Schimbarea la Față a Domnului, o sărbătoare cu dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii

0
419
Foto cu rol ilustrativ

Românii sărbătoresc joi, 6 august a.c., Schimbarea la Faţă a Domnului. Există obiceiul ca, în această zi, să se facă pomenire celor trecuți la cele veșnice. În unele zone, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, se aduc la biserică struguri, care se împart credincioșilor. Deși ne aflăm în postul Adormirii Maicii Domnului, Biserica a rânduit ca pe 6 august, de sărbătoarea Schimbării la Față a Domnului, să se facă dezlegare la pește pentru bucuria praznicului. 

Astfel, Biserica Ortodoxă prăznuiește Schimbarea la Față a Domnului. Cu acest prilej, de la ora 08.30, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va săvârși Sfânta Liturghie în tinda Bisericii Parohiei „Sf. Mina” din Parcul Tăbăcărie. Credincioșii vor putea cinsti moaștele Sfântului Mucenic Mina, icoana Maicii Domnului „Ocrotire supremă” de la mănăstirea Cutlumuş, Athos, pictată de către egumenul mănăstirii și dăruită parohiei constănțene și icoana Maica Domnului „Bucurie neașteptată” adusă din Ucraina, donată de o familie de români. Așezământul de cult are al doilea hram Schimbarea la Față.

Tot joi, de la ora 23.00, ierarhul Tomisului va oficia Acatistul Maicii Domnului și Acatistul Sfintei Teodora de la Sihla la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Constanța.

Schimbarea la Față a Domnului este praznicul care amintește de evenimentul biblic când Mântuitorul și-a schimbat în mod minunat înfățișarea, arătându-și chipul dumnezeiesc, pe muntele Taborului, în prezenţa a trei dintre ucenicii săi: Petru, Ioan şi Iacov. Datele istorice spun că sărbătoarea își are originea în momentul sfințirii unei biserici zidite de către Sfânta împărăteasă Elena, pe muntele Taborului, în secolul IV, în amintirea minunii biblice.

Atestarea documentară a sărbătorii apare în prima jumătate a secolului al V-lea. În secolul VIII, odată cu generalizarea acestui praznic, Sfântul Andrei Criteanul compune o predică la Schimbarea la Faţă, iar Sfinţii Ioan Damaschin şi Cosma de Maiuma alcătuiesc imnuri religioase în cinstea sărbătorii.

În această zi, conform canonului 28 al Sinodului Trulan din 692, există obiceiul ca în biserici să se aducă spre binecuvântare prinoase de struguri, ca mulțumire către Dumnezeu.Datorită importanței acestui praznic împărătesc, Biserica a rânduit dezlegare la pește, aflându-ne în postul Adormirii Maicii Domnului.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.