După șase luni de la pronunțarea sentinței Tribunalului în dosarul intentat de mai multe persoane care au atacat Regulamentul de organizare și desfășurare a activităților comerciale în municipiul Constanța, iată că a fost înregistrat și cel de-al treilea recurs, de data aceasta al reclamanților. Motivul declarării acestuia de către reclamanți, deși au avut câștig de cauză, are legătură cu o chestiune strict juridică, destul de importantă.
Vorbim de o acțiune în instanță prin care mai mulți reclamanți, printre care și Felicia Ovanesian, avocat, consilier și fost city manager, au cerut anularea Hotărârii Consiliului Local nr. 261/2023, privind Regulamentul activităților comerciale în municipiul Constanța, adoptat în locul celui din 2017, care și-a încetat aplicabilitatea.
Nemulțumirile pornesc din prevederile acestui regulament potrivită căruia, printre altele, există posibilitatea desfășurării unor activități comerciale la parterul blocurilor sau lipit de acestea, precum baruri, cafenele și alte astfel de activități, fără acordul locatarilor, cu program de funcționare între 8.00 și 22.00.
Pe aceste considerente, în septembrie 2023, reclamanții s-au adresat instanței de judecată, solicitând suspendarea regulamentului, dar și anularea lui.
La vremea respectivă, Felicia Ovanesian ne-a declarat că există două normative, două legi ce nu permit funcționarea cârciumilor la parterul blocului sau lipit de acesta, iar ele sunt superioare ca aplicabilitate față de o hotărâre locală.
După judecarea cauzei, pe parcursul anului trecut, instanța de fond a admis acțiunea reclamanților și a dispus „anularea HCLM Constanța nr. 261/2023, pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea și desfăşurarea activităţilor comerciale şi a serviciilor de piaţă în municipiul Constanţa. Ia act că reclamanţii au solicitat cheltuieli de judecată pe cale separată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare. Pronunţată în data de 26.09.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei“, potrivit hotărârii instanței.
Din acel moment, a început depunerea recursurilor împotriva sentinței, două din partea Consiliului Local, care a pierdut pe fond, respectiv un recurs din partea reclamanților, înregistrat zilele trecute.
Întrebarea este: de ce reclamanții au atacat sentința Tribunalului, deși aceasta le era favorabilă? Răspunsul vine din partea Feliciei Ovanesian, care este și membru în Consiliul Local și reclamant împotriva acestuia.
„Este o chestiune juridică. Deși ne-a dat dreptate, instanța de fond a analizat doar criticile noastre referitoare la formă, nu și cele referitoare la fond. Nici una. A spus că nu mai este nevoie! Dar asta înseamnă că administrația ar putea adopta un act normativ cu exact aceleași nereguli, asta înseamnă că trebuie să o luăm de la capăt. Instanța trebuie să analizeze tot, să spună ce e greșit și ce nu, ca să nu se adopte un nou regulament cu aceleași greșeli“, ne-a declarat Felicia Ovanesian.
Și într-adevăr, se pare că în acest moment se lucrează la un nou astfel de regulament, dar care conține aceleași nereguli ce au generat această acțiune în instanță.
Referitor la judecarea recursurilor declarate, urmează stabilirea primului termen de judecată.
Daniel ALBU