Restaurarea Cetății Carsium, în linie dreaptă: APM a decis că proiectul se încadrează în prevederile legale

0
457
Cetatea Carsium, foto zigzagprinromania

Vești bune! Se fac pași pentru continuarea lucrărilor de reabilitare a unui important obiectiv turistic al județului Constanța: Cetatea Carsium, situată în orașul Hârșova. Ca urmare a solicitării de emitere a acordului de mediu adresate de către Consiliul Județean Constanța, Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Constanța susține că proiectul se încadrează în prevederile legale.

Amintim că la data de 5 noiembrie 2019 a fost semnat proiectul privind reabilitarea cetății: „Lucrări de restaurare, conservare, amenajare și valorificare cultural turistică a Cetății Carsium, oraș Hârșova, județul Constanța”. Valoarea totală a proiectului de restaurare a cetății Carsium este de aproximativ 10,6 milioane lei (fără TVA) și din care componența de proiectare, execuția de lucrări și asistența tehnică din partea proiectantului se ridica la 7,5 milioane lei (fără TVA).

Obiectivul general al proiectului îl reprezintă restaurarea, conservarea, protejarea și punerea în valoare la adevărata dimensiune a Cetății Carsium. Mai exact, lucrările de investiţii vor fi împărţite în obiective, după cum urmează: obiectivul  Turnul Comandantului, obiectivul Zid Sector Port, obiectivul  Corp Multifuncţional „Conex”, obiectivul  Zid Sector Incinte Vest, Obiectivul  Amenajare de Sit „Conex”, Obiectivul Împrejmuire „Conex”, Obiectivul  Reţele de utilităţi în incintă.

Durata de execuție a contractului de servicii este de 36 luni, din care proiectare 6 luni și execuție de lucrări 30 luni. Contractul a fost atribuit prin licitație publică asocierii „S.C. Actaeon Invest S.A – Research Consorzio Stabile Societa Consortile ARL – S.C. Princer S.A”, lider de asociere fiind S.C. Actaeon Invest S.A.

Parcela pe care se află obiectivul alcătuit din teren și ruine este cunoscută sub denumirea de situl arheologic ”Cetatea Carsium de la Hârșova”. Suprafață de teren este de  25.520,00 mp, fiind localizat pe Dealul Cetății, între malul Dunării (la S), străzile Dobrogei și Carsium (la E), strada  Cetății (la N) și strada Alexandru cel Bun (la V); Obiective de patrimoniu: ruinele fortăreței romane, romano-bizantine și medievale. Amplasamentul nu dispune de branșamente la utilități.

Intervențiile propuse urmăresc amenajarea unui parcurs muzeal corespunzător sitului istoric, împrejmuirea acestuia, conservarea, restaurarea și punerea în valoare a ruinelor cetății, amenajarea arhitectural peisagistica, realizarea unui iluminat arhitectural corespunzător, construirea unui punct de informații turistice și grupuri sanitare.

Amenajările de teren vor consta în evacuarea pământului rezultat din cercetări arheologice anterioare și expunerea unor ziduri din zonele de interes; se vă sistematiza zona de acces în sit, în zona corpului multifuncțional, prin aducerea la cotele adecvate realizării unei construcții noi și a unei platforme pentru parcare. Se vor realiza pante pentru colectarea și dirijarea apelor pluviale către un separator de hidrocarburi.

De precizat că la proiect au început deja lucrările de mai bine de 1 an de zile.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.