Secția condusă de procurorul constănțean Adina Florea, la un pas să fie desființată la propunerea deputatului Stelian Ion

0
968

Propunerea legislativă privind desființarea ”Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție” a picat. Deputații au respins această propunere, marți, printr-un vot covârșitor, cerând păstrarea acesteia.  În urma supunerii la vot, s-au înregistrat 167 de voturi pentru respingerea inițiativei, 97 de voturi au fost împotrivă, dar au fost și 25 de abțineri.

Părerile au fost împărțitre. Unul dintre inițiatorii propunerii de desființare a SIIJ este deputatul USR de Constanța, Stelian Ion, care este de părere  că „Această secţie ar fi trebuit demult desfiinţată (…) Cine nu votează proiectul consider că vrea să distrugă şi să controleze justiţia”, a afirmat deputatul constănțean, în plen .

Pe de altă parte, Florin Iordache, fostul ministru PSD al Justiției, cunoscut și sub porecla ”Altă întrebare”, a susținut că desființarea SIIJ ar însemna subordonarea justiției. Să nu uităm că Secția, aflartă în subordinea Parchetului General, a fost înființată de PSD.

„În decizia CCR din 2018 s-a spus că înfiinţarea secţiei constituie o garanţie legală a principiul independenţei magistratului. Practic, cine doreşte desfiinţarea secţiei doreşte o subordonare a justiţiei. (…) Vreţi să ne întoarcem în perioada în care Portocală (fostul procuror DNA Ploiești Mihai Negulescu – n.red.) şi alţii de la Ploieşti făceau anchete cum voiau?”, a spus Iordache în plenul Camerei Deputaților.

Pe de altă parte, fostul ministru al Justiției Ana Birchall a făcut apel la adoptarea proiectului, adică desființarea secției, despre care a spus că a trimis în instanță doar două cauze anul trecut. 

”Noul parchet”, așa cum a fost denumit,  este condus de procurorul Gheorghe Stan, alături de adjunctul acestuia, procurorul constănțean Adina Florea care, din câte se pare, ar dori să părăsească această structură.

”Scopul și durata”

”Secția Specială” a fost înființată de social-democrați, în 2018 și se află în subordinea directă a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Scopul exclusiv al acesteia este anchetarea infracțiunilor din justiție, fapt pentru care a atras critici din partea forurilor europene, întrucât Comisia Europeană punea sub semnul întrebării independența acestei unități de parchet.

La doi ani de la înființare, aceasta se află pe punctul de a fi desființată. Camera Deputaților a adoptat, însă, poziția de păstrare a Secției respective, însă, în acest caz, Senatul este for decizional. Dacă parlamentarii-senatori vor decide desființarea ei, SIIJ ar putea fi considerată instituția cu cea mai scurtă perioadă de funcționare din domeniul justiției, toate celelalte fiind structuri cu istorie.

Daniel ALBU

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.