Restaurantul Reyna nu poate intra în legalitate cu terasa amenajată!

0
3545
foto: Vila Reyna

Primăria Constanța a eliberat, pe 27 ianuarie a.c., un certificat de urbanism potrivit căruia amenajarea terasei Restaurantului Reyna este ilegală! Firma care administrează locația a pierdut și în primă instanță procesul cu Municipalitatea, împotriva amendării sale din 2018 pentru lucrările realizate ilegal – extinderea unității de alimentație publică –, fără autorizație de construire.

Mersin Turism S.R.L. a fost informată miercuri, 27.01.2021, că terasa Restaurantului Reyna, pe care îl administrează (împreună cu Vila Reyna) a fost amenajată ilegal, deoarece conform extrasului de carte funciară terenul este intabulat ca platformă, iar aceasta nici nu se încadrează în reglementările urbanistice aprobate – utilizări admise sau utilizări admise cu condiționări.

Din cauza controalelor și amenzilor aplicate pentru extinderea cu terasă a restaurantului de pe strada Pescarilor nr. 33B, pe care le-a contestat în instanță, Reyna a încercat să intre în legalitate, dar certificatul de urbanism eliberat de Municipalitate arată că acest lucru este imposibil.

Încă din decembrie 2016, Poliția Locală Constanța l-a amendat cu 3.000 de lei pe Murat Kanmaz, unul dintre asociații Mersin Turism, pentru executarea lucrărilor fără autorizație de construire, dar acesta a reușit, în primă instanță, să anuleze procesul-verbal de constatare a contravențiilor, deoarece fusese amendat în calitate de investitor, nu ca reprezentant juridic al firmei care administrează restaurantul și care a realizat lucrările, mai ales că certificatul de urbanism pentru consolidarea taluzului pe care a fost amenajată terasa a fost eliberat pe numele soției sale, Mihaela, care este și ea asociat în Mersin Turism. Iar în apel, în februarie 2018, a fost menținută decizia Judecătoriei Constanța.

În procesul-verbal al Poliției Locale, agenții dispuseseră oprirea executării lucrărilor de construcții, obținerea autorizației de construire pentru lucrările executate, iar în caz contrar aducerea imobilului la starea inițială, deoarece se executaseră fără autorizație de construire extindere restaurant pe latura de sud, vest și est cu regim de înălțime parter (zidărie BCA cu structură din beton armat și învelitoare din tablă), realizare două pergole pe laturile de sud și nord, consolidare taluz prin doisprezece piloți din beton armat, turnarea unei platforme din beton armat cu suprafață de 150mp și realizarea unei pergole pe schelet metalic cu suprafața de 150mp și înălțime de 3 metri.

Culmea, Murat Kanmaz a susținut în instanță că amenajarea terasei restaurantului era finalizată din toamna anului 2011, cele două pergole din lemn nu există, iar consolidarea taluzului a fost gata în primăvara lui 2014. Iar până în decembrie 2016 polițiștii locali nu s-au sesizat!

Dacă a pierdut definitiv în februarie 2018, Primăria, prin Poliția Locală, a încheiat un nou proces-verbal de constatare a contravenției la doar două luni de la finalizarea procesului, de această dată pe numele firmei care administrează Vila și Restaurantul Reyna, Mersin Turism. Alte două luni mai târziu, aceasta a atacat în instanță noua sancțiune, dar de această dată decizia Judecătoriei, din 28.10.2020, a fost în favoarea Municipalității, menținând ca legal și temeinic documentul contravențional. Hotărârea nu este, însă, definitivă.

Trebuie menționat și faptul că procesul a fost suspendat timp de un an, deoarece soții Kanmaz au intentat o acțiune în constatare de ieșire din indiviziune, pentru terenul nou, provenit din consolidarea talazului, așa că s-a așteptat soluționarea definitivă a acestui dosar. Dar cei doi au pierdut și pe fond, și în apel și la recurs procesul cu Primăria și Consiliul Local Constanța, cererea de chemare în judecată fiind respinsă ca inadmisibilă.

Mersin Turism S.R.L. a încercat să suspende măsurile complementare din procesul-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor nr. 6.897/24.04.2018 și prin ordonanță președințială, chiar prin două dosare, dar și de această dată a pierdut procesele atât pe fond, cât și în apel, cererile fiind respinse ca neîntemeiate.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.