România a înfiinţat Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă. Geoană, primit la Cotroceni de Iohannis: au vorbit de priorităţile Summitului NATO din iunie!

0
133

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, luni, pe secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Palatul Cotroceni, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, discuţiile s-au concentrat pe temele de interes în pregătirea Summitului NATO din 14 iunie, cu accent pe evoluţiile la nivel aliat privind procesul de reflecţie NATO 2030 şi noul Concept Strategic.

Şeful statului a subliniat că viitorul Summit NATO de la Bruxelles reprezintă “o etapă crucială a procesului de adaptare a NATO la provocările actuale de securitate, prin continuarea consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare”.

În acest context, preşedintele Iohannis şi-a exprimat sprijinul pentru propunerea secretarului general al NATO pentru un nou Concept Strategic, care să asigure un răspuns adecvat şi bine calibrat al Alianţei Nord-Atlantice la actualul mediu internaţional de securitate. Noul Concept va trebui să reflecte realităţile geostrategice actuale şi să asigure o viziune unitară asupra priorităţilor NATO, cu menţinerea atenţiei aliate asupra celor trei sarcini fundamentale, în special apărarea colectivă, menţionează sursa citată.

Premierul Florin Cîţu împreună cu președintele României, Klaus Iohannis, cu mai mulți colegi din Guvern, a participat luni la inaugurarea Centrului Euro-Atlantic pentru Rezilienţă: “Am dorit să subliniez sprijinul deplin al Guvernului și al meu, ca prim-ministru, acordat acestei instituții constituite în subordinea Ministerului Afacerilor Externe. Înființarea Centrului este o urmare firească a importanței pe care problematica rezilienței a acumulat-o în ultimii ani. Impactul acestei problematici în societate și asupra instituțiilor statului trebuie urmărit îndeaproape. Am convingerea că acest instrument atât de necesar va beneficia de expertiză solidă și va aduce valoare adăugată reală pentru România, pentru partenerii și aliații noștri. Prezența la București a secretarului general adjunct al NATO, Mircea Geoană, şi a vicepreşedintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, la inaugurarea acestui Centru, sunt de bun augur pentru că principalele platforme de cooperare internaţională a României, în materie de rezilienţă vor fi cu precădere cele legate de NATO şi de Uniunea Europeană“.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a salutat decizia României de a înfiinţa Centrul Euro-Atlantic pentru Rezilienţă (E-ARC), exprimându-şi convingerea că acesta “va aduce o contribuţie semnificativă” la aprofundarea dezbaterii şi operaţionalizării rezilienţei la nivel de societate.

Salut decizia României de a înfiinţa acest centru. Este o decizie utilă şi necesară. Mă bucur de asemenea că acest centru internaţional nu este oferit exclusiv relaţiei cu NATO, ci acestui parteneriat strategic indispensabil între NATO şi UE. În urmă cu câteva luni, secretarul general Jens Stoltenberg a avut o întâlnire în premieră cu Colegiul Comisarilor, la invitaţia preşedintei Ursula von der Leyen. Printre temele pe care le-am identificat şi de care mă ocup în mod specific, la nivelul alianţei, în relaţia NATO-UE, subiectul rezilienţei figurează pe primul loc. De aceea, acest centru are vocaţia, menirea şi utilitatea, eficacitatea de a furniza expertiză, de a genera idei, de a lucra cu mediul privat şi neguvernamental şi de putea crea un sistem în care rezilienţa la nivel de societate să fie întărită“, a precizat Geoană în cadrul ceremoniei de inaugurare a sediului E-ARC.

Prim-ministrul României, Florin Cîţu, a avut la Palatul Victoria, o întrevedere cu vicepreședintele Comisiei Europene Maroš Šefčovič, cu prilejul vizitei acestuia la București: “Prezența în România a înaltului oficial european, responsabil cu coordonarea relațiilor interinstituționale și analiza prospectivă strategică de la nivelul Uniunii Europene, este marcată și de participarea la ceremonia de inaugurare a Centrului Euro-Atlantic pentru reziliență. În cadrul întrevederii, premierul Cîțu a exprimat aprecierea pentru deschiderea deosebită manifestată de vicepreședintele Šefčovič față de prioritățile europene ale României pe dosarele cu mize de importanță națională și pentru sprijinul constant oferit pentru reflectarea acestora în cadrul deciziilor de la nivel european”.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.