Șantierul Centrului pentru persoane cu Alzheimer, părăsit de aproape cinci ani

0
962

Consiliul Județean Constanța a primit, în sfârșit, trei oferte pentru realizarea expertizei tehnice privind lucrările executate în cadrul proiectului „Extindere U.A.M.S. Agigea, prin înființarea unui Centru de ingrijire a persoanelor cu afecțiuni Alzheimer“. Construcția acestuia a început în 2014, dar șantierul este părăsit de către firma care trebuia să ridice imobilul, încă din vara lui 2016.

În aprilie 2013, Consiliul Județean Constanța semna contractul de finanțare nerambursabilă pentru Extinderea Unității de Asistență Medico-Socială din Agigea prin înfiinţarea unui centru de îngrijire a persoanelor cu afecţiuni Alzheimer, un proiect în valoare de 6.504.711,88 lei (din care contribuție proprie 425.300,52 lei), în cadrul Programului Operațional Regional. Iar un an mai târziu a încheiat contractul cu firma care trebuia să realizeze lucrările în acest sens, pentru 4.210.326,994 lei (exclusiv T.V.A). Dar în vara lui 2016, S.C Grand Art Construct S.R.L. a dat bir cu fugiții, deși în octombrie 2015 mai semnase un contract pentru execuție lucrări suplimentare în cadrul acestui proiect, de 268.290,93 lei, plus T.V.A.

Conform situațiilor de lucrări confirmate de către dirigintele de șantier, aceasta ar fi realizat 82,07% din contract (așa cum arată valoarea facturilor emise) și 61,26% din lucrările suplimentare. Așadar, Grand Art Construct a primit peste 3,3 milioane de lei (a transmis și alte facturi, de peste 250.000 de lei, dar acestea nu au mai apucat să fie decontate de către C.J.C.) și a părăsit șantierul, lăsând totul baltă. Conform Buletinului Procedurilor de Insolvență, în noiembrie 2016 firma din Fetești a și intrat în insolvență, Tribunalul Ialomița acordând un nou termen, pe 19.02.2021, în dosarul de faliment al acesteia, pentru ca lichidatorul judiciar să continue procedura pentru valorificarea bunului rămas în patrimoniul debitoarei și citarea creditorilor. Culmea, în perioada vechii administrații C.J.C., din 2009 (imediat după înființare) și până în 2013, a obținut diferite contracte pentru reabilitarea unor grădinițe din județ, semnate cu Domeniul Public şi Privat Judeţean Constanța. Unic asociat și administrator al Grand Art Construct S.R.L. este Adrian Horea Negrea.

Problema este că deoarece aceasta a părăsit șantierul de la Agigea, în vara anului 2016, și au trecut atâția ani de atunci, Consiliul Județean Constanța nu știe clar și sigur ce lucrări mai sunt, în acest moment, de executat pentru finalizarea construcției.

„Unitatea Administrativ Teritorială Județul Constanta a demarat acțiune în instanță împotriva firmei, cu obiect asigurare de dovezi și preluare amplasament. În acest sens, în cadrul dosarului s-a efectuat o expertiză tehnică, însă expertul tehnic desemnat de către instanță (Valeriu Ciripan – n.r.), prin expertiza depusă, nu a soluționat în integralitate stadiul lucrărilor executate și lucrările viitoare – rest de executat (raportul de expertiză a fost omologat de Tribunalul Ialomița în iunie 2019 – n.r.).

Astfel, pentru finalizarea lucrărilor este necesară elaborarea proiectului tehnic – rest de executat, care are la bază expertiza tehnică, ca urmare a perioadei mari scurse de la sistarea lucrărilor“, ne-a declarat viceprimarul Consiliului Județean Constanța, Stelian Gima.

 În 2020, administrația județeană a demarat de mai multe ori procedura de achiziție pentru realizarea expertizei tehnice necesare, dar nu au fost depuse oferte pentru încheierea contractului de prestări servicii. Așa că s-a făcut o nouă consultare a pieței, pentru determinarea valorii estimate a serviciilor de expertizare, dar și a termenului-limită de predare a acesteia, procedură ce a fost reluată și în octombrie 2020, ca urmare a neprimirii niciunei informații cu privire la aspectele supuse consultării.

„Pentru a veni în sprijinul definitivării cu succes a acestei consultări, au fost transmise către 22 de experți tehnici atestati A1 și A2 e-mailuri prin care au fost informați despre publicarea pe SICAP a anunțului de consultare a pieței, pentru a-i atenționa de existența acestei proceduri, în cazul în care sunt interesați“, ne-a explicat administratorul public al județului, Gabriel Monea.

Astfel, pe 21 decembrie 2020, C.J.C. a inițiat, din nou, procedura de achiziție directă a serviciilor de realizare a expertizei tehnice privind lucrările executate în cazul centrului pentru persoane cu Alzheimer din Agigea și, din fericire, au fost primite trei oferte de preț, evaluarea acestora din punct de vedere tehnic fiind finalizată, urrnând ca, în cel mai scurt timp, să fie semnat contractul cu ofertantul declarat câștigător, potrivit vicepreședintelui Consiliului Județean.

„Având în vedere importanța acestui obiectiv, Consiliul Județean Constanța va include în bugetul pe anul 2021 sumele necesare întocmirii proiectului tehnic pentru restul lucrărilor de executat, precum și pentru execuția efectivă a acestora, astfel încât, până la sfârșitul anului financiar 2021, ele să fie finalizate și recepționate“, susține Monea.

În acest moment, U.A.M.S. Agigea este centru rezidențial pentru bolnavi cu diverse afecțiuni psihice. Prin lucrările începute în 2014, acesta trebuie extins cu un corp nou (cu un etaj și mansardă), iar construcția existentă cu nivel de înălțime D+P+E va fi mansardată. Cele două corpuri vor fi unite printr-o terasă circulabilă. 

Noul centru va avea 91 de locuri și va funcționa ca centru rezidențial pentru 66 de bolnavi și ca centru de zi pentru 25 de persoane cu afecțiuni, potrivit proiectului cu finanțare nerambursabilă. 

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.