În orașul de la malul mării se ridică blocuri după blocuri. Pentru construcția unui imobil sunt necesare de parcurs mai multe etape. Una dintre acestea este etapa de consultare publică unde cetățenii pot depune observații și sesizări. Apoi, se ajunge la eliberarea certificatului de urbanism, ceea ce înseamnă că pot începe lucrările. Societatea Alexio Star Development Sun SRL, a primit în cursul zilei de vineri, 5 martie, certificatul de urbanism pentru construirea unui bloc de șase etaje, deși în trecut constănțenii s-au opus acestui proiect.
Primăria Constanța a eliberat certificatul de urbanism numărul 859 pentru proiectul „Construire imobile locuințe de serviciu S+P+6E și comerț, organizare de șantier și împrejmuire teren cu respectarea funcțiunii de comert en – gros”. Totodată, se precizează că locuințele de serviciu nu vor primi numere cadastrale distincte, întregul ansamblu fiind prevăzut ca o singură unitate individuală.
Acum aproximativ un an pe site-ul municipalității a fost făcut public raportul informării si consultării publicului pentru Planul Urbanistic de Detaliu – Reglementarea amplasării constructlilor pe parcela, bulevardul Aurel Vlaicu nr. 269, iniţiat de SC Alexio Star Development Sun SRL. Beneficiarul a demarat la începutul lunii martie, 2020, procedura informării si consultării publicului privind Planul Urbanistic de Detaliu – Reglementarea amplasării construcţiilor pe parcela situată pe bulevardul Aurel Vlaicu și nu a avut un feedback pozitiv din partea constănțenilor și nici din partea mai multor societăți vecine, doar că la momentul respectiv era vorba de 6 imobile.
Potrivit datelor din PUD, terenul studiat este liber de construcţii. Spre nord-est se află o parcelă pe care este amplasat un spaţiu comercial, de depozitare şi expunere, utilizat in prezent de Mobexpert. Spre sud-vest se află mai multe parcele, în general libere de construcţii, pe unele fiind amplasate parcări pentru autovehicule. Spre bd. Aurel Vlaicu se află un spaţiu comercial, Casa „Shutzu”. Suprafaţa parcelei studiate este de 4.483 mp, având formă trapezoidală şi dimensiunile maxime în plan de 22.27 metri la stradă şi cca 226.74 metri în adâncime, pe direcţia NV-SE. Pe parcelă se intenţionează amplasarea unor locuinţe de serviciu, colective, cu regimul de înălţime maxim (S+D+)P+6E, cuprinzând mai multe tronsoane de apartamente, spaţii comune şi garaje. Obiectivul propus se încadrează din punct de vedere funcţional în prevederile PUZ-ului aprobat. Construcţiile principale vor cuprinde apartamente, pe teren putând fi amplasate alte funcţiuni complementare permise prin regulamentul de urbanism: garaje, spaţii cu specificarea şi respectarea distantelor faţă de limitele de proprietate.
Ce au sesizat constănțenii
Potrivit contestatarilor PUD-ul inițiat de SC Alexio Star Development Sun SRL nu respectă mai multe măsuri cum ar fi că nu se asigură însorirea imobilelor invecinate şi distanţele minime necesare intervenţillor în caz de incendiu sau a ambulanţelor, iar numărul locurilor de parcare la nivelul solului este insuficient. SC. MPM Real Estate Investment SRL, SC.ALL Arhitectura.SRL, Asociația de proprietari Ansamblul Marco, Cătălin Murariu împreună cu Alina Ioana Murariu și Paul Manea sunt cei care au trimis sesizări.
Cei de la SC. MPM Real Estate Investment SRL susțin că în memoriu nu se pomenește de mansardă și că planul nu conține nici o cotă de distanțare a construcțiilor față de limitele de proprietate. Totodată, aceștia menționează că neasigurarea locurilor de parcare va duce la parcarea autoturismelor viitorilor locatari și vizitatori ai spațiilor comerciale pe locurile de parcare a SC. MPM Real Estate Investment SRL și implicit la conflicte.
Asociația de proprietari Ansamblu Marco a formula urmatoarele observatii:
Conform planului, a 3-a construcție se va execute în dreptul platformei de gunoi din cadrul asociației de proprietari Ansamblu Marco la o distanță mai mică de 10 metri astfel cum prevede OMS NR. 119/2014. Solicitarn respectarea distanței impusă de normele de igienă și sănătate publică. De asemena, se observă că s-a propus amenajarea unei singure platforme de gunoi pentru cele 6 blocuri.
Totodată, din plan se constată că viitoarele blocuri se vor executa pe limita de proprietate, acolo unde sunt amenajate loturi de parcare, și se vor încalca prevederile OMS NR. 119/2014 privind respectarea distanței minime de 5 metri.
La rândul său, Paul Manea susține că nu este de acord cu documentația întocmită deoarece, nu se menționează clar care sunt reglementările urbanistice existente, ne referim la faptul ca nu se specifică retragerile existente stabilite prin documentația PUZ și prin ce HCL au fost aprobate. „Astfel, considerăm ca suntem induși în eroare și că se încearcă să se ascundă adevărul întrucat în cadrul documentației se face referire la mai multe documentații de urbanism aprobate.”, specifică aceasta. Tot el menționează că „în cadrul documentației se specifică ‘Parcelele de la SV sunt libere de conStrucții sau cu funcțiuni care să necesite însorire”, așa cum am menționat mai sus documentația trebuie elaborată ținând cont și de biocurile de pe laturaSUD VEST. Locurile de parcare nu au nevoie de soare, dar pe această latura exiata blocuri care au nevoie de însorire”.
Mihaela GIUGLEA