Şoferii profesionişti, scutiţi de la plata impozitului pe venit

0
287

Senatul a adoptat zilele trecute, în plen, în calitate de primă Cameră sesizată, o propunere legislativă prin care se acordă unele facilităţi fiscale conducătorilor auto care îşi desfăşoară activitatea în domeniile transport de călători şi transport de marfă.

În favoarea propunerii legislative au votat 83 de senatori, 11 au fost împotrivă şi 30 s-au abţinut.

Iniţiatorii propunerii legislative, un grup de senatori PSD, invocă în expunerea de motive criza globală a şoferilor profesionişti şi atrag atenţia că sectorul transporturilor nu a beneficiat niciodată de facilităţi la noi în ţară.

O primă măsură de suport care poate fi acordată şoferilor profesionişti este ca aceştia să beneficieze de subvenţionarea impozitului pe venit, asemenea persoanelor care lucrează în industria de IT“, se arată în expunerea de motive.

Potrivit actului normativ care modifică printre altele Codul fiscal, sunt scutite de la plata impozitului pe venit persoanele fizice angajate cu contract individual de muncă în funcţia de şofer sau conducător auto, care desfăşoară activităţi în domeniul transportului de călători sau transportului de marfă, pentru veniturile din salarii şi asimilate salariilor.

Până la data de 31 decembrie 2018, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în domeniile de transport de călători sau de marfă, cota contribuţiei de asigurări sociale se reduce cu 3,75 puncte procentuale“, se mai arată în propunerea legislativă.

Codul fiscal în vigoare prevede că angajaţii datorează la cotele de contribuţii de asigurări sociale o proporţie de 25%.

Şedinţa plenului s-a desfăşurat cu o prezenţă restrânsă în sală, majoritatea senatorilor lucrând de la distanţă.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind acordarea de facilităţii conducătorilor auto care îşi desfăşoară activitatea în domeniile transport de călători şi transport de marfă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz. 

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.