Spitalul TBC va fi dotat cu un aparat de testare Real Time PCR, iar Spitalul Mangalia este unitate suport non-COVID

0
2136
Spitalul Municipal Mangalia

Spitalul de Pneumoftiziologie din Palazu Mare urmează să fie dotat cu un aparat de testare Real Time PCR pentru COVID-19. Testarea moleculară de tip RT-PCR este cea mai răspândită modalitate de depistare a unei infecții active cu coronavirus. Spitalele de pneumologie au fost desemnate spitale suport și vor primi cazurile ușoare și medii de infectare cu coronavirus. Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie are o capacitate de 100 de paturi pentru pacienții cu COVID-19. De asemenea, Secția Exterioară din Agigea a Spitalului Clinic Județean de Urgență (SCJU) Constanța, organizat în sistem pavilionar, are dedicat un număr total de 80 de paturi pentru tratarea cazurilor de coronavirus.

Totodată, secția exterioară a SCJU va continua să trateze, într-un pavilion separat, cazurile grave de TBC gestionate până acum de Spitalul de Pneumoftiziologie. La Spitalul Municipal Mangalia se vor achiziţiona echipamente şi aparatură medicală, necesare în această perioadă de criză epidemiologică. Recent, printr-o Hotărâre a Consiliului Local, Primăria Mangalia a alocat spitalului aproximativ 2 milioane de lei pentru achiziţia echipamentelor de protecţie, dar şi pentru aparatură medicală de strictă necesitate. Astfel, fondurile vor fi destinate dotării spitalului cu mai multe echipamente de protecţie şi dezinfectanţi, dar şi pentru cumpărarea unor echipamente medicale indispensabile, în contextul pandemiei de coronavirus. Reprezentanţii instituţiei spitaliceşti spun că se va investi mai mult în aparatură medicală, precum: ventilatoare, nebulizatoare, injectomate, monitor funcţii vitale, concentrator de oxigen, defibrilator. În prezent, unitatea medicală din Mangalia este spital suport pentru alte patologii, non-Covid şi vine în sprijinul marilor spitale din judeţul Constanţa, ca urmare a înmulţirii cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19. Astfel, s-a luat decizia ca Spitalul Mangalia să vină în sprijinul pacienţilor non-Covid, care sunt internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase şi Spitalul Clinic Județean de Urgenţă Constanţa sau chiar la alte spitale din judeţ. În unitatea sanitară din Mangalia s-a degajat o secţie pentru preluarea cazurilor care ajung la Mangalia pentru a fi tratate de alte afecţiuni.

La nivel judeţean, Spitalul Medgidia este spital desemnat în tratarea pacienţilor COVID – 19 pozitiv, spital suport pentru infecţioase, apoi Spitalul de Pneumoftiziologie Constanţa. Momentan, noi suntem spital pentru toate celelalte patologii medicale, suport pentru Spitalul Județean şi ceea ce avem de întâmpinat zi cu zi”, a declarat Alina Dan, managerul Spitalului Mangalia. Reprezentanţii Spitalului Mangalia mulţumesc tuturor celor care vin în sprijinul unităţii sanitare prin donaţii. “Vă asigurăm de toată dăruirea şi implicarea noastră, le mulţumesc colegilor mei pentru curajul şi devotamentul lor şi le promit că voi face tot ceea ce-mi stă în putere să-şi desfăşoare activitatea în siguranţă! Încă o dată, mulţumesc tuturor celor care dau dovadă de atâta omenie, prin donaţiile către spital, în astfel de momente grele”, a mai adăugat managerul unităţii medicale din Mangalia.

sursa foto: max-media.ro

La nivelul județului Constanța, principala unitate medicală implicată în tratarea pacienților confirmați cu coronavirus este Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, care dispune de un total de 120 de paturi și 10 locuri în terapie intensivă. Spitalul este dedicat exclusiv tratării cazurilor de infectare cu COVID-19, dispunând de 4 aparat de testare Real Time PCR. Pacienții non-COVID cu boli infecțioase vor fi tratați la Spitalul Militar de Urgență Constanța, care va funcționa ca suport pentru Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța. Spitalul Municipal Medgidia a fost desemnat spital de suport pentru pacienții testați pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. De asemenea, tot aici vor fi preluate și femeile însărcinate infectate cu COVID-19. Pentru cazurile de coronavirus care prezintă patologii diferite față de cele respiratorii, dar și pentru gravidele infectate, Spitalul Municipal Medgidia are toate specialitățile, inclusiv un bloc operator dotat corespunzător pentru intervenții chirurgicale. La Medigidia au fost alocate 150 de paturi pentru pacienții cu COVID-19. De asemenea, nașterile non-coronavirus din zona Medigidia vor fi redistribuite la alte maternități din județ, inclusiv în unități private. În cazul în care unitățile enumerate mai sus vor fi depășite de numărul de cazuri confirmate cu COVID-19, sistemul medical județean va beneficia și de suportul SCJU Constanța, care în prezent are o capacitate de aproximativ 1.300 de paturi, dintre care 50 în terapie intensivă. În curtea SCJU Constanța au fost montate corturi de pretriaj, unde vor fi consultate persoane aflate în autoizolare / carantină. Pentru intervențiile chirurgicale la pacienți care au și COVID-19, secția de Chirurgie Plastică va fi dedicată exclusiv acestui scop. De asemenea, SCJU Constanța va beneficia, pentru pacienții care prezintă alte afecțiuni, diferite de cele raportate de coronavirus, de sprijinul spitalelor private cu capacitate ATI.

Citește și:

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.