Noua lege care reglementează vânzarea terenurilor agricole extravilane, în avantajul cui? Investitorii mici şi mijlocii, puşi în dificultate

0
576

În luna august a acestui an a fost publicată în Monitorul Oficial o lege care aduce mai multe modificări în ceea ce privește modul de vânzare/cumpărare a terenurilor agricole din extravilan. Este vorba despre Legea 175/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr 172014. Această lege vine la pachet și cu unele inconveniente pentru unii agricultori.

Crește complexitatea procedurii vânzării

Un prim efect, dar și cel mai vizibil, este o intensificare a procedurilor administrative deja existente. Practic, tranzacțiile privind terenurile agricole extravilane se vor face conform unei proceduri specifice, care presupune depunerea ofertei de vânzare pentru terenul respectiv și luarea în considerare în calendarul tranzacției a 2 termene cumulate, unul de 45 de zile și unul de 30 zile prevăzute pentru exercitarea dreptul de preemțiune (dreptul care îi permite unei persoane să cumpere cu prioritate un bun, de ex. dreptul chiriașului de a cumpăra apartamentul închiriat, dacă acesta este scos la vânzare – n.r.)”, susține notarul public Ciprian Alexandrescu, din Camera Notarilor Publici – Constanța.

Agricultorii vor apela și la alte forme juridice de transfer al proprietății

La fel ca și în cazul multor alte legi, în ceea ce privește aplicarea acestora, se vor găsi ”portițe” de vânzare/cumpărare a terenurilor care fac obiectul acestui normativ. Acesta reglementează procedura de înstrăinare a unui teren agricol extravilan prin vânzare, însă nu face referire și  la alte metode de tranzacționare.

Agricultorii profesioniști, cu experiență, în marea lor majoritate societăți comerciale, vor apela la structuri juridice sofisticate de genul fuziunilor și divizărilor, aporturi la capital social sau alte asemenea proceduri, mai puțin cunoscute sau aplicate.

Prin urmare, noua lege nu va reuși să afecteze în mod semnificativ investițiile străine și nici tranzacțiile mari, însă limitează, cumva, accesul privind achizițiile de terenuri în ceea ce-i privește pe agricultorii mai mici.

Totodată, legea prevede că vânzarea directă sau indirectă de terenuri agricole situate în extravilan, efectuată înainte de împlinirea unui termen de 8 ani de la achiziție, va atrage obligația de plată de către vânzător a unui impozit de 80% calculat la diferența dintre prețul de vânzare și prețul de cumpărare”, mai precizează notarul Alexandrescu.

Micii fermieri vor fi dezavantajați

Se știe că micii fermieri au obiceiul de a vinde parcele de teren pentru acoperirea cheltuielilor, în anii neproductivi, urmând a le recumpăra ulterior, în anii următori. Numai că, potrivit prevederilor acestei legi, supraimpozitarea în cazul vânzării de terenuri deținute mai puțin de 8 ani, situație descrisă mai sus, va descuraja această practică, lăsând micul agricultor fără un mecanism facil de finanțare, mai ales acolo unde creditele bancare sunt dificil de accesat.

Ca o concluzie, Legea175/2020 ar putea descuraja investițiile străine mari, dar va fi și o piedică în plus pentru agricultorii mici, având un efect de încetinire a inițiativei private mici și mijlocii în acest sector.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.