Sâmbătă seară, 1 iunie a.c., Asociația Harlequin Diversitate prezintă un spectacol de teatru pentru copii și un concert cu Ovidiu Lipan Țăndărică, Stelu Enache, Adrian Stavian, Fanfara 10 Prăjini și grupul Balcano, la Teatrul de Vară Eforie Nord. Intrarea este gratuită.
Sâmbătă, 1 iunie 2024
TEATRUL DE VARĂ EFORIE NORD
18.00 – BALKANIK KIDS – Oaia alba, oaia neagră și povestea cea mai dragă!
20.00 – BALKANIK WAVES – World music event
BALKANIC KIDS – Oaia albă, oaia neagră și povestea cea mai dragă!
O experiență interactivă și distractivă pentru întreaga familie! În acest eveniment inedit, personajul principal, Oaia Neagră, va prelua controlul asupra poveștilor cunoscute și le va încurca într-un mod amuzant și neașteptat. Copiii sunt invitați să se alăture Oii Negre într-o aventură plină de surprize și haz, în care vor ajuta la rezolvarea haosului creat.
În cadrul spectacolului vor fi folosite marionete, păpuși gigant, va fi creată o lume minunată cu influențe balcanice, ce vor avea în centru poveștile ținutului românesc și a civilizațiilor ce trăiesc pe meleagurile dobrogene. Să facem cunoștință copiilor cu basmul românesc și personajele sale. „Povești de bună dimineață și de noapte bună, povești de bucurie și de voie bună, povești din miezul lumii aduse cu alai!“

BALKANIK WAVES – World music event
Cu o carieră de peste jumătate de secol, Ovidiu Lipan Țăndărică ne-a oferit și continuă să ofere muzică de calitate, arătând mereu o energie debordantă și un spiritul tineresc care l-au consacrat.
Pentru acest proiect extraordinar, maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică a adunat alături de el interpreți vocali și instrumentiști valoroși, realizând un playlist irezistibil, care va oferi, cu siguranță, o performanță pasională, melancolică și plină de ritm. Un eveniment special, ce adună tot ceea ce înseamnă multicuturalitate. Se va cânta greceşte, franţuzeşte, muzică românească, moldovenească, aromână, piese frumoase, instrumentale, de atmosferă, de transmitere de spirit balcanic românesc.
Dirijorul acestei orchestre original construite, maestrul de ceremonii și participant, în același timp, este, bineînțeles, Ovidiu Lipan Țăndărică, ce se împarte între microfon, tobița agățată de gât, invitații săi și propria baterie. Uneori, ca la „Balerina“ sau acel „Ave Maria“ instrumental, rolul său pare să se piardă în fundal, dacă uiți faptul că el este cel care a pus la punct spectacolul acesta, un interesant melanj world music preponderent balcanic, dar din care nu lipsesc influențele de pretutindeni: de la ritmurile tribale la sonoritățile jazz-ului.
Alături de maestrul Ovidiu Lipan Țăndărică, în spectacol îl regăsim și pe artistul Stelu Enache – o frumoasă și penetrantă voce, ce nu lasă să dispară melodii din tradiția aromână, ci le readuce publicului în această formă orchestrată de Țăndarică, cum este cazul Trandafirului, în măsura de șapte optimi.
Nu e timp să respiri, căci surprizele curg în ritmuri de Tango Toledo sau Natalis – cele mai multe de-a dreptul încântătoare și având darul de a te face să te întrebi cum se face că influențe atât de diverse pot suna așa armonios împreună, în ciuda aerului pe care-l respiră, provenit din atâtea etnii din zona Balcanilor.
Cred că cel mai important factor de coagulare al diferitelor curente este vedeta colectivă Fanfara 10 Prăjini. Acest grup de suflători talentați, însoțiți de tobă, reprezinta o prezență aproape nelipsită în spectacolele maestrului – și stie el bine de ce! Au cucerit o țară întreagă, cu talentul și ritmurile lor neconvenționale. Apoi au cucerit o lume întreagă, cu show-urile lor senzaționale. „Bătuta“, sârbe, hore, precum și alte melodii tradiționale și de fanfară, piese cu tonalități balcanice, slave sau evreieşti compun repertoriul legendarei Fanfare 10 Prăjini, cunoscută și sub denumirile de „Fanfara Shukar“, „Speranța“ sau „Panțîru Brass“.
„Balkanik Waves“ este un concert cu muzică de calitate, un world music event care va rămâne întipărit în mintea spectatorilor. Pentru maestrul Ovidiu Lipan acest concert reprezintă „una din marile încercări de a crea un iluminism cultural și de a apropia și a uni sufletele oamenilor“.
Evenimentele se desfășoară în cadrul proiectului IMAGINARIUM, realizat de Asociația Harlequin Diversitate, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.
V.I.