S-au înmulțit șacalii în România. Sunt de 4 ori mai mulți decât lupii

0
186

Şacalul, un animal de pradă ce provine din Nordul Africii şi Orientul Mijlociu, e tot mai des întâlnit în pădurile şi câmpiile din sudul ţării. Mai nou, chiar lângă Bucureşti. În ultimele decenii, s-au înmulţit în România şi sunt de 4 ori mai mulţi şacali decât lupi. În timp ce vânătorii cer autorităţilor să îi împuşte fără restricţii pentru că provoacă pagube, ecologiştii spun că sunt şi alte soluţii.

Șacalul e un prădător nocturn, care vânează în haită. E mai mic decât lupul, dar la fel de eficient.

În ultimii 30 de ani, s-a înmulțit rapid în jumătatea de sud a țării. E prezent și în pădurile de lângă Capitală.

În România, primii șacali au fost observați în perioada interbelică. Odată cu încălzirea vremii, tot mai multe exemplare au migrat la noi de la sudul Dunării.

Potrivit Ministerului Mediului, acum sunt peste 17.000 de șacali. De patru ori mai mulți decât lupii!

Șacalul e o specie protejată. Ministerul Mediului stabilește numărul de exemplare ce poate fi vânat. Pentru sezonul 2020-2021, cota depășește 14.500. În ultimii ani însă, țintele nu au fost atinse.

Ecologiștii susțin însă că șacalul e un sanitar al pădurii și nu trebuie exterminat.

O soluție ar fi ca deșeurile să nu mai fie depozitate necontrolat la marginea localităților, iar stânele să fie mai bine păzite, spun ecologiștii.

A. V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.