Sedentarismul crește riscul de deces! Dr. Loti Popescu: “Mișcarea este viață; în lipsa activității fizice apar probleme grave de sănătate”

0
767
sursa foto: life.ro

Sedentarismul dăunează grav sănătății! Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția că, anual, două milioane de decese la nivel mondial sunt determinate de inactivitate, iar sedentarismul este în primele zece cauze de deces în întreaga lume. Un stil de viață sedentar crește toate cauzele de mortalitate, dublează riscul de boli cardiovasculare, diabet și obezitate și crește riscul de cancer de colon, hipertensiune arterială, osteoporoză, dislipidemii, depresie și anxietate, potrivit OMS.

Pandemia COVID-19 înseamnă creșterea sedentarismului, de aceea este foarte important ca oamenii de toate vârstele să fie cât mai activi din punct de vedere fizic.  Activitatea fizică regulată poate reduce riscul de boli cardiace, accident vascular cerebral, diabet zaharat de tip 2 și diverse tipuri de cancer – toate fiind afecțiuni care pot crește sensibilitatea la noul Coronavirus SARS-CoV-2. Activitatea fizică regulată este o modalitate de a rămâne în contact cu familia și prietenii. De asemenea, reduce riscul de depresie, declinul cognitiv și întârzie apariției demenței.

Conform OMS, efectuată în mod regulat și în cantitate adecvată, activitatea fizică îmbunătățește funcțiile musculare și cardiorespiratorii, sănătatea osoasă, reduce riscul de hipertensiune arterială, boli coronariene, accident vascular cerebral, diabet zaharat, diverse tipuri de cancer (inclusiv cancer de sân și cancer de colon) și depresie, reduce riscul de căderi, precum și de fracturi și este fundamentală pentru echilibrul energetic și controlul greutății.  În afara exercițiilor fizice, orice altă activitate fizică ce se desfășoară în timpul liber, pentru transportul spre și din anumite locuri sau ca parte a muncii unei persoane, are un beneficiu pentru sănătate.

Activitatea fizică stimulează capacitatea respiratorie, ajută musculatura, îmbunătățește sănătatea osoasă, scade riscul de osteoporoză, scade riscul de depresie și de boli neuro-degenerative, scade riscul de cancer mamar și cancer de colon, scade riscul de diabet zaharat, ajută la controlul greutății. Copiii și adolescenții, cu vârsta între 5 și 17 ani, ar trebui să facă zilnic minim 60 de minute de activitate fizică de intensitate moderată până la intensă. Adulții, cu vârsta într 18 și 64 ani, să facă activitate fizică moderată cel puțin 30 de minute de 5 ori pe săptămână sau 15 minute de activitate fizică de intensitate viguroasă, pentru cei mai tineri din intervalu acesta. Orice formă de activitate fizică (alergare, înot, fitness) este benefică pentru organismul uman. Categoria adultă peste 65 de ani trebuie să aibă activitate fizică minimum 30 de minute pe zi de intensitate moderată“, a declarat, pentru Focus Press, dr. Loti Popescu, Master European Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.

Nu există restricții în privința activității fizice. “Toată lumea are voie să facă activitate fizică. O persoană cu insuficiență cardiacă va recurge la mersul pe jos. Restricțiile din timpul pandemiei au făcut ca foarte mulți dintre noi să devenim sedentari și este foarte important să fim activi“, susține dr. Loti Popescu.

“Mișcarea în parcuri sau în zonele de agrement este indicată dimineața sau spre sfârșitul zilei, pentru a evita aglomerația”

În perioada pandemiei se impun și reguli în privința activității fizice. “Să păstrăm cel puțin 2 metri distanță între noi și ceilalți când facem mișcare. Mișcarea în parcuri sau în zonele de agrement este indicată dimineața sau spre sfârșitul zilei, pentru a evita aglomerația. Putem să folosim bicicleta. Mai puțin de dorit să ne strângem în grupuri atunci când facem mișcare și să respectăm regulile de igienă personală și colectivă dacă alegem să mergem la sală. Viața înseamnă mișcare și corpul nostru este prevăzut pentru mișcare, iar activitatea fizică trebuie să fie parte integrantă din stilul de viață al fiecăruia dintre noi. Când spunem stil de viață sănătos sau când vorbim despre alimentație sănătoasă ne gândim invariabil și la activitate fizică. În lipsa activității fizice apar probleme de sănătate dintre cele mai grave: cancere, boli neuro-degenerative, obezitate, diabet zaharat, boli cardiovasculare. Fiecare dintre aceste afecțiuni enumerate au și alți factori care le declanșează, dar absența mișcării -sedentarismul este unul dintre ele“, potrivit dr. Loti Popescu.

Foto: Alexandra VASILE

“Mi se pare foarte grav că lumea nu face mișcare”

Mișcarea accelerează circulația sângelui, favorizează oxigenarea, iar orice organ care primește sânge funcționează mai bine, mai spune medicul Loti Popescu. La nivel global, 1 din 4 adulți nu este suficient de activ. Persoanele care sunt insuficient active fizic au un risc crescut de 20% până la 30% de deces în comparație cu persoanele care sunt suficient de active. Peste 80% din populația adolescenților din lume este insuficient activă din punct de vedere fizic. Cel mai recent sondaj  Eurobarometru al Comisiei privind sportul și activitatea fizică, publicat în martie 2018, arată că 50% din europeni fac exerciții sau sunt antrenați în jocuri sportive. “Mi se pare foarte grav că lumea nu face mișcare. Cei mai mulți spun că nu au timp pentru activitățile fizice. Este necesar să implementăm de la vârste fragede comportamente sănătoase și să învățăm că în fiecare zi trebuie să ne mișcăm. Plimbarea oxigenează creierul, ajută postura, ajută coloana”, potrivit medicului Loti Popescu.

În România se observă o tendință continuă de creștere a procentului persoanelor care declară că nu practică niciodată sport sau activități fizice, de la 49% în 2010, la 60% în 2014 și 63% în 2018. Creșterea activității fizice implică întreaga societate, precum și o abordare culturală și, prin urmare, necesită un efort colectiv în diferite sectoare și discipline.

Direcţia de Sănătate Publică Județeana Constanța desfășoară, în perioada lunii septembrie 2020, Campania de informare-educare-conștientizare despre efectele activității fizice. Tema campaniei este prevenirea efectelor activității fizice insuficiente asupra persoanelor sedentare. Scopul campaniei este stimularea formării unor  atitudini pozitive față de stilul de viață sănătos prin adoptarea activității fizice ca parte din viața cotidiană.  Grupul țintă al campaniei din acest an este populația sedentară. Sloganul campaniei este: „Fii activ!”

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.