Și foștii parlamentari constănțeni Duțu, Mihu, Moga și Moinescu mai au de așteptat până află dacă mai primesc pensiile speciale sau nu

0
947
Nicolae Moga

Curtea de Apel Constanța a întors la Tribunal dosarul în care foștii parlamentari de Constanța solicită anularea ordinelor de încetare a plății pensiei speciale emise de Camera Deputaților și Senatul României.

În aprilie a.c., cincisprezece foști deputați și senatori de Constanța au solicitat Tribunalul anularea ordinelor de încetare a plății pensiei speciale, conform legii promulgate de eliminare a acestora. Dar în luna iulie a.c., magistrații au admis excepţia de necompetenţă materială invocată de pârâţii Camera Deputaților și Senatul României, inclusiv Secretariatele lor Generale, și a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Curţii de Apel Constanţa – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Însă, după doar un termen, miercuri, 6 octombrie a.c., și Curtea de Apel a admis excepția necompetenței materiale, așa că a declinat competenţa de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Constanţa – Secţia 1 civilă, de unde primise dosarul. Așa că magistrații trebuie să reia judecarea cererii foștilor parlamentari.

În plus, Curtea de Apel a constatat un conflict negativ de competenţă şi a înaintat dosarul, în vederea soluţionării acestuia, către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal.

Printre foștii deputați și senatori care vor să primească, în continuare, pensie specială se numără Gheorghe Ariton, Tudor Baltă, Stelian Duțu, Mircea Teodor Iustinian, Ștefan Mihu, Nicolae Moga, Dumitru Moinescu, Vasile Gudu și alții.

Reamintim că Parlamentul a adoptat legea de eliminare a pensiilor speciale ale deputaților și senatorilor în data de 17 februarie a.c. Aceasta a primit 357 de voturi pentru. Avocatul Poporului nu a contestat-o la Curtea Constituțională, deși foștii parlamentari i-au cerut acest lucru, iar președintele Klaus Iohannis a promulgat-o apoi, așa că aceștia au rămas fără dreptul pe care speră să îl recâștige în instanță: indemnizația pentru limită de vârstă.

Într-un alt dosar, deschis de fostul senator PNL Puiu Hașotti, Tribunalul Constanța a decis, la începutul lunii septembrie a.c., că este admisibilă exceptia de neconstituționalitate a Legii nr. 7/2021 și cererea de sesizare a Curţii Constituţionale, pentru soluţionarea excepţiei de neconstituţionalitate invocată de către reclamant. Astfel, încheierea de sesizare, însoţită de dovezile depuse de părţi, numele şi datele necesare pentru îndeplinirea procedurii de citare a acestora, au fost comunicate Curţii Constituţionale, iar procesul a fost suspendat până la decizia CCR.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.