Scandal la Universitatea Ovidius: studenții de la Medicină nu au fost primiți în săli fără dovada vaccinării sau fără test, deși conducerea nu a cerut așa ceva

0
2843

Scandal la Universitatea Ovidius din Constanța: studenții facultății de Medicină s-au trezit, în prima zi a noului an universitar, că sunt împărțiți în două categorii: vaccinați și nevaccinați, iar cei care nu s-au vaccinat sau care nu aveau schema completă de vaccin au fost trimiși să se testeze, pentru a putea participa la activitățile specifice începerii anului și la cursuri.

Nici nu s-a dat bine startul noului an universitar, că studenții facultății de Medicină din Constanța s-au trezit cu o ”înștiințare” pe grupurile de Whats App, potrivit căreia, ”pentru a putea participa la activitățile didactice din anul universitar 2021- 2022, studenții vor prezența unul dintre următoarele documente:

– Certificatul de vaccinare anti-COVID (schemă completă);

– Test RT-PCR negativ, o dată pe săptămână (prezentat în fiecare zi de luni);

– Rezultatul negativ certificat at unui test antigen rapid, de două ori pe săptămână (efectuat în fiecare zi de marți și vineri);

– Sunt valabile testele efectuate la orice laborator acreditat

– Adeverință din care să rezulte că se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi, ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

2, Cadrele didactice vor permite participarea la activitățile didactice doar studenților care prezintă unul dintre documentele enumerate la punctul 1”,

după cum se arată în documentul care circulă în rândul studenților.

Un document nesemnat, neștampilat, neasumat și nerecunoscut

Ciudat este faptul că acest așa-zis document nu este ștampilat, nu este semnat, nu apare nici pe site-ul universității și nici nu este afișat la intrare, ceea ce înseamnă că nu este nimic oficial. Însă marea ”surpriză” a venit în momentul în care s-au prezentat la facultate, luni, în prima zi a anului universitar.

Părinții studenților se revoltă

Unii părinți ne-au informat că studenții, indiferent de anul de studiu, au fost opriți la ușă, unde au fost întocmite liste cu ”vaccinați” și ”nevaccinați”.

Cei nevaccinați au fost trimiși, din prima zi, să își facă teste COVID prin oraș. Cum este posibil să le ceară copiilor certificate de vaccinare, din moment ce nu este nimic obligatoriu? Noi plătim câte 7000 de lei pe an ca să nu îi lase să intre la cursuri? Cum este posibil?”, ne-a precizat un părinte nemulțumit.

Mai departe, acesta face puțină lumină în privința așa-zisei înștiințări, dacă poate fi numită așa.

”Acea hârtiuță nu este asumată de nimeni din conducere. Noi am întrebat și la secretariat dacă acea hârtie este voința conducerii și dacă studenții trebuie să pună în aplicare ceea ce scrie acolo.

 Doamnele de la Rectorat și de la Facultatea de Medicină nu aveau cunoștință de așa ceva. Înseamnă că cineva a lansat-o în bătaie de joc. Când s-au dus copiii la facultate, ce să vezi: surpriză! Nu au fost primiți, pentru că nu sunt vaccinați sau nu au test negativ, lucru ciudat, dat fiind că nici conducerea universității, nici a facultății nu a stabilit așa ceva, iar dacă a stabilit, nu a făcut publică vreo hotărâre din care să rezulte că au această obligație, de a se vaccina. Nici alte cadre didactice nu au confirmat că s-ar fi luat vreo astfel de decizie la nivel de decanat. Nici la alte facultăți nu s-au luat astfel de decizii, iar domnul rector Dan Iliescu a zis destul de clar: <<Nu se impun restricții la copii! Nu le îngrădim dreptul la educație și nici accesul în săli. Ce, vreți să se întâmple ca la Iași?>> .

Uite că se întâmplă. Ieri (luni, 4 octombrie – n.r.) s-au dus copii de la ora 6:00 dimineața la City Park la centrul de testare de acolo, ca să-și facă testele și să poată fi primiți în laboratoare”, ne-a declarat, printre altele, un părinte, al cărui copil student s-a numărat printre cei nevaccinați și care nu a fost lăsat să intre în sălile de curs.

Obligarea vaccinării – declarată ilegală

În primăvara acestui an, Ministerul Sănătății a răspuns unei adrese aparținând Avocatului Poporului, în care este specificat faptul că: Niciun angajat nu poate fi condiționat de către angajator să se vaccineze, împotriva COVID-19, vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei, iar impunerea vaccinării împotriva COVID-19 de către angajator o apreciem în afara legii”.

Dacă adaptăm acest răspuns al Ministerului Sănătății în domeniul învățământului, situația ar fi exact aceeași, întrucât, așa cum scrie în enunțul de mai sus ”vaccinarea este un act medical preventiv bazat pe consimțământul persoanei”, iar elevii și studenții nu pot fi constrânși să se vaccineze.

După cum se poate observa în textul înștiințării primită de studenți, acestora le rămâne varianta să se testeze săptămânal, ceea ce, potrivit unor părinți ai acestora, costurile acestor teste COVID nu sunt deloc mici, iar cei care nu-și permit câte un test PCR săptămânal sau câte două teste rapide de două ori pe săptămână, vor fi constrânși să apeleze la varianta vaccinării, însă este o formă de constrângere, nu se mai respectă acel consimțământ din răspunsul Ministerului Sănătății.

Conducerea universității nu ne-a putut răspunde la întrebări

Am încercat și noi să obținem răspunsuri oficiale din partea reprezentanților Universității Ovidius, cu privire la aceste aspecte. Contactat telefonic, rectorul Dan Iliescu a refuzat orice discuție, întrucât nu era sigur de autenticitatea discuției. Rectorul ne-a precizat că nu poate sta de vorbă cu cineva pe care nu-l cunoaște și nici nu are numărul de telefon salvat în agendă, însă ne-a recomandat să solicităm informații prin intermediul biroului de presă al universității, la al cărui număr de telefon (fix) nu răspunde nimeni.

Vom reveni cu informații pe acest subiect, în măsura în care le vom obține.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.