Sindicatul Național al Polițiștilor – SNPPC vrea ca locurile temporar vacante din sistem să fie ocupate doar de către rezerviști

0
818
Polițist al Serviciului Rutier. FOTO Cătălin SCHIPOR

Din cauza nevoii de oameni în plus pe perioada pandemiei, s-a decis ca în Poliția Română să fie ocupate, pentru o durată determinată, de 6 luni, câteva sute de posturi vacante de funcționari publici cu statut special-polițiști, în baza art. 27 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Sindicaliștii nu vor însă ca acestea să fie ocupate de civili, ci să fie disponibile pentru rezerviști.

Demersul este motivat de un deficit mare de personal, care ajunge, la unele stucturi operative, și la procentele de 30-50%, situație care afectează calitatea serviciului polițienesc în unele comunități. Diminuarea acestui deficit va avea în vedere, cu precădere, structurile aflate în prim-planul combaterii efectelor și a prevenirii răspândirii pandemiei, respectiv: Ordine publică, Transporturi și Rutieră. Se vor da probe eliminatorii, cum ar fi medicală și psihologică, urmând ca decizia de încadrare să fie luată după susținerea unui interviu structurat pe o tematică profesională.

Procedurile aferente încadrării acestor posturi se vor derula în luna noiembrie, urmând ca ordinele administrative de numire în funcțiile ocupate să se emită, de către conducătorii unităților angajatoare, cu data de 1 decembrie 2020.

„În opinia SNPPC, posturile de polițist ar trebuie ocupate EXCLUSIV doar de către colegii noștri aflați în rezervă (cu păstrarea drepturilor actuale, așa cum prevede Legea 55/2020), care cunosc procedurile de lucru și nu mai necesită o perioadă de acomodare sau de formare profesională, astfel că cele șase luni de muncă ar putea fi dedicate integral activității polițienești.

În acest mod procedează și în sistemul de Sănătate, dat fiind faptul că posturile de medic sau asistent medical necesită studii de specialitate și nu pot fi încredințate absolvenților unor altor tipuri de studii superioare/profesionale“, au transmis reprezentanții SNPPC.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.