Sinagoga din Făgăraș, pentru care studenții din Constanţa au realizat un plan de reconversie, a fost vandalizată: au fost sesizate autoritățile!

0
72
Sursa Foto: Primăria Făgăraș

Sinagoga din Făgăraş a fost vandalizată după nicio lună de la finalizarea parţială a lucrărilor de reabilitare, a anunţat, joi, Primăria municipiului.

Persoane încă neidentificate au aruncat o substanţă despre care nu s-a stabilit ce ar fi pe întreaga latură de sud a monumentului istoric.

“Ne este greu să înţelegem comiterea faptelor de distrugere, când patrimoniul local este al tuturor cetăţenilor şi ar trebui protejat de orice om. În cursul acestei zile vom sesiza autorităţile competente pentru identificarea făptaşului şi luarea măsurilor prevăzute de lege în astfel de cazuri”, au precizat reprezentanţii Primăriei Făgăraş.

Clădirea sinagogii a fost construită în 1870 şi, până recent, se afla într-o stare avansată de degradare. Lucrările de reabilitare au început în 2019, cu ajutorul unei sponsorizări din partea unei companii private, ulterior fiind continuate în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundaţia Comunitară “Ţara Făgăraşului” şi Ambulanţa Monumentelor. În prezent este în curs etapa a treia a reabilitării (a faţadei) în cadrul căreia lucrările sunt finanţate de la bugetul local.

“În perioada 2019-2021 au avut loc trei intervenții asupra clădirii: cu ajutorul unei sponsorizări de 15.000 de lei din partea unei companii private s-a efectuat o intervenție urgentă la acoperiș; ulterior a fost refăcut tot acoperișul, de la schimbarea țiglei, până la recondiționarea șarpantei de lemn, în cadrul unui parteneriat încheiat cu Fundația Comunitară „Țara Făgărașului” și Ambulanța Monumentelor; este în curs etapa a treia, în cadrul căreia este refăcută fațada, lucrările fiind finanțate din bugetul local”, au precizat autoritățile.

Clădirea urmează să fie transformată într-un centru cultural internaţional, în acest sens, anul trecut, Primăria Făgăraş organizând, împreună cu Centrul pentru Mediu Construit, Fundaţia Comunitară Ţara Făgăraşului, @HomeinFagaras şi Institutul de Cercetare Făgăraş, un atelier care a reunit arhitecţi şi studenţi din Cluj, Braşov, Bucureşti şi Constanţa pentru realizarea unui plan de reconversie.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.