În ultima vreme s-a tot discutat despre problema deșeurilor sosite din Occident, sub formă de importuri, ajunse în Portul Constanța la fel ca oricare altă marfă. De la începutul anului, se pare că au intrat peste 100 de containere, provenite din Anglia, Germania, Norvegia sau chiar Canada, pentru a ajunge la tot felul de firme dubioase de pe teritoriul României, care au dezvoltat adevărate afaceri bănoase, mult mai profitabile decât alte activități economice, dar și mult mai nocive. Afacerile cu gunoaiele altora s-au făcut după model asiatic, China fiind cea care a importat astfel de deșeuri timp de mai mulți ani. Numai că, între timp, chinezii s-au deșteptat.
Afacerile cu gunoaie “se poartă” în România nu de un an sau doi, ci de mulți ani. Unii afaceriști au înființat gropi de gunoi, mai mult sau mai puțin ecologice, alții s-au mulțumit cu importurile, aducând în România toate resturile Europei. Mai sunt și alții care au vrut să construiască gropi de gunoi în imediata apropiere a zonelor urbane, stârnind un ditamai scandalul.
Luând ca perioadă de referință ultimii 10 ani, adică intervalul 2011 – 2021, constatăm că numai la Constanța au fost aproximativ 10 cazuri de afaceri penale cu deșeuri, care au intrat în vizorul anchetatorilor și au ajuns chiar în instanță, exceptându-le pe cele din ultimele luni, adică cele circa 100 de containere aflate în cel mai recent scandal pe această temă.
În continuare vom trece în revistă doar câteva astfel de cazuri.
2011 – scandalul privind înființarea unei gropi de deșeuri la Năvodari
În 2011, la Năvodari a izbucnit un ditamai scandalul, în urma căruia fostul primar al orașului, Tudorel Calapod, a fost condamnat definitiv la o pedeapsă de 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru abuz în serviciu, faptă asimilată infracțiunilor de corupție, dar și pentru fals. Procurorii au stbilit atunci că, în calitate de primar, Calapod a acordat ilegal certificatul de urbanism pentru construirea unui depozit de deşeuri afaceristului italian Roberto Vincentelli, care deținea societatea Ecological Center S.A. Năvodari și care urma să realizeze un depozit de deșeuri industriale, în imediata vecinătate a orașului. La vremea respectivă, cel care s-a opus vehement acestui proiect a fost Nicolae Matei, primarul în funcție din acel momnt, ales în urma alegerilor locale din 2008, când Calapod a pierdut fotoliul de primar. Matei a făcut și un referendum local, întrebând cetățenii dacă sunt de acord cu înființarea gropii de gunoi în orașul lor. Matei s-a ales atunci cu mai multe plângeri penale din partea italianului Vincentelii, care a fost, la rândul lui, condamnat alături de Calapod.
2016 – Alt italian alte deșeuri: chiloți, perfuzii și medicamente expirate
În urma unei acţiuni de control realizată de către comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu şi ofiţeri de poliţie judiciară, la data de 21.06.2016, la punctul de lucru al S.C. THERMO RECYCLING S.R.L., s-au găsit 37 de baloţi înfoliaţi, în care se aflau deşeuri compactate. Potrivit documentelor obținute de procurori, deşeurile au fost expediate de o firmă din Italia – DELCA ENERGY din localitatea VICOPISANO – la data de 16.06.2016, urmând a fi recepţionate de către S.C. THERMO RECYCLING S.R.L. la data de 21.06.2016.
Din verificarea conţinutului unui balot desfăcut, a rezultat că deşeurile conţinute erau eterogene, formate din mai multe tipuri de materiale, precum ţesături, cârpe, lenjerie intimă, deşeuri provenite din activitate medicală (perfuzie, blistere, medicamente), hârtie, textile (sutiene etc..) carton, folie de aluminiu şi alte deşeuri de provenite din consum alimentar – ceea ce a evidentiat faptul ca exista o diferenta certa intre marfa autorizata spre import/utilizare și cea efectiv remisă beneficiarului.
Inițial, cercetările au fost începute in rem, însă, pe parcurs, a fost depusă plângere penală împotriva italianului Massimo Saporito, patronul firmei din Italia care a trimis deșeuri periculoase și gunoi menajer în România. Acesta a fost trimis în judecată, prin rechizitoriu, în 2018, iar pe 20 octombrie 2020, Massimo Saporito a fost condamnat, pe fond, la 3 ani de închisoare cu suspendare. Cazul acesta se află în faza de apel, care se va judeca pe data de 2 iunie a.c.
2017- O evaziune fiscală, spălare de bani și export de deșeuri periculoase
Ca și în cazul de mai sus, cercetările au fost începute in rem într-un dosar în care există mai multe fapte penale, comise de afceristul Daniel Cristian Boldor.
Pe data de 20.02.2017, în cauză s-a dispus începerea urmăririi penale „in rem” cu privire la săvârşirea infracţiunilor de export de deşeuri cu încălcarea dispoziţiilor legale în domeniu, evaziune fiscală și alte infracțiuni. Anchetatorii au stabilit că, în intervalul 2015-2016, firmalui a efectuat exporturi ilegale de deşeuri în China şi Coreea, în condiţiile în care, în realitate, pentru crearea unei aparenṭe de legalitate, cu ocazia efectuãrii operaṭiunilor inerente, la autorităţile vamale române au fost prezentate documente potrivit cărora mărfurile exportate ar fi fost din categoria „concentrat cuprifer”, „concentrat de argint” şi „mată cuproasă”.
În actele contabile ar fi fost înregistrate cheltuieli care nu au avut la bază operaţiuni reale ori au fost evidenţiate alte operaţiuni fictive, (ambele fiind efectuate cu scopul diminuării pe aceastã cale a bazei impozabile şi sustragerii în aceastã modalitate de la plata către bugetul de stat a unor taxe şi impozite).
Sintetizând actul de sesizare al organelor de control fiscal din cadrul D.G.R.F.P. Bucureşti, s-a reclamat faptul că aferent exporturilor descrise, prin neînregistrarea integrală a veniturilor obţinute – S.C. EXITECO S.R.L. firm controlată de Daniel Cristian Boldor, ar fi prejudiciat bugetul de stat cu suma de 1.742.514,09 lei, reprezenând impozit pe profit, neachitat. Afaceristul menționat a fst trimis în judecată, prin rechizitou, în 2018, iar dosarul său se află încă pe rolul instanței de fond, la Tribunalul Constanța, urmând a avea termen pe data de 2 iunie.
Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR
2019 – Cetățean german, cercetat pentru import ilegal de deșeuri
În una iulie 2020, procurorii constănțeni au finalizat cercetările în ceea ce-lprivește pe cetățeanul german Markus Dambeck, acuzat pentru import ilegal de deșeuri.
Pe fondul cauzei, Garda Naţională de Mediu a reclamat faptul că SC RIGK SRL, aparținând cetățeanului german, în perioada octombrie 2018 – 28.03.2019 a importat de la RIGK GmbH din Germania cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi – 20012 kg de ambalaje de mase plastice.
Mai exact, vorbim despre un individ care deține o societate în România dar care poartă cam același nume cu o altă societate din Germania, care apare ca exportator al deșeurilor. Nu este exclus ca individul să le controleze pe ambele, însă acest aspect nu a putut fi confirmat. Prin intermediul celor două societăți, în România au ajuns cele 204 tone de deșeuri, pe care importatorul le-a depozitat pe raza județului Ilfov, dar pentru care a schimbat toate documentele, astfel încât să apară ca fiind provenite din țara noastră.
În urma cercetărilor, s-a stabilit că, în perioada octombrie 2018 – martie 2019, societatea Rigk SRL, administrată de Dambeck Markus, a importat de la RIGK GmbH, din Germania, cantitatea de 204 tone deşeuri, constând în 58 de baloţi de ambalaje de mase plastice. În primăvara anului trecut, Garda Națională de Mediu a reclamat că societatea nu elimina deșeurile respective într-o instalație proprie, aparținând Rigk SRL, destinată acestui scop, așa cum prevede legea, ci era valorificată și eliminată în instalația societății EcoFriend Recycling SRL dein Medgidia.
Importa deșeuri, apoi le ”masca” proveniența
Practic, situația este simplă: între cele două societăți cu nume asemănătoare, una din România, cealaltă din Germania, a fost încheiat un contract de vânzare și transport deșeuri. Mai departe, importatorul a încheiat un contract de vânzare/cumpărare cu societatea din Medgidia, unde deșeurile erau expediate fără a fi tratate în vreun fel, așa cum prevede legea. Însă, la data controlului efectuat de către lucrătorii Gărzii de Mediu, reprezentanții societății procesatoare nu au putut prezenta certificatele de valorificare aferente deșeurilor respective, stabilindu-se ulterior că transferul deșeurilor a fost făcut în mod ilegal, iar prelucrarea deșeurilor ar fi trebuit făcută chiar de firma importatoare, în instalația proprie. Mai exact, vorbim despre un transfer de deșeuri, folosind acte de proveniență germane până la sediul societății din județul Ilfov – comuna Bragadiru, după care au înlocuit documentația ca și cum deșeurile ar fi internaționale, fiind încălcate legile naționale.
A fost deschisă, astfel, o anchetă penală, iar în urma cercetărilor s-a stabilit că s-au încălcat în mod flagrant normativele privind operațiunile de import/export, mai ales că nu a fost făcut un singur transport.
Interesant este că, prin aceste suprapuneri de documente diferite pentru aceeaşi marfă, de la o firmă germană și una românească, o parte din cantitatea totală de deșeuri a fost recepționată la fabricile de ciment din Medgidia, care, în realitate, au fost preluate în vederea valorificării prin reciclare și nu prin coincinerare în unitățile respective.
Directorul executiv al SC EcoFriend Recycling SRL Medgidia, audiat ca martor, a atestat că niciodată deșeurile primite a unitatea de procesare pe care o conduce nu au avut document de proveniență Germania, ci exclusiv România, ceea ce înseamnă că inculpații au schimbat setul de documente ale deșeurilor aduse în țară ca și cum acestea ar proveni de pe teritoriul României și nu din Germania.
Cetățeanul german din spatele afacerii a fost trimis în judecată prin rechizitoriu, însă refuză să se prezinte pentru a răspunde în fața legii.
2020 – Un cetățean turc a fost și expeditor, și destinatar
În speță, pe data de 27 martie 2020, Ali GediIkoglu, un afacerist turc, domiciliat în Germania dar cu reședință în județul Suceava, în calitate de reprezentant legal pentru primitorul SC ALI GEDIKOGLU AIGO SRL, s-a prezentat personal la societatea DTS LOGISTIC SERVICES SRL, societate agent a liniei de transport maritim TURKON LINE, în vederea eliberării mărfurilor dintr-un container sosit în Portul Constanța, sosit din Germania.
Afaceristul a completat o listă cu mărfurile aflate în interiorul acestuia, însă, în urma controlului fizic, s-a stabilit ă acel container era plin cu deșeuri. Astfel s-a luat decizia interzicerii introducerii acestuia pe teritoriul țării, întrucât erau încălcate mai multe normative.
În urma cercetărilor s-a stabilit că expeditorul “mărfii” era Ali GediIkoglu – prsană fizică, iar beneficiarul era SC ALI GEDIKOGLU AIGO SRL, societate cu sediul în localitatea constănțeanp Mircea Vodă, dar care aparține tot expeditorului turc. Practic, și-a trimis singur marfa.
În continuare s-a luat decizia ca turcul să-și returneze singur marfa de unde a adus-o, însă acesta nu a mai fost de găsit. A fost dat în consemn la frontieră, iar în momentul în care a fost identificat, a fost audiat și i s-au pus în vedere drepturile procesuale, fiind acuat de importul de deșeuri cu încălcarea dispozițiilor legale.
Rechizitoriul turcului a fost trimis în instanță în luna septembrie a anului trecut.
Acestea au fost doar câteva dintre cazurile de afaceri cu deșeuri, de origine străină. Vom reveni și cu alte spețe de acest tip, în edițiile următoare.
DanielALBU