Sorin Strutinsky are șanse să scape din închisoare. Instanța urmează să ia o decizie importantă în cazul său

0
523

Judecătorii de la Curtea de Apel Constanța urmează să ia o decizie importantă într-un dosar care îl vizează pe afaceristul constănțean Sorin Strutinsky, aflat în executarea unei pedepse cu închisoarea în Italia.

După ce a fost condamnat, definitiv, la 10 ani și 8 luni de închisoare, Sorin Strutinsky, prieten și partener de afaceri al lui Radu Mazăre, s-a adresat instanței printr-o cale extraordinară de atac – contestația în anulare – înregistrată la Curtea de Apel Constanța în toamna anului trecut.

După aproape un an de la înregistrarea cererii, la termenul de joi, 7 septembrie, instanța a dezbătut asupra admisibilității, în principiu a cererii, un fel de judecată în cameră preliminară, urmând a se stabili dacă judecarea acțiunii în sine (contestația în anulare) este legală sau nu, Pentru moment nu se știe data pronunțării asupra dezbaterilor de joi.

Dacă judecătorul va stabili că poate începe judecarea contestației în anulare, Sorin Strutinsky mai are o șansă să scape mai devreme de pedeapsa constând în aproape 11 ani de detenție, pe care o execută în Italia.

Acuzațiile

Așa cum am mai arătat, Strutinsky a fost condamnat definitiv, în iulie 2020, la 10 ani și 8 luni de închisoare, pentru infracțiuni de corupție, într-un dosar în care a fost acuzat că a solicitat o şpagă de circa 2 milioane de euro. Inițial, afaceristul a fost condamnat la o pedeapsă mai mică, pe fond, de 7 ani și 4 luni, însă, în apel, completul a majorat cuantumul pedepsei, iar hotărârea a fost definitivă. Pedeapsa a fost contopită cu o altă pedeapsă, dintr-un alt dosar, de 5 ani, urmând ca Strutinsky să execute, în final, 10 ani și 4 luni de detenție.

Mandatul nu a fost pus în executare, întrucât acesta dispăruse deja din țară, așa cum a făcut și prietenul lui, Radu Mazăre, cu ceva timp înainte. Ulterior, s-a predat autorităților din Italia, urmând a fi extrădat, însă situația s-a schimbat ulterior.

Potrivit avocatului Marius Mocanu, cel care l-a reprezentat pe Strutinski, acesta își va executa ambele pedepse în Italia.

Afaceristul constănțean, prieten al fostului primar Radu Mazăre și al fostului președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost trimis în judecată  de DNA, fiind acuzat și, în cele din urmă, găsit vinovat pentru că a primit procente din sumele încasate de o firmă care a realizat diferite lucrări în judeţ, unele în Portul Constanţa, altele pe Canalul Dunăre – Marea Neagră.

El a fost deferit justiției în luna martie a anului 2015, fiind acuzat de comiterea mai multor infracţiuni de trafic de influenţă, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi instigare la săvârşirea infracţiunilor de spălare a banilor, în formă continuată.

Procurorii au stabilit că, în anul 2009, Sorin Strutinsky a pretins de la un denunţător o sumă de bani reprezentând un procent de 10% din contravaloarea facturilor fiscale ce urmau a fi încasate de către societatea comercială reprezentată de denunţător, în baza a trei contracte încheiate cu Direcţia Apelor Dobrogea Litoral (DADL), actualul ABADL.

În schimbul sumelor de bani pretinse, Sorin Strutinsky a promis că îi va determina pe funcţionarii DADL şi pe cei de la Ministerul Mediului să respecte obligaţiile contractuale asumate, referitoare la plata preţului către societatea comercială respectivă.

Ulterior, în baza pretinderii iniţiale, în perioada 2009 – 2012, Sorin Strutinsky a primit de la denunţător suma totală de 1.286.958,17 lei, banii fiind viraţi din conturile bancare ale societăţii reprezentate de denunţător, în conturile bancare a cinci societăţi comerciale indicate de omul de afaceri.

De asemenea, între 2009 și 2012, Sorin Strutinsky i-a determinat pe reprezentanţii societăţii denunţătorului şi pe cei ai celor cinci firme să falsifice mai multe contracte, aceste înscrisuri fiind folosite pentru efectuarea plăţilor corespondente şi justificarea acestora în evidenţele contabile. Ulterior, el a determinat efectuarea unor operaţiuni comerciale cu caracter fictiv, prin care a trasferat sume de bani din patrimoniul societăţii beneficiare a banilor publici în patrimoniul celor cinci societăţi.

Sorin Strutinsky rămăsese singurul în libertate, din acest TRIO care a condus municipiul și chiar județul Constanța, pentru aproximativ 15 ani.

După condamnare, el a fost dat în urmărire națională și internațională, fiindcă nu a fost găsit de polițiștii care au vrut să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei. El s-a predat, în 16 februarie 2021, autorităților din Bologna.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.