Se reabilitează fostul Restaurant Marea Neagră din centrul Constanței

0
6205

Nicolae și Constanța Stancă au demarat reabilitarea clădirii ce a găzduit fostul Restaurant Marea Neagră de pe strada Ștefan cel Mare. Imobilul a fost deja mansardat, urmează recompartimentarea și refacerea fațadelor.

La începutul lunii decembrie 2020, Nicolae și Constanța Stancă obțineau, de la Primăria Constanța, autorizație de construire pentru consolidarea, recompartimentarea, refacerea fațadelor și mansardarea locuinței cu regim de înățime P+2E de pe str. Ștefan cel Mare nr. 65. Adică a clădirii ce a adăpostit fostul Restaurant Marea Neagră din centrul orașului, până la Revoluție.

Iar cei doi nu au stat prea mult pe gânduri, s-au apucat imediat de lucrări, iar acum clădirea este deja mansardată, urmează restul lucrărilor de reabilitare.

Imobilul a fost construit în 1910, are o suprafață construită la sol de 314mp și este edificată pe un teren de 410,28mp. Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare, clădirea se află într-o stare de degradare înaintată, fiind demolată în proporție de 50%, nemaiexistând decât pereții exteriori și acoperișul, restul fiind distrus, inclusiv stâlpii de rezistență fiind grav afectați. La un moment dat, însă, construcția ar fi avut chiar 40 de camere la etaje, ce erau închiriate diferitelor persoane, iar la parter funcționa Restaurantul Marea Neagră.

Clădirea de la intersecția străzilor Ștefan cel Mare și Romulus era naționalizată, dar în 1989 a fost retrocedată, iar în 2017 a fost cumpărată de rudele fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, Petre Stancă, secretar executiv al P.S.D. Constanța.

Nicolae și Constanța Stancă au cumpărat imobilul de la societatea comercială Doris Trading S.R.L., un alt nume binecunoscut din Constanța, deoarece asociații acestuia sunt soția medaliatului olimpic la înot masculin Răzvan Florea (fost consilier local), Iulia Oana Florea, și familia acesteia, Ștefănescu – Emilia Mirela, Sorin și Dragoș Florin –, care sunt și patronii lanțului de magazine Tonis Trade.

Apoi, în 2018, Constanța Stancă a solicitat Primăriei Constanța constituirea unui drept de superficie cu titlu oneros pentru terenul de sub clădirea de vizavi de Metropol, solicitare ce a fost aprobată de Consiliul Local în ședința din 25 iunie 2019, când consilier local era și campionul Răzvan Florea. Astfel, soții Stancă plătesc Municipalității o chirie de aproximativ 50.000 de lei pe an, adică 4.066,04 lei lunar, valoarea de piață a chiriei lunare pe metru pătrat fiind stabilită de evaluator la 9,91 lei. Dreptul de superficie a fost constituit pentru o perioadă de cinci ani.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.