Revendicările medicilor, prezentate și discutate cu reprezentanții Guvernului

0
385
Foto: Solidaritatea Sanitară

În încercarea de rezolvare a problemelor cu care se confruntă salariații sistemului sanitar şi al celui de asistenţă socială, reprezentanţii Federației SANITAS din România s-au întâlnit marți, 10 noiembrie 2020, în timpul pichetării organizate în fața Guvernului României, cu reprezentanți ai aparatului guvernamental, cu atribuții în sistemul sanitar și cel de asistență socială.

Revendicările Federației SANITAS, depuse marți la Cabinetul Prim-ministrului, au fost prezentate și discutate inclusiv cu reprezentanți ai Guvernului.

Acestea au vizat, în primul rând, aplicarea sporului de până la 30% în toate unităţile, pentru toată perioada în care va fi prelungită starea de alertă și acordarea lui întregului personal din unități/secții/compartimente care tratează pacienți confirmați COVID-19, UPU/CPU, Serviciile de Ambulanță, zonele tampon din celelalte unități sanitare etc. În acest sens, Federația SANITAS a solicitat elaborarea unei ordonanțe de urgență care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, fapt ce a fost garantat de către reprezentanții Guvernului.

În plus, s-a discutat aplicarea unitară și continuă a sporului de epidemie (55 – 85%) tuturor salariaților care îndeplinesc condițiile de acordare. Federația SANITAS a solicitat, de asemenea, elaborarea unui act normativ care să cuprindă și asigurarea sursei de finanțare, primind și pentru acesta garanția că nu va fi emis înainte de a fi consultată.

În ceea ce privește creșterea salariilor tuturor angajaților la nivelul anului 2022, începând cu 1 ianuarie 2021, precum și aplicarea sporurilor la salariul actual, reprezentanții Guvernului au dat asigurări că această discuție va avea loc înainte de elaborarea bugetului de stat pentru anul 2021, pentru a se asigura finanțarea acestui deziderat.

Referitor la voucherele de vacanță, s-a convenit că acestea reprezintă un drept de natură salarială care trebuie acordat până la finalul anului 2020, cu sursă de finanțare Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Reprezentanții guvernamentali au oferit și garanții privind rectificarea bugetară care va asigura plata drepturilor salariale pentru angajații din asistență socială.

„Celelalte solicitări ale Federației SANITAS vor fi reluate într-o discuție care va avea loc zilele următoare, la întâlnirea patronată de premierul Ludovic Orban, cu participarea reprezentanților ministerelor de resort și ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. După discuția ce va avea loc cu medierea prim-ministrului, vom convoca ședința Consiliului Național, pentru a evalua rezultatele negocierilor și pentru a hotărî strategia viitoare!“, au transmis reprezentanții Biroului Operativ al Federaţiei SANITAS din România.

Subiectele intens dezbătute marți au fost discutate, luni, și cu Nelu Tătaru, ministrul Sănătății.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.