Sentință definitivă: Nicolae Stanciu, fost președinte al Curții de Apel Constanța și afaceristului constănțean Vasile Costea, achitați definitiv

0
722
Judecătorul Nicolae Stanciu, fost președinte al Curții de Apel Constanța

Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul final într-un dosar de corupție în care a fost implicat și un magistrat. Judecătorul Nicolae Stanciu este acuzat de trafic de influență, luare de mită și fals, iar Vasile Costea – pentru dare de mită.

Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, însă, ulterior, s-a cerut strămutarea dosarului la altă instanță de același rang, respectiv Curtea de Apel Galați.

În urmă cu un an, instanța de aici a decis achitarea inculpatului Stanciu Nicolae, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, fals în declaraţii. De  asemenea, s-a dispus  achitarea inculpatului Costea Vasile pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă, dare de mită.

Sentința nu a fost definitivă.

Așa cum am mai precizat în articolele anterioare în legătură cu acest dosar, judecătorul Stanciu a fost trimis în judecată de DNA pentru unele așa-zise fapte de corupţie care s-au dovedit a fi o făcătură.

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut că magistratul ar fi pretins și primit de la cunoscutul afacerist constănțean Vasile Costea, mai multe obiecte de mobilier în valoare de 14.815.03 lei, care ar fi fost livrate la locuința magistratului. În schimbul acestora, Stanciu ar fi promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.

Această promisiune s-ar fi concretizat ulterior, spun procurorii, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții, având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății afaceristului Costea, în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de Vasile Costea.

Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța, însă, ulterior, s-a cerut strămutarea dosarului la altă instanță de același rang, respectiv Curtea de Apel Galați. Aceste aspecte au fost reținute, inițial, în sarcina celor doi. Ulterior s-a dovedit că lucrurile nu au stat chiar așa.

Situația de fapt

Povestea din spatele dosarului se pare că este diferită față de cele relatate în rechizitoriu și a început cu o problemă de sănătate a lui Vasile Costea.

În fapt, în perioada 2013-2015, Vasile Costea a avut o problemă gravă de sănătate, fiind la un pas să-și piardă viața, din cauza complicațiilor. A fost nevoie să fie transportat în Germania unde a fost operat. O perioadă a stat în comă, iar unii apropiați ai săi au crezut că nu va mai scăpa. Printre aceștia se afla și un fost asociat al său, B.Grădinaru, actualmente patron al altei firme cunoscute, tot în domeniul construcțiilor, Opal Construct. Rămas la cârma societății Romat Construct și, probabil, crezând că asociatul său nu va mai scăpa, Grădinaru a încercat să tragă „pe turta lui” cât mai mult, delapidând societatea cu peste un milion de lei.

Numai că: SURPRIZĂ! Vasile Costea s-a însănătoșit și a revenit, în primăvara anului 2016, la cârma societății. Doar că, în momentul revenirii, a găsit dezastru. Firma mergea în pierdere, furnizorii făceau coadă la intrare pentru recuperarea debitelor și multe altele.

Văzând asta, Costea a apelat la serviciile unui expert, pentru efectuarea unui audit în cadrul societății, pentru a se stabili cu exactitate cauzele care au dus firma în declin.

În urma auditului s-a stabilit că la mijloc este vorba despre o delapidare grosolană a asociatului B.Grădinaru care, simțindu-se încolțit, a început să-l amenințe pe expertul angajat pentru efectuarea auditului intern, dar și pe alte persoane care i se opuneau în vreun fel. Între timp, se pare că plecase din firmă.

Culmea este că tot el s-a dus la Parchet pentru a depune plângere împotriva expertului, pe care l-a acuzat de șantaj. I s-a explicat că este o procedură legală și că totul este normal. În schimb, el s-a les cu plângere penală pentru delapidare cu consecințe deosebit de grave, dosarul său fiind în curs de soluționae la parchetul depe lângă Curtea de Apel Constanța.

C.S., D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.