Renovarea complexului de la Dacia, contestată! Un arhitect propune o clădire de 20 de etaje

0
1941

Complexul de la Dacia se va moderniza complet. DACIA T&T SRL a inițiat un PUD care a fost supus opiniei publice. Este vorba despre „Planul Urbanistic de Detaliu – Complex comercial Dacia, bulevardul Tomis nr. 235”, cel care a fost o dată un punct de referință în oraș, mai ales că în imediata apropiere se afla și un cinematograf. În perioada în care se puteau transmite sesizări, două societăți comerciale și un architect au formulat observații.

Prezentul Plan Urbanistic de Detaliu urmărește reglementarea din punct de vedere urbanistic a zonei supuse studiului, în vederea stabilirii condițiilor de realizare a unei terase închise circulabile la etajul II. Imobilul care a generat documentația are o suprafață de 296,14 mp. și este amplasat în nord vest-ul intravilanului municipiului Constanța, având acces la 2 bulevarde, bulevardul Tomis, și bulevardul Alexandru Lăpușneanu.

Pe parcursul derulărli procesului de informare şi consultare publică au fost primite 3 sesizări care vizează reglementările propuse, astfel:

– adresa formulată de SC TRAIAN SA, în care se menţionează faptul că există nelămuriri cu privire la afectarea dreptului de proprietate asupra terenului aferent în cotă indiviză de 228.45 mp aparţinănd petentei şi în privinţa căilor de acces pentru noul spatiu generat;

– adresa formulată de SC VOSS SRL, în care precizează că societatea nu cunoaşte regimul de proprietate al fiecărei vecinătăţi iar prin acţiunea iniţiatorului PUD, este lezat dreptul de proprietate al petentei prin obturarea abuzivă a peretelui exterior din curtea interioară, a ferestrelor şi a vitrinei stradale, motive pentru care îşi manifestă retInerea în legătură cu derularea proiectului PUD;

– adresa formulată de Chivu Andrei, prin care se propune un proiect arhitectural diferit, amplasat în locul Complexului comercial Dacia.

Aspectul arhitectural al investiției propuse propune tratarea în integralitate a ansamblu comercial Dacia. Propunerea va avea un aspect modern, toate fațadele vor fi tratate cu maximă atenție și cu materiale de finisaj de calitate superioară.

Obiectivul propus se va încadra în stilul zonei, neintrând în contradicție cu caracterul acesteia, prin respectarea următoarelor principii: limbajul arhitectural va fi contemporan, cu cromatică deschisă și accente în culori nesaturate, iar acoperirea se va face în sistem terasă și se vor ultiliza finisaje de calitate superioară. Zona posedă, în ansamblul ei, un fond construit în stare bună, construcțiilor reprezentând imobile executate în perioada 1980, ansamblu blocuri locuințe zona Dacia. Regimul de înălțime în zona este cuprins între P+4E și P+10E, majoritatea construcțiilor aflându-se într-o stare bună.

Chiar dacă regimul de înălțime din zonă este de maximum 10 etaje, arhitectul Andrei Chivu vine cu o propunere pentru o clădire de 15-20 de etaje. Iată cum argumentează: „Eu doar sunt de parere că acolo s-ar așeza foarte bine o clădire înaltă de birouri sau apartamente (sau mix), 15-20 de etaje, are vizibilitate bună de pe două bulevarde și leagă defapt două axe importante, cele două bulevarde fiind dominate și de alte edificii importante de arhitectură cum sunt Casa de Culură sau blocul Capitol. O clădire înaltă cu un design modern și bine așezată în zona Dacia ar putea anunța totuși o epocă nouă a orașului, poate fi un simbol pentru dezvoltarea economică, deoarece sutele de milioane îngropate în Mamaia și Mamaia Nord sunt din păcate un simbol al dezastrului urbanistic. Clădirea pe care eu vi-o propun poate primi terase verzi în cascadă și chiar o cascadă de apă. Eu am realizat volumetric sugestia unei spirale înfășurate pe un cilindru, ideea este legată de geometria ceasului din zonă”, se arată în sesizarea transmisă de architect.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.