Jurilovca, o destinație de vis pentru luna octombrie. Ce aveți de vizitat și cum vă puteți relaxa

0
1314

Dacă aveți în plan o escapadă de un weekend și dacă vă place pescuitul, cel mai bun loc pentru a îmbina utilul cu plăcutul este Delta Dunării. Atunci când vorbim de pescuit, facem referire la comuna Jurilovca care este un important centru al pescuitului. Cum vremea se anunță călduroasă și în luna octombrie o vacanță pe meleagurile din Delta Dunării vă va încărca cu siguranță bateriile.

Jurilovca este o comună în județul Tulcea, Dobrogea, România, formată din satele Jurilovca (reședința), Sălcioara și Vișina. Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului al XIX-lea un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.

Specificul comunității este strâns legat de așezarea comunei pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și de tradițiile lipovenilor. Comunitatea celebrează sărbătorile religioase după calendarul Iulian, care este decalat cu 14 zile fata de calendarul Gregorian (de exemplu, Anul Nou se serbează pe 14 ianuarie). Cea mai importantă sărbătoare religioasă lipovenească este Acoperământul Maicii Domnului -“Pokrov” -(14 octombrie), zi în care lipovenii celebrează și Ziua Peștelui, sărbătoare ce durează trei zile. Un alt aspect important care care contribuie la unicitatea comunității este portul tradițional lipovenesc, acesta fiind obligatoriu în biserică.

Obiective turistice în Jurilovca

Capul Doloșman – Capul Doloșman sau Dolojman este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a I-a iucn (rezervație naturală strictă de tip avifaunistic, floristic și faunistic), aflată în răsăritul satului Jurilovca, pe teritoriul administrativ al comunei Jurilovca.

Cetatea Argamum – Situl arheologic se întinde pe circa 100 de hectare. Se identifică prin prezența unor ruine și a câtorva elemente arhitectonice: o poartă, zidul de apărare, câteva străzi, basilici paleocreștine și valuri de pământ. Cea mai mare parte din cetate se afla încă sub pământ, necercetată, dar nu rareori săpată superficial de turiști și localnici, situl arheologic având o suprafață totală de aproape o sută de hectare.

Gura Portiței – Situată pe o fâșie îngustă de nisip, între Marea Neagră și Lacul Golovița, din Delta Dunării, Gura Portitei reprezinta cea mai bună alternativă pentru iubitorii de liniște, pentru cei ce își doresc o vacanță lipsită de haosul orașelor și a plajelor din Mamaia. Inițial un sat pescăresc, Gura Portiței (Portița) este cunoscută astăzi ca una dintre cele mai retrase și liniștite destinații turistice de pe litoralul românesc, o alternativă pentru Vama Veche, devenită prea populară și aglomerată în ultimii ani.

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.