Spitalele din Constanţa fac liste cu pacienţii care vor să voteze. Managerul Agliţoiu: “Sunt alegeri pe perioadă de război”

0
348
Ștampilă de vot pentru alegeri. FOTO Cătălin SCHIPOR

Alegeri în pandemie! Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a cerut schimbarea procedurilor de eliberare a actelor medicale necesare pentru votul în situații speciale. Pentru alegătorii care nu se pot deplasa la secţia de votare din cauză de boală sau invaliditate, preşedintele Biroului Electoral al secţiei poate aproba, la cererea scrisă a acestora, însoţită de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate, ca o echipă formată din cel puţin doi membri ai biroului electoral să se deplaseze cu o urnă specială şi cu materialul necesar votării la locul unde se află alegătorul, pentru a se efectua votarea, în conformitate cu dispoziţiile art. 91 alin. (1) din Legea nr. 115/2015. Astfel, pacienţii internaţi în unităţile medicale din Constanţa au posibilitatea să voteze, duminică, 27 septembrie a.c., la alegerile locale, cu urna mobilă. La cea mai mare unitate sanitară din Dobrogea se fac liste în sensul acesta. Acelaşi lucru se întâmplă şi la Mangalia.

Sigur că s-a solicitat (urna mobilă -n.r.). Noi facem liste“, a declarat, dr. Cătălin Grasa, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă “Sf. Apostol Andrei”.

În sudul litoralului sunt aproximativ 10 pacienţi cu domiciliul în Mangalia care ar putea vota. “Se solicită urna mobilă pentru pacienţii internaţi în spital. Se face solicitarea cu 24 de ore înainte de ziua alegerilor, adică sâmbătă în intervalul 6-8, şi se va depune la Circumscripţia care este arondată la noi, la spital. Doar pacienţii internaţi care au domiciliu în Mangalia pot vota la noi. Trebuie să-i întrebăm pe toţi. Nu ştiu dacă sunt până în 10 persoane. Vedem sâmbătă care sunt doritori“, a declarat, pentru Focus Press, managerul Alina Dan.

La Spitalul din Hârşova există aproximativ 20 de pacienţi internaţi care şi-ar putea exercita dreptul de vot. “Pacienţii trebuie să ne solicite că îşi doresc să voteze şi noi anunţăm mai departe că au intenţia aceasta. Sâmbătă au posibilitatea de a solicita urna mobilă. Astăzi aveam până în 20 de pacienţi internaţi din Hârşova“, ne-a spus managerul Bogdan Zidaru.

Pacienţii de la Medgidia nu s-au arătat interesaţi să voteze. “Nu s-a solicitat, nu a fost nicio cerere. Urna mobilă se cheamă la solicitarea pacienţilor. Cei mai mulţi pacinţi internaţi la noi sunt din alte localităţi. Sunt foarte puţini pacienţi din Medgidia la noi. Cred că sunt doar trei, ceilalţi pacienţi sunt din Giurgiu, Tulcea, Mangalia, Bucureşti, Constanţa, Cobadin, Cuza Vodă şi alte localităţi. Trebuia să se facă cerere către mine că se solicită urna mobilă. Dacă nu sunt cereri eu nu am ce urnă mobilă să organizez. Nu exista o restricţie în sensul acesta, ci să existe cerere şi apoi să ne putem organiza. Ar fi fost extrem de greu, pentru că vorbim de o zona roşie. Cei cu urna mobilă sunt din exteriorul spitalului şi pacientul nu are cum să se deplaseze să voteze. Chiar dacă nu erau alegeri eu mă aştept să crească numărul de cazuri în perioada următoare”, a declarat Eugen Agliţoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Tot managerul mai susţine că societatea îşi asumă un proces electoral “important pentru toţi”. “Aveau posibilitatea să amâne alegerile, dar cine îşi asumă lucrul acesta, sau să lase ştacheta mai jos pentru a nu încălca dreptul cetăţeanului la dreptul de a alege şi de a fi ales, un drept fundamental”, conform managerului Agliţoiu.

“Vedem oameni care se sufocă, vedem oameni cum mor, vedem cum staţiile de oxigen nu mai fac faţă şi trebuie să găsim urgent soluţii

Cât despre votul electronic, managerul spune că lucrurile nu sunt atât de simple: “Era o soluţie, dar acest sistem trebuie foarte bine pus la punct pentru a vota electronic. Încercaţi să plătiţi taxele on-line să vedeţi ce dificultăţi întâmpinaţi. Să nu mai zic de SIU-ul Casei de Asigurări câte probleme au fost de atâţia ani. Credeţi că se reuşea un sistem care să nu fie fraudat într-un timp scurt. Ai nevoie de oameni pregătiţi pentru aşa ceva. Hârtia suportă orice. Sunt alegeri pe perioadă de război. Dumneavoastră comunicaţi cu oameni sănătoşi, dar în cazul nostru este din ce în ce mai sumbru. Vedem oameni care se sufocă, vedem oameni cum mor, vedem cum staţiile de oxigen nu mai fac faţă şi trebuie să găsim urgent soluţii, dar sperăm să apară un vaccin şi să revenim la normal cu spitalul şi să oferim servicii medicale întregii populaţii, să nu se mai supere lumea”.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.