Sindicatul Național Sport și Tineret a lansat un nou atac la adresa Ministerului Sportului. Sindicatul acuză Ministerul Sportului de pontaje fictive!!
„Salariaţi pe care nu i-a văzut nimeni!
În urma mesajelor primite de SNST de la colegii din Ministerul Sportului, s-a aflat că pe statul de plată al instituţiei figurează persoane care nu se prezintă la serviciu şi nu desfăşoară niciun fel de activitate. în timp ce restul personalului semnează condicile la venire şi la plecare, aceşti salariaţi cu statut special, apropiaţi ai conducerii ministerului, nu au sarcini sau atribuţii şi nu respectă nicio regulă.
SNST a sesizat instituţiile de control cu privire la faptul că un număr de trei salariaţi din cadrul aparatului central al Ministerului Sportului sunt pontaţi, deşi absentează nemotivat de la serviciu începând cu data numirii în funcţie; aceşti angajaţi nu se prezintă la program, nu semnează documentele de prezenţă, nu desfăşoară activitate propriu-zisă şi nu sunt văzuţi de colegi în incinta instituţiei.
După răspunsul autorităţilor, la finalul anchetei, vom anunţa numele angajaţilor vizaţi de această cercetare disciplinară, care poate avea aspecte penale şi pentru cei care au avut cunoştinţă şi au contribuit la tăinuirea ilegalităţilor privind pontajul fictiv (pontaje lunare, state de plată, condici de prezenţă, fişe de prezenţă colective, rapoarte de activitate, rapoarte de evaluare, precum şi alte documente justificative). Mai jos, o parte dintre solicitările transmise instituţiilor de control:
1. În urma verificărilor cu privire la activitatea celor trei persoane menţionate, vă solicităm să constataţi nelegalitatea încasării remuneraţiilor pentru perioada indicată;
2. Să dispuneţi recuperarea sumelor atribuite cu titlu de salariu, indemnizaţie de hrană, vouchere de vacanţă şi premieri, în mod nelegal, salariaţilor menţionaţi mai sus, care nu s-au prezentat la locul de muncă, nu au semnat condica de prezenţă şi nu au desfăşurat activităţile specifice funcţiilor ocupate;
3. În măsura în care, în urma verificărilor se va constata că superiorii ierarhici ai acestor persoane au avut cunoştinţă şi au tolerat lipsa desfăşurării activităţii de către personalul menţionat, vă solicităm să dispuneţi măsurile legale şi sesizarea instituţiilor cu atribuţii în domeniu;
4. Pontarea nelegală a prezenţei salariaţilor, fără ca aceştia să fi venit la serviciu şi fără să fi prestat activităţile la care erau obligaţi prin contract, precum şi acordarea remuneraţiei în mod nelegal, fie de către conducătorul instituţiei, fie de către persoanele însărcinate în acest sens, constituie infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, prevăzute de art. 297 şi de art. 321 din Codul penal şi pedepsite cu închisoare de la 2 la 7 ani, respectiv de la 1 la 5 ani.
În măsura în care unele persoane din minister vor încerca să acopere lipsa de activitate a angajaţilor cercetaţi, precum şi celelalte nereguli semnalate, aceştia riscă răspunderea penală pentru faptele săvârşite. De asemenea, orice persoană care, direct sau indirect, va încerca determinarea celorlalţi funcţionari, inclusiv a subordonaţilor şi/sau va colabora cu aceştia să falsifice anumite înscrisuri pentru a crea aparenţa de legalitate a acordării remuneraţiilor respective şi a desfăşurării activităţii specifice funcţiei de către aceştia se va face vinovată de infracţiunea de instigare/complicitate la abuz în serviciu şi la fals intelectual.
Pe internet sunt mai multe cazuri asemănătoare: Comunicat D.N.A. nr. 344/VIII/3 din 27 aprilie 2021
Din momentul în care primeşti informaţii despre o posibilă ilegalitate ai obligaţia de a sesiza autorităţile, altfel se poate considera tăinuire şi suporţi consecinţele. Nu poate fi acceptat ca unii angajaţi plătiţi din banii publici să nu fie traşi la răspundere pentru faptul că în ultimii doi ani nu s-au prezentat la muncă, nu au semnat condica de prezenţă şi nu şi-au îndeplinit atribuţiile de serviciu, cauzând astfel prejudicii grave bugetului alocat fondului de salarii.
Nu pot fi acceptate abaterile grave pe care le săvârşesc unii salariaţi, apropiaţi ai conducerii Ministerului Sportului, prin neprezentarea la locul de muncă şi nedesfăşurarea activităţilor specifice funcţiilor, având în vedere în special faptul că instituţia este în blocaj tocmai din lipsă de personal. Ministerul nu mai răspunde la telefoane, e-mailuri sau întrebări ale colegilor din subordonate şi federaţii, motivând că nu are personal, iar noi ne mirăm că la ‘MTS’ nu mai găsim soluţii la nimic, reorganizarea nu se mai face, nu se transmit bugete, salariile întârzie, activităţile şi programele sunt blocate, iar premierile pentru performanţă sunt suspendate.”, se arată într-un comunicat de presă remis de către Sindicatul Naţional Sport şi Tineret.
RăspundeRedirecționează |