Soțul fostei șefe de la SPIT mai vrea un proiect cu fonduri europene

0
2082

Asociația BlackSea SPA achiziționează servicii de elaborare Studii (fezabilitate, fundamentare etc.) pentru elaborarea unui proiect de menținere și îmbunătățire a stării de conservare a ariei protejate Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud, ce va fi depus pentru obținerea de finanțare europeană. Valoarea totală estimată a serviciilor tehnice specializate este de 818.000 de lei.

Asociația BlackSea SPA, al cărei președinte este Sergiu-Dorin Uzun, a inițiat o licitație deschisă on-line pentru achiziționarea de servicii tehnice specializate pentru realizarea studiilor de fundamentare științifică și tehnică, respectiv a studiilor de fezabilitate, necesare pentru depunerea unei cereri de finanțare europeană privind „Menținerea și îmbunătățirea stării de conservare a biodiversității costiere și marine din cuprinsul ariei protejate: ROSCI0197 Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud“. Proiectul va fi propus spre finanțare Programul Operațional Infrastructură Mare (P.O.I.M.), Axa Prioritară Protecția mediului prin măsuri de conservare a biodiversității, monitorizarea calității aerului și decontaminare a siturilor poluate istoric.

Asociația are nevoie de studii de fezabilitate deoarece dorește să amplaseze pe fundul mării capcane de sedimente și o structură care să mențină și să îmbunătățească starea de conservare a diversității grupurilor de plante și pești care trăiesc pe fundul mării. În plus, are nevoie de un studiu de fundamentare științifică și tehnică deoarece vrea să planifice spațial situl protejat Natura 2000, în scopul diminuării capturilor accidentale de cetacee marine în plasele de pescuit, să stabilească zone de restricționare, extinderea perioadei de prohibiție etc. Mai mult, are nevoie de un plan de colectare a datelor privind distribuția, densitatea și dinamica sezonieră a populațiilor de cetacee marine și cauzele eșuării unora dintre ele, pentru a contribui la consolidarea rețelei naționale de supraveghere a acestora.

Toate aceste studii trebuie realizate în patru luni, iar valoarea maximă a contractului este de 818.000 de lei. Ofertele pot fi depuse până pe 16.12.2020, ora 15.00. Criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate-preț.

Asociația BlackSea SPA îl are ca președinte pe Sergiu-Dorin Uzun, iar în Consiliul Director se mai află Tiberius Dincă și Constantina Fulga. Un alt membru al asociației este Andreia-Maria Cernat.

Fostul șef al Oficiului Județean Constanța din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, Sergiu-Dorin Uzun, este soțul fostei șefe de la Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța, Virginia Uzun, fost candidat al P.S.D. la Primăria Orașului Eforie, la alegerile locale din septembrie a.c.

Asociația mai are un proiect cu fonduri europene la activ, finalizat în acest an, „Planificarea managementului conservării biodiversității în situl Natura 2000 ROSPA00060 Lacurile Taşaul–Corbu“, în valoare de 2,2 milioane de lei. În plus, a devenit partener al Agenției Naționale pentru Arii Naturale Protejate, în vederea implementării de proiecte finanțate din fonduri europene prin P.O.I.M., în august 2019.

În plus, Black Sea SPA a mai implementat un proiect cu fonduri europene în 2016, în domeniul piscicol, în valoare de 1,3 milioane de lei, prin programul Pescuit. Iar Asociația este singurul asociat al S.C. Eurolevel S.R.L., care a implementat, la rândul său, proiecte europene, fiind custode al ariei naturale protejate, tot Natura 2000, Marea Neagră.

Două moluște rare și delfinul cu bot gros în situl protejat

Situl Natura 2000 Plaja submersă Eforie Nord – Eforie Sud se află în apropierea Drumului Național 39 Constanța – Tuzla. Zona a fost declarată sit de importanță comunitară în 2007 și se întinde pe o suprafață de 140 hectare.

Situl reprezintă o zonă naturală (zone marine, insule maritime, plaje de nisip) ce conservă habitate naturale de tip: Bancuri de nisip acoperite permanent de un strat mic de apă de mare, Recifi și Nisipuri și zone mlăștinoase neacoperite de apă de mare la reflux.

La baza desemnării sitului ca sit protejat Natura 2000 se află patru specii de faună, printre care două mamifere (porcul-de-mare și delfinul cu bot gros) și două specii de pești: rizeafcă și scrumbia de Dunăre.

Alte specii rare de pești aflate în sit sunt păstrugă, nisetrul, guvidul-de-nisip, boul-de-mare, peștele european de apă sărată, limba-de-mare, uva, pălămida și rândunica-de-mare. În arealul sitului este semnalată și prezența a două specii de moluște rare, aici fiind singurul loc de pe litoralul țării unde acestea mai supraviețuiesc.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.