Stima de sine este principalul ingredient pentru succes? Interviu cu psihologul Alexandra Alexandrescu, profesor și consilier școlar al CJRAE

0
165

Oamenii ajung să sufere foarte mult din cauza unei stime de sine scăzută. De ce? Fiecare domeniu al vieții lor este afectat de stima de sine scăzută. Însă, atunci când reușesc să-și crească stima de sine, ei ajung să fie împăcați și bucuroși cu ceea ce sunt, să se vadă valoroși, demni de respect și să devină astfel persoane mai bune. Iar rezultatele se vor vedea în toate sferele vieții lor: acasă, în relația cu partenerul sau cu copiii, la muncă, în relația cu șefii, colegii sau cu angajații voștri, în relațiile interpersonale, cu prietenii și chiar în relațiile de business.

Nu cred că putem vorbi despre un ingredient de bază și altele mai puțin importante. Ca să avem succes trebuie să întrunim un cumul de factori. Printre ei se află și stima de sine. Ce este stima de sine? De multe ori avem percepții diferite. Dacă spun despre X, în limbajul comun, că are o stimă de sine ridicată s-ar putea înțelege că are un anumit nivel de aroganță. Cam asta este înțelegerea comună de cele mai multe ori. Stima de sine nu este un concept cu o conotație negativă. Dacă este să pornim de la etimologia cuvântului, estima înseamnă a prețui. Stima de sine înseamnă nivelul pe care eu îl atribui imaginii pe care o am despre mine. Imaginea de sine este cu totul alt concept, diferit de stima de sine. Stima de sine exact la asta se referă. În ce măsură imaginea de sine pe care o am despre mine este prețuită de mine. Mă consider un om valoros, un om cu realizări, un om cu potențial. Cam despre asta este stima de sine, locul în care eu mă situez în funcție de ceea ce consider despre mine”, a declarat, pentru Focus Press, psihologul Alexandra Alexandrescu, profesor consilier școlar al Centrului Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Constanţa (CJRAE).

Ce înseamnă stima de sine scăzută? “Stima de sine scăzută înseamnă că îmi atribui o poziție joasă cumva. Înseamnă că realizările pe care le am nu sunt considerate importante și sunt atribuite hazardului, norocului, conjuncturii, prietenilor, oricui altcuiva decât nouă înșine și eforturile pe care le facem pentru a avea aceste reușite. O imagine de sine scăzută cam la asta se referă, tendința de a ne compara cu ceilalți într-o manieră defavorabilă nouă. Ceea ce am făcut eu nu este atât de important față de ce a făcut X sau Y. O stimă de sine scăzută se poate vedea la o persoană inclusiv din postură, din atitudine, din mers. Sunt niște indicii foarte clare și foarte vizibile pentru cine dorește să le citească și merge până la acea tendință de a nu încerca lucruri de teama eșecului“, susține psihologul Alexandra Alexandrescu.

Detalii în video interviul Focus Press!

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.