SANITAS dă Ministerul Sănătății în judecată pentru sporuri; medicii amenință cu proteste

0
729

Sindicaliștii din domeniul sănătății se pregătesc să dea ministerul de resort în judecată, pentru neîndeplinirea atribuțiilor privind punerea în aplicare a regulamentului privind sporurile. Potrivit președintelui SANITAS Constanța, Nicolae Manea, este vorba despre sporurile cuprinse între 55 și 85 la sută, pentru personalul medical care a luptat împotriva pandemiei.

„Vom da Ministerul Sănătății în judecată prin intermediul federației, momentan se fac demersuri în acest sens. Este vorba despre Ordinul Ministerului Sănătății nr. 253 din 2018 (pentru aprobarea regulamentului de organizare, funcționare și autorizare a serviciilor de îngrijiri paliative, n.r.), Anexa 2 punctul 1 și punctul 9 unde se precizează că cei din DSP și cei din spitale care luptă împotriva efectelor pandemiei, trebuie să beneficieze de acest spor. Acolo scrie că doar la epidemiile declarate prin ordin de ministru, ori, din punctul nostru de vedere, atâta timp cât a fost decretată stare de urgență și a fost declarată pandemie la nivel global, nu ar mai trebui să se declare prin ordin, pentru a beneficia de aceste sporuri”, a declarat Nicolae Manea, pentru Focus Press.

Potrivit liderului SANITAS Constanța, Ministerul Sănătății ar fi trebuit să dispună ca măcar personalul din subordine să beneficieze de acele sporuri. Vorbim la personalul din Direcțiile de Sănătate Publică și din spitalele din subordine.

”Până în acest moment nu au făcut treaba aceasta și, practic, nici nu se pot acorda aceste drepturi, pentru că intervine articolul 25 din Legea 153/2017 (Legea Salarizării, n.r.), care spune că nu se poate depăși plafonul de 30 la sută”, a mai declarat Nicolae Manea.

Astfel, sindicaliștii își vor cere drepturile în instanță, iar ministerul va trebui să găsească o formulă convenabilă.

De remarcat că acestea nu sunt singurele nemulțumiri ale medicilor în relațiile cu Ministerul Sănătății. Recent, medicii și asistenții medicali, care activau în cabinetele medicale din cadrul unităților de învățământ și care au fost transferați în subordinea DSP-urilor pe perioada stării de urgență, au amenințat cu proteste și cu procese în instanță, pe motiv că nu li s-au acordat aceleași drepturi ca în cazul medicilor din subordinea DSP, chiar dacă, practic, au fost expuși pericolelor la fel și au muncit cot la cot cu aceștia. Și în acest caz, SANITAS a amenințat că va da Ministerul Sănătății în judecată.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.