Dosarul pentru abuz în serviciu al primarului din Ghindărești, tergiversat intenționat pentru prescrierea faptelor? De un an și jumătate nu s-a mai mișcat nimic

0
179
FOTO: Facebook / Visit Ghindaresti

Că dosarul primarului Vasile Simion, de la Ghindărești, trimis în judecată pentru abuz în serviciu, împreună cu alte persoane, s-a tot amânat de aproape 2 ani, este deja obișnuință, nu mai miră pe nimeni. În aprilie 2022 s-a dispus efectuarea unei expertize, care nu a fost finalizată nici până în prezent, iar instanța amână cauza, de la o lună la alta, tocmai din cauza lipsei acestui raport de expertiză.

Întrebarea este dacă aceste amânări nu sunt, cumva, intenționate, pentru a determina instanța ca, în cele din urmă, să constate că răspunderea penală a faptelor s-a prescris.  Ceea ce urmează să se și întâmple.

Dat fiind că faptele reținute în sarcina inculpaților au fost comise în perioada 2010, deci cu 13 ani în urmă, iar răspunderea penală a infracțiunii de abuz în serviciu, pedepsită cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, este de 5 ani (Art. 154, alin. 1 lit. d Cod penal: când legea prevede pentru infracţiunea săvârşită pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 5 ani – n.r.), la care putem adăuga și prevederile unei decizii a Curții Constituționale din mai 2022, care a lăsat nepedepsiți mii de penali cu funcții din toată țara, putem spune pe bună dreptate că și în acest dosar, al lui ”Vasile Simion & CO” se poate vorbi despre prescripție, dar numai pe latură penală.

Așa cum s-a mai întâmplat în alte zeci sau sute de dosare din județul Constanța, chiar dacă răspunderea penală se prescrie, procesele continuă pe latură civilă, până la soluționarea lor.

Latura penală a cauzei

Procurorii i-au trimis în judecată pe actualul primar al comunei Ghindărești, Vasile Simion, pe fostul primar, Adrian Vartolomei, un cadastrist și încă o persoană fizică, acuzați de abuz în serviciu în legătură cu încălcarea dreptului de proprietate al unui localnic, Boris Lintarov, cauzându-i o pagubă de 168.287 de lei, echivalentul terenului dobândit în mod ilicit și injust de Comuna Ghidărești, în anul 2010.

În sarcina inculpatului Adrian Vartolomei, actualmente consilier local al comunei Ghindărești, fost primar, s-au reținut aceleași fapte, la care a contribuit și un alt inculpat, specialist cadastru independent, în sarcina căruia s-a reţinut  că a înlesnit, cu intenție, săvârșirea faptelor penale comise de către cei doi primari.

Totul are legătură cu un teren aflat pe raza localității, pe care a fost montată o turbină eoliană, fapt ce îi conferă acestei suprafețe o anumită valoare.

Acuzațiile

Potrivit anchetatorilor, în sarcina inculpaților au fost reținute mai multe fapte, cum ar fi:

„– emiterea Certificatului de urbanism nr. 3/29.03.2010 în care se menționează faptul nereal că terenul în cauză este situat în intravilanul UAT Ghindărești şi că este proprietate publică;

– emiterea documentului «Expunere de motive privind completarea inventarului ce alcătuiește domeniul public», care reia aceste mențiuni nereale descrise mai sus, legate de dreptul de proprietate funciară asupra acestui teren litigios[…];

– inițierea proiectului de HCL 16/31.03.2010, folosind o schiță cadastrală cu un conținut nereal, legat de titularul dreptului de proprietate asupra terenului;

 – emiterea adresei nr. 140/25.01.2017 către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care reiterează faptul nereal legat de titularul dreptului de proprietate funciară“.

De precizat că partea vătămată din acest proces penal, Boris Lintarov, este fiul unui fost primar din aceeași comună, Ilie Lintarov, iar potrivit documentelor depuse la dosar, terenul ar fi o moștenire.

Așa cum am mai arătat, pe deoparte, primarul Vasile Simion, unul dintre inculpați, susține că terenul pe care a fost montată turbina eoliană nu este același teren pe care Lintarov susține că îl moștenește, întrucât suprafața reclamantului ar fi, de fapt, un teren agricol cu viță-de-vie. Pe de altă parte, reclamantul susține că terenul lui a fost schimbat. Din acest motiv, s-a apelat la un expert cadastrist care, de un an și jumătate, nu a reușit încă să facă această expertiză, pentru a clarifica situația.

La ultimul termen de joi, 7 septembrie, instanța a dispus, din nou, amânarea cauzei, tot din cauza lipsei raportului de expertiză a cărei întârziere deja bate la ochi. Următorul termen a fost fixat pentru data de 12 octombrie.

Vom reveni asupra acestui dosar la termenele următoare.

Până la soluționarea definitivă a acestui dosar, toate persoanele implicate beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.