Încă puțin și se împlinesc 10 ani de când mai mulţi constănţeni au fost trimişi în judecată, iar până în prezent, nu s-a găsit o soluţie. Cum suntem familiarizați cu dosarele care o lălăie pe rolul instanțelor, ne așteptăm la orice. Recent s-a constatat că cei trei afaceriști inculpați în dosarul ”Vectra” nu mai pot fi condamnați pentru înșelăciune, pentru că li s-a prescris răspunderea penală pentru această infracțiune, grație posibilităților multiple din justiție. Și în dosarul de față s-ar putea întâmpla același lucru.
În acest dosar vorbim despre opt indivizi, respectiv: Ion Gabriel Poenaru, Mădălin Corneliu Ionescu, Marian Teodor Grigore, Sorin Petre, Marian Verone Lupu, Doga Hristu, Stelian Ţiţimeaua şi Marian Bărbulescu, acuzaţi că au spart şi furat produse petroliere din conductele subterane aparţinând marilor companii Oil Terminal Constanța, OMV Petrom-Petromar Constanța și S.C. Conpet S.A. Ploiești.
Abia în vara lui 2017, magistrații Tribunalului Constanța s-au pronunțat în dosarul penal, în care cei opt constănţeni au fost găsiţi vinovaţi, în plină instanţă, doar pentru asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni. Astfel, Ion Gabriel Poenaru a fost condamnat la 4,8 ani închisoare, Mădălin Corneliu Ionescu -3,1 ani, Marian Teodor Grigore -3,4 ani, Sorin Petre – 4,8 ani, Marian Verone Lupu – 3,4 ani, Doga Hristu – 1,7 ani închisoare cu suspendare, Stelian Ţiţimeaua – 4,4 ani de închisoare pentru furt calificat și punere în circulație sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul cu număr fals de înmatriculare, iar Marian Bărbulescu a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Punct și de la capăt
De atunci, dosarul a mai trecut și prin alte etape, la Curtea de Apel, ajungând, în cele din urmă, în faza de rejudecare, înapoi la Tribunal, iar ultimul termen, pe fond, a avut loc marți, 26 ianuarie, tot pentru asociere în vederea comiterii de infracțiuni.
De precizat că, încă din 2018, judecătorii instanței de fond au luat act de faptul că prejudiciul cauzat părţii civile Compet SA Polieşti a fost recuperat în totalitate, iar partea civilă SC Oil Terminal SA a recuperat preţul produsului petrolier, respectiv 380.114 lei, și s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 4.810,44 lei , plus dobânzile legale calculate de la data săvârșirii faptei, până la achitarea debituui.
Daniel ALBU