Ședința de Consiliu Local: a fost votat proiectul ce vizează înființarea unei alei ca la Hollywood, în Constanța

0
1409
foto cu rol ilustrativ

Consilierii locali municipali s-au întrunit în ședință ordinară, marți, 31 august a.c., fiind supuse la vot mai multe proiecte de hotărâre, între care și proiect de hotărâre privind aprobarea implementării la nivelul municipiului Constanța a proiectului „Hollywood Walk of Fame”.  

Acest proiect a stârnit controverse, iar liderii grupurilor de consilieri PSD și USR au avut intervenții, apoi au urmat și viceprimarul Ionuț Rusu, precum și primarul Vergil Chițac. Proiectul a trecut cu 18 voturi pentru acest proiect și 9 voturi împotrivă, ale consilierilor USR.

Proiectul se referă e referă la înfiinţarea „Hollywood Walk of Fame”, o alee ca la Hollywood, cu stele şi tot “tacâmul”, şi care va costa municipalitatea, doar ca avans, 150.000 de dolari. Banii vor fi viraţi agentului licenței pentru Hollywood Walk of Fame, Evolution USA, cu sediul în California. Taxa de licență pentru proiectul WOR România este constituită din minim 4.250.000 dolari americani pentru un termen inițial de 20 de ani, se arată în draftul de contract aferent proiectului. După cum se poate sesiza în documente, conversaţiile privind acest subiect au avut loc între deţinătorul licenţei şi primarul Constanţei, Vergil Chiţac, city managerul Felicia Ovanesian şi directorul din primărie, Horia Constantinescu.

Liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorge a avut o intervenție: ”Nu este oportun acest proiect pentru Constanța, prea mulți bani vor fi chelțuiți. La Sibiu este altceva, această alee a vedetelor, acolo se emană și cultură în totți porii de ani de zile. Constanța are un potențial cultural bogat și un astfel de proiect cu o astfel de licență, suma această exorbitantă, deci costurile vor fi și mai mari. USR consideră că acești bani trebuie să meargă în consolidarea clădirilor istorice, construirea altor clădiri istorice și promovarea culturii. Prin urmare consilierii USR vor vota împotriva acestui proiect”, este părerea consilierului local USR, Dumitru Caragheorghe.

Totodată și licerul consilierilor PSD, Costin Răsăuțeanu a avut o intervenție: ”Sună a populism ce spune domnul Caragheorghe. Într-adevăr proiectul presupune foarte mulți bani, așa este, dar dincolo de finanțarea aceasta, dacă își va atinge scopul, acela de a a crea un obiectiv turistic nou este foarte bine” . Totuși, eu vreau să atrag atenția asupra nelegalității. Adică, aparatul administrativ trebuie să fie atent la respectarea legii achizițiilor publice și la modalitatea legală prin care acea comisie își va desfășura activitata. Achizițiile directe au un plafon maximal ca valoare, deci trebuie respectată legea. Grupul consilierilor PSD nu își va asuma prin vot draftul de protocol din cuprinsul hotărârii. Consilerii PSD nu se vor afla în acea comisie. Propun să se lanseze o dezbatere publică cu constănțenii, să vedem ce părere au despre acest proiect. Sau ce personalități doresc ei să promovăm și în ce locație să se materializeze acest proiect, spre exemplu stațiunea Mamaia. Trebuie să fie proiectul constănțenilor, nu un proiect doar din pix. Eu cred că poate fi un proiect care să atragă turiștii.”, a declarat Costin Răsăuțeanu.

Viceprimarul Ionuț Rusu a țunut să intervină și să specifice: ”Este singurul proiect care are licență, pe care ne-o dorim să o obținem cu votul consilierilor. Proiectul ne va da o unicitate. Suma va fi făcută pe următorii 20 de ani. Consilierii vor intra mai adânc să vadă ce înseamnă să ai un asemenea proiect, pentru turism. Mi se pare un lucru firesc să stăm de vorbă cu constănțenii. Deciziile le vom lua pentru ei”, a spus viceprimarul Ionuț Rusu.

Primarul Vergil Chițac a ținut să spună că este vorba doar despre un studiu de oportunitate: ”Este vorba despre oportunitate, studiul de oportunitate, este normal să vorbim cu constănțenii. Despre liderii grupurilor PSD și USR le văd în cheie politică. Nu este vorba de niciun ban, este vorba despre un studiu care să releve dacă este benefic acest proiect pentru oraș sau nu.

Loredana MIHAI

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.