Sentință anunțată de judecătorii CEDO: Vaccinarea obligatorie nu încalcă dreptul la respectarea vieții private

0
983

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) consideră că vaccinarea obligatorie este ”necesară într-o societate democratică”, asta au sesizat părintii unor copii cărora li s-a refuzat înscrierea la gradiniț, în Republica Cehă pentru că nu erau vaccinați, tnotează AFP, citând o hotărâre a Marii Camere publicată în cursul zilei de joi, 8 aprilie a.c..

“Această decizie vine să întarească posibilitatea unei obligații de vaccinare în condițiile pandemiei actuale de COVID-19”, a comentat pentru France Presse Nicolas Hervieu, jurist specialist al CEDO, subliniind “marja de apreciere lasată de Curte statelor în politica lor de vaccinare”.

Totodata, Curtea sprijină principiul de solidaritate socială care poate justifica să le fie impusă vaccinarea tuturor, chiar și celor care se consideră mai puțin amenintați de boală, câtă vreme este vorba despre protejarea celor mai vulnerabile persoane.

În decizia sa, CEDO consideră că vaccinarea obligatorie a copiilor în Republica Cehă cu un vaccin nonavalent (împotriva a nouă boli, printre care difterie, tetanos, poliomielită) nu constituie o încalcare a dispozitiilor Conventiei Europene a Drepturilor Omului cu privire la ”dreptul la respectarea vietii private”.

”Politica de vaccinare urmărește obiective legitime de protejare a sănătății, precum și a drepturilor celuilalt, prin faptul că îi protejează atât pe cei care primesc vaccinurile respective, cât și pe cei care nu se pot vaccina din motive medicale”, subliniază CEDO.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.