S-a cerut strămutarea unui dosar al lui Radu Mazăre

0
531
Radu Mazăre

Noutăți într-un dosar al fostului primar, Radu Mazăre. Vorbim despre dosarul instrumentat de DNA Constanța, în care fostul primar Radu Mazăre a fost condamnat la 6 ani de închisoare, pentru spălare de bani, respectiv înstrăinarea la prețuri subevaluate a două terenuri din Mamaia, cel aferent Complex Castel și cel de sub Cazino Mamaia.

Aflat în apel, s-a cerut strămutarea acestuia, de la curtea de Apel Constanța, la o altă instanță de același grad din țară. Solicitarea nu aparține vreunuia dintre inculpații-condamnați, așa cum s-ar crede, ci procurorilor DNA Constanța. Nu se știe care este motivul cererii de strămutare, pentru că nu am reușit să aflăm, însă judecătorii de la Înalta Curte de Casație și justiție (ÎCCJ) au respins, joi, 25 iunie, cererea ca nefondată.

”Respinge ca neîntemeiată cererea formulată de Parchetul De Pe Lângă Înalta Curte De Casaţie Şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanţa, privind strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2310/118/2015 al Curţii de Apel Constanţa. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 25 iunie 2020”.

Adică apelul va fi judecat tot la Constanța.

În același dosar mai apare ca inculpat și Gina Sorina Hortolomei, o apropiată a fostului edil de Constanța, care a fost condamnată, în acest dosar, la doi ani și unsprezece luni de închisoare, cu suspendare, în timp ce Radu Mazăre a primit șase ani și șase luni de închisoare, cu executare, însă sentința nefiind definitivă, aceasta a fost atacată cu apel, care urmează a fi judecat.

Faptele încriminatorii

Dat fiind că Radu Mazăre apare în mai multe dosare și este greu de ținut o evidență a acestora, reamintim că, potrivit rechizitoriului, pe data de 12 octombrie 2004, Radu Mazăre, în calitate de primar al municipiului Constanţa, şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării la un preţ derizoriu, consideră procurorii DNA, de 23,56 euro/m.p., a unui teren în suprafaţă de 15.465,91 m.p., situat în staţiunea Mamaia.

Prin această faptă, procurorii anticorupţie au stabilit că a fost provocată o pagubă de 1.104.884,16 euro unităţii administrativ teritoriale şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului.

În 28 februarie 2007, Radu Mazăre şi-a îndeplinit în mod defectuos atribuţiile de serviciu legate de corecta gestionare şi administrare a patrimoniului oraşului, cu ocazia vânzării, la un preţ modest, a două terenuri în suprafaţă de 11.890 m.p. şi 502,81 m.p., aparţinând Primăriei Constanţa, faptă prin care a fost provocată municipiului Constanţa o pagubă de 2.971.420 euro şi totodată au fost obţinute foloase necuvenite cumpărătorului bunului, mai spun procurorii DNA.

“Concret, inculpatul Mazăre Radu Ştefan a stabilit cu intenţie o valoare diminuată, faţă de valoarea comercială reală, pentru o suprafaţă de 11.890 m.p. teren situată în intravilanul municipiului Constanţa, staţiunea Mamaia, aparţinând domeniului privat al municipiului Constanţa, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestuia. Terenul respectiv a fost cumpărat de SC Mehmetoglu SRL, reprezentată legal de inculpata Hortolomei Moscu Sorina Gina”, au menţionat procurorii DNA.

În 31 mai 2007, Sorina Gina Hortolomei Moscu şi SC Mehmetoglu SRL au dobândit, prin cumpărare, de la RAEDPP Constanţa, un teren în suprafaţă de 502,81 m.p. cunoscând că preţul atribuit era cu mult diminuat faţă de valoarea comercială reală.

Terenul respectiv a fost ulterior transferat societăţilor comerciale SC Bulevard SA (la data de 31.10.2007) şi SC Millenium Global Development SA (la data de 16.12.2010), reprezentante de către Sorina Gina Hortolomei Moscu.

Tranzacţiile respective s-au făcut prin creşterea succesivă a preţului, astfel încât SC Millenium Global Development SA a dobândit terenurile respective la o valoare aproximativ egală cu cea de piaţă, fiind disimulată provenienţa ilicită a acestor terenuri”, au mai arătat procurorii.

Revenind la apel, acesta a fost înregistrat în urmă cu un an, mai exact pe data de 7 iunie 2019, însă, așa cum se știe, trebuie să mai treacă vreun an până la finalizarea procesului.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.