Marină Al.I. Cuza imobilul situat pe Bulevardul 1 Mai nr. 101, în care Colegiul Tehnic de Marină și-a desfășurat activitatea timp de ani de zile, proprietatea publică a municipiului Constanța, pentru a-l lua în administrarea Consiliului Local, în proprietatea publică a statului. Mergând mai departe, HCLM 54/23.02.2018 prevedea dezmembrarea imobilului respectiv, ”pregătind terenul” pentru HCLM 60/23.02.2018, care prevede ”transmiterea din domeniul public al Municipiului Constanța, în domeniul public al statului, în vederea transmiterii în administrarea Ministerului Apărării Naționale a imobilului situat în municipiul Constanța, bulevardul 1 Mai nr. 101”, după cum se arată în textul Hotărârii 60/23.02.2018.

Elevii colegiului Al.I. Cuza – cantitate neglijabilă, mai puțin importanți

Și inspectorul școlar general din acea vreme, Petrică Miu, a anunțat că intenționează să reînființeze Liceului Militar de Marină, care va funcționa în clădirea Colegiului Tehnic de Marină Al.I Cuza, cel din urmă urmând a fi mutat  în locul Colegiului Tehnic ”Vasile Pârvan”. Reprezentanții MApN au salutat, la rândul lor, inițiativa reînființării liceului militar, dar nimeni nu a făcu nicio referire la elevii care vor fi relocați și despre modul în care aceștia își vor relua studiile.

Întrucât rugămințile și protestele elevilor și a profesorilor nu au putut combate interesele celor aflați în spatele proiectelor respective, elevii au fost mutați, după cum spuneam, să-și desfășoare studiile în interiorul unei școli generale. După care a urmat acțiunea în instanță.

Peste 200 de reclamanți

Dosarul 7769/118/2018 a fost înregistrat pe data de 27 decembrie 2018 la Tribunalul Constanța, secția ”Contencios administrativ și fiscal”, având ca obiect ”anulare act administrativ”, respectiv suspendarea celor trei hotărâri de consiliu. În acest dosar, apar 210 reclamanți și 3 părți reclamate, respectiv Consiliul Local Constanța, Ministerul Apărăii Naționale și Ministerul Finanțelor Publice, cel din urmă având calitate de proprietar al imobilelor care fac obiectul dosarului.

Contactat telefonicde Focus Press, avocatul reclamanților, Ana-Maria Bordeianu, ne-a declarat care sunt nemulțumirile elevilor, profesorilor și părinților:

Reclamanții sunt părinții elevilor de la Colegiul Tehnic de Marină Al.I Cuza, care a fost transformat peste noapte în Liceul Militar de Marină., Practic, i s-a furat denumirea de către cei de la colegiul militar. S-a făcut o joncțiune de către Consiliul Local, a scos din proprietatea privată a municipiului Constanța terenul  pe care se afla Colegiul Tehnic de Marină și a fost transferat în proprietatea statului. Noi contestăm hotărârile CL în sensul că este o mutare abuzivă, au fost afectate condițiile de învățământ gratuit al celor peste 500 de elevi, în sensul că au fost mutați dintr-un centru de învățământ de peste 800 de metri pătrați, cu laboratoare dotate, într-o scoală generală, unde nu aveau laboratoare sau alte condiții specifice.

Din acest motiv am contestat, pentru că este afectată calitatea învățământului din cauza unor interese imobiliare, dintre Consiliul Local și MApN, cel din urmă fiind beneficiarul”, a declarat avocatul Ana-Maria Bordeianu.

A scăzut calitatea învățământului. Atunci unde este greșeala?

Practic, din discuțiile avute cu avocatul, acești copii au fost înghesuiți într-o școală generală, unde pur și simplu, orele nu se mai desfășoară la fel ca înainte, se fac în două ture, de dimineață și după-amiază, nu mai sunt laboratoare dotate, dar probabil se are în vedere atingerea acelorași performanțe, ceea ce nu prea este posibil.

 ”Au improvizat un laborator într-o clasă de școală generală, unde trebuie să intre niște elevi mai mulți la număr, dar nu mai există dotările și calitatea învățământului. Părinții când și-au înscris copiii la acest colegiu, sau chiar elevii când au ales unde să continue studiile, au avut în vedere calitatea învățământului de aici, inclusiv dotările”, ne-a mai declarat reprezentantul reclamanților.

După cum precizam, dosarul a fost înregistrat la finele anului 2018, a avut primul termen în februarie 2019, iar până în prezent nu s-au întâmplat prea multe în această cauză, mai ales că a mai intervenit și suspendarea pe parcursul stării de urgență din primăvara acestui an. În schimb, au fost destule persoane care au renunțat la judecată, întrucât copiii lor au absolvit acest colegiu. Ultimul termen de judecată a fost luni, 10 august, când au fost prezente toate părțile, inclusiv reprezentanții MApN, însă instanța a dispus un nou termen, pe data de 31 august. Până la un verdict final, după epuizarea inclusiv a căilor de atac, mai e cale lungă, probabil va mai trece o generație prin acest colegiu care funcționează, actualmente, într-un spațiu improvizat.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.