Scandal pe tema unui bloc ce urmează a fi construit deasupra plajei Trei Papuci. A fost inițiată și o petiție

0
3747
sursa foto: blueskyimpex.ro

Blocul de șase etaje pe care Stere și Sultana Ștefan vor să îl ridice între sediul IPJ Constanța și plaja Trei Papuci a stârnit nemulțumirea mai multor constănțeni. Mai multe persoane fizice și juridice au depus sesizări la Primăria Constanța cu privire la PUZ-ul inițiat de familia Ștefan, deoarece, conform acestora nu se respectă mai multe aspecte.

În data de 13.04.2020 beneficiarul a demarat procedura informării si consultării publicului privind Planul Urbanistic Zonal – “delimitat de strada Patriei, bulevardul Mamaia, strada Renașterii, țărm Marea Neagra, conform aviz de oportunitate nr. 8971/22.01.2019”, depunând anunțul de intenție și planul de situatie cu numere poștale, în vederea identificării și notificării proprietărilor din zona de studiu.

Au fost emise 49 notificări către proprietari persoane fizice și juridice din zona de studiu. Astfel, mai multe persoane au depus sesizări cu priviere la intenția de a dezvolta PUZ-ul. Mai mult decât atât a fost lansată și o petiție online pentru contestarea PUZ-ului.

Pe parcursul derularii procesului de informare și consultare publică au fost primite sesizari de la persoanele interesate care vizeaza reglementarile propuse, astfel:

  • adresele înregistate cu numerele: 115932/31.07.2020 formulate de Kertesz Laurentiu si 123992/14.08.2020 formulate de Ivănoiu Mariana, prin care se transmite dezacordul față de proiectului PUZ, deoarece construirea unui bloc în zonă ar duce la supraaglomerarea traficului pe strada Renașterii care este foarte îngustă cu o singură iesire; traficul de utilaje de mare tonaj necesar la realizarea noii construcții va afecta integritatea imobilelor limitrofe; poluarea si la afectarea confortului proprietarilor din zonă; retelele de ape si canalizare sunt subdimensionate. Se atrage atenția asupra caracterului instabil al terenului de la țărmul mării, de existența unor izvoare subterane, până în prezent taluzul fiind afectat de repetate alunecari de teren;
  • adresa nr. 123609/13.08.2020 formulată de Asociatia Verde Urban, care își manifestă dezacordul față de prezentul PUZ, deoarece apreciază că nu este specificată corect zona de reglementare în cadrul căruia se propune proiectul PUZ, fiind necesară clarificarea modului în care acest teren nu mai este considerat a apartine zonei de reglementare ZRS, ci unei alte zone ZR4 care permite construirea unui imobil P+6E; depășirea coeficienților urbanistici – CUT 3.5; nu este prezentat un studiu privind circulatia în zonă; nu se precizează dacă locurile de parcare pentru noul imobll vor fi asigurate în limitele proprietății, având în vedere specificul amplasamentului și dificultatea construirii parcajelor subterane pe taluz.
  • adresa nr. 123609/13.08.2020 formulată de Radu Mihailov, care ne aduce la cunoştinţă protestul împotriva acestui PUZ, susţinut în mediul on line de circa 150 de cetăţeni – (www.petItieonline.com). Sunt transmise obiecţiuni privind deschiderea traficul rutier în zonă, branşarea şi descărcarea traficului dinspre strada Renaşterii spre strada Patriei – joncţiunea a două alei subdimensionate realizate între anii 1920-1930;
  • adresa nr. 123652/14.08.2020 formulată de Lupaş Adrian, Lupaş Ovidiu, Teodosiu Ana, Lupaş Virginiu, Lupaş Stefania Cristina, Weinberger Virginia-Alexandra, prin avocat Amelia Cristina Tudor, prin care ni se aduce la cunoştinţă opoziţia faţă de proiectul PUZ, fiind contestate următoarele aspecte: prin acest PUZ sunt încălcate drepturile de proprietate asupra terenurilor peţenţilor prin construcţia de parcări, alei, şosele; reducerea ilegală şi abuzivă a suprafeţelor construibile la 15 %; asigurarea accesului către proprietate al vecinilor pe terenurile petenţilor, deşi există posibilitatea acesului din strada Patriei.

Ce spun elaboratorii PUZ-ului în legătură cu problemele sesizate de cetățeni

Prin răspusurile formulate, elaboratorul PUZ a menţionat următoarele: reglementările propuse au fost realizate în baza unui studiu de trafic ce analizează atât situaţia existentă cât şi pe cea propusă şi determină impactul construcţiei propuse asupra traficului din zonă; se precizează că prin propunerile PUZ nu se prevede deschiderea traficului auto pe aleea de legatură, existentă şi acum dar neconsolidată, între strada Renaşterii şi strada Patriei.

Privitor la regimul de înălţime propus pe terenul ce a iniţiat PUZ, acesta a fost realizat în baza unor studii volumetrice şi altimetrice, înălţimea propusa fiind una medie (P+6E), în raport cu toată zona de coastă studiată, iar în privinţa realizării construcţiei propuse pe zona de taluz, prin studiul geotehnic anexat documentaţiei PUZ, este recomandată realizarea de subsoluri şi piloţi în zonele de taluz, pentru consolidarea acestuia, locurile de parcare vor fi amenajate în limitele proprietăţii, la nivelul solului şi în cele două subsoluri propuse.

Petiție împotriva ridicării blocului

Acum mai bine de o lună a fost lansată și o petiție online pentru contestarea PUZ-ului nr. 593, PUZ – delimitat de strada Patriei, bulevardul Mamaia, strada Renașterii, țărm Marea Neagră. Potrivit inițiatorilor, un PUZ trebuie să fie elaborat în interesul comunității, nu a grupurilor de interese care vor să distrugă urbanistic faleza costieră a Municipiului Constanța.  

Nu înțelegem propunerea de justificare a spațiilor verzi, când acestea se regăsesc că și noutate zonală doar între potențialul imobil P+7E și viitoarea șosea de acces dintre stradă Patriei și stradă Renașterii pentru construcțiile noi, iar restul spațiilor verzi menționate există și în prezent, nefiind contribuția antreprenorului în a le menține în această formă. Nu mai vrem blocuri între case, blocuri înghesuite între blocuri, vrem construcții cu locuri de parcare suficiente și spații verzi decente. Vrem să putem coborî pietonal la mare pe niște scări care să NU ne pună sănătatea în pericol, precum cele (în)existente astăzi!  Arătam totodată că nu există o cale existența de acces la amplasament, atât propunerea de acces precum și cea de descărcare a traficului făcându-se prin această propunere de PUZ pe două alei actualmente subdimensionate, care, în nici un caz nu pot prelua și trafic suplimentar”, se arată în textul petiției.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.