Un proces civil dintre Compania Națională Administrația Porturilor Maritime (CN APM) Constanța și societatea Grup Servicii Petroliere Shipyard SRL, cu sediul în incinta portului, se apropie, încet-încet, de final. Instanța a amânat de două ori pronunțarea după judecarea apelului, dar se preconizează că următoarea dată va fi publicată o hotărâre a judecătorilor.
Vorbim despre facturi reprezentând plata chiriei și a altor utilități, emise de CN APM, dar pe care cei de la GSP nu le-au onorat, așa cum reiese din hotărârea instanței de fond, Tribunalul Constanța, care a dat deja câștig de cauză reclamantei, în august 2024.
Potrivit acțiunii înregistrată pe rolul Tribunalului Constanţa la data de 10.02.2021, reclamanta Compania Naţională „Administraţia Porturilor Maritime” S.A. a solicitat obligarea pârâtei Grup Servicii Petroliere Shipyard S.R.L la plata sumei de 5.064.695,52 lei reprezentând contravaloare prestaţii şi penalităţi pentru perioada 28.06.2019-30.09.2020, după cum urmează: 2.440.472,35 lei reprezentând prestaţii (chirii, utilităţi, lipsire de folosinţă teren), emise conform contractelor, şi 2.624.223,17 lei reprezentând penalităţi de întârziere, emise pentru facturile de chirie, utilităţi, calculate conform prevederilor legale; suma de 267.040,04 euro reprezentând penalităţi de întârziere emise pentru prima anuală conform unor contracte, două la număr, unul din 2013 şi unul din 2014, facturi emise în perioada 28.06.2019-30.09.2020.
În motivare, instanța a arătat că între părţi au fost încheiate mai multe contracte, în baza cărora părţile au convenit ca plata facturilor să se facă în termenul de scadenţă de 5 zile lucrătoare de la confirmarea de primire a facturilor, în caz contrar urmând a se percepe o penalitate de 0,15%, respectiv 0,30% pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. În baza contractelor încheiate, reclamanta a emis facturi, care nu au fost achitate la termenele de scadenţă prevăzute în contract, drept urmare reclamanta fiind îndreptăţită să solicite plata penalităţilor de întârziere aferente.
Reprezentanții GSP au precizat, în întâmpinare, că pentru a stabili debitul este necesară o procedură mai amplă, întrucât au achitat mai multe sume de bani către reclamantă, la diferite intervale de timp.
Trecând peste alte detalii din timpul procesului, în luna august a anului trecut, Tribunalul s-a pronunțat în favoarea reclamantei CN APM Constanța, obligând societatea GSP, prin hotărâre judecătorească, să achite debitul principal plus penalitățile, în total fiind vorba despre 2.198.493,75 le.
Hotărârea a fost atacată cu apel de către reprezentanții GSP, iar pe data de 12 septembrie, dosarul a ajuns la Curtea de Apel unde a fost înregistrat pentru judecarea căii de atac.
Apelul s-a judecat în noiembrie 2024, iar pronunțarea a fost amânată de două ori, odată pentru 31 ianuarie a.c., respectiv pentru vineri, 7 februarie, iar la această dată a fost amânată încă o dată pentru 14 februarie când se vehiculează că se va da pronunțarea. După această etapă procesuală, mai există și recursul la finalul căruia va fi pronunțată soluția finală.
Daniel ALBU
Citește și: