Afecțiunile la coloana vertebrală reprezintă unele dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă populația la nivelul întregii lumi. Focus Press a discutat cu renumitul medic Măgurean Mihai Sabin din cadrul Spitalului Monza despre semnele care ar trebui să ne conducă direct către un consult de specialitate. Durerea nu este o opțiune, durerea nu trebuie să ne conducă viața!
Reporter: Depunem efort, avem o viață activă sau, dimpotrivă, petrecem prea mult timp la calculator. Intervine durerea de spate: când ne limităm la a lua o pastilă, la recomandarea farmacistului, și când apelăm la medic?
Măgurean Mihai Sabin: Orice durere ascunde o problemă. Durerea de spate apare în multe situații. Uneori poate fi o durere trecătoare, când suferința este localizată predominant la nivelul musculaturii. În acest caz, durerea nu trebuie să fie îngrijoratoare. Totuși, în ultima perioadă, odată cu creșterea sedentarismului, durerea de spate este tot mai frecventă. Eu recomand prevenția: sport, gimnastică medicală și alimentație sănătoasă. De asemenea, pot spune că a crescut numărul pacienților cu diformități vertebrale și tumori. Având în vedere diversitatea problemelor vertebrale, sfatul meu este ca pacientul să se adreseze medicului încă de la primele simptome.
Rep.: În funcție de simptome, care sunt cele mai frecvente afecțiuni ale coloanei?
Măgurean Mihai Sabin: Simptomele cele mai frecvente legate de suferințele coloanei sunt durerea, tulburările de sensibilitate și mersul șchiopătat. Tot la fel de important de analizat este caracterul durerii.
Cea mai frecventa afecțiune, prezentă la tot mai mulți pacienți, este hernia de disc. Totuși, aceasta nu necesită întotdeauna intervenție chirurgicală. O altă afecțiune este stenoza de canal lombar, care dă claudicație, adică o tulburare de mers. Ne dăm seama de afecțiune dacă durerile în membrele inferioare se liniștesc în repaus. Diformitățile vertebrale sunt în creștere la populația adultă. Scolioza adultului este, de multe ori, scolioza adolescentului netratat. Modificările de uzură multietajate reprezintă o altă cauză pentru scolioză . O altă categorie de scolioză este cea iatrogenă, adică apărută în urma unei alte intervenții chirurgicale la nivelul coloanei vertebrale, intervenind, în timp, un fenomen de uzură, precum modificările de rotație la nivelul zonei operate.
O categorie aparte sunt durerile generate de tumori sau metastaze vertebrale. Aceste probleme pot fi tratate chirurgical, în ultimii ani prezența acestora nemaiînsemând stadiu terminal. Mijloacele terapeutice actuale permit prelungirea duratei de viață și creșterea confortului vietii.
Rep.: În ce stadiu se recomandă exercițiile, tratamentul și când se impune o eventuală operație?
Măgurean Mihai Sabin: Exercițiile, de fapt kinetorapia, se recomandă de la debutul durerii. Ele sunt parte integrantă a tratamentului pre și postoperator. Operația este necesară în situațiile în care durerea nu se ameliorează și se instalează deficitul motor.
Rep.: Un pacient care vine din Constanța sau Tulcea, la MEDART, ce ar trebui să știe în legătură cu o eventuală operație? De ce… trenul spre București?
Măgurean Mihai Sabin: Am foarte mulți pacienți din Dobrogea. E încurajator că pacienții au înțeles că nu e nevoie să plece din țară pentru servicii de calitate. Pot fi tratați cu profesionalism în București; eu, personal, niciodată nu recurg la intervenții chirurgicale de la primul consult. E un proces care trebuie parcurs și încercăm metode alternative pentru a diminua durerea.
Rep.: O operație garantează eliminarea durerilor, o viață normală?
Măgurean Mihai Sabin: Pentru toate intervențiile chirurgicale se utilizează atât tehnici minim invazive, precum și cele mai avansate echipamente și tehnologii disponibile momentan pe piață. O operație garantează o îmbunătățire a calității vieții. Dacă pacientul își respectă recuperarea postoperator, șansele de vindecare sunt maxime.
Dr Mihai Măgurean are 25 de ani de experiență remarcabilă în domeniul intervențiilor chirurgicale. Zona de supraspecializare este chirurgia spinală traumatică, chirurgie ortopedică și traumatologică, chirurgia scoliozei, precum și chirurgie spinală minim invazivă.
Cu o formare profesională în marile centre universitare internaționale, dr. Măgurean consideră că fiecare durere este o provocare, iar pacientul trebuie înțeles și ajutat.
A.C.