„Stop deșeurilor din ape!” Cel mai mare sistem de infrastructuri de colectare separată a deșeurilor în formă de animale marine gigant din România, lansat pe litoral

0
50

Cel mai mare sistem de infrastructuri de colectare separată a deşeurilor în formă de animale marine gigant, reprezentând şase delfini, un sturion şi o ţestoasă, întâmpină turiştii de pe litoralul românesc în această vară şi îi îndeamnă să colecteze deşeurile separat şi să spună “Stop deşeurilor din ape!”, potrivit Asociaţiei Act for Tomorrow.

Decizia de a dezvolta aceste sisteme de infrastructuri inedite a fost luată de către organizatori, după ce, în urma cercetărilor realizate de Asociaţia Act for Tomorrow, a fost găsit microplastic în apele Mării Negre, în locaţiile din care au fost prelevate probe – din zona Constanţei şi din Zona staţiunii Vama Veche. Un prim pas pentru prevenirea şi combaterea poluării cu microplastic a mediilor marine este educarea populaţiei cu privire la impactul deşeurilor asupra ecosistemelor acvatice, precum şi asigurarea infrastructurii de colectare separată a deşeurilor, care previne abandonarea acestora pe plajă sau în apă şi degradarea în particule de microplastic. Aceasta este şi misiunea celor 8 infrastructuri inedite, 7 fiind amplasate pe plajele Reyna din Constanţa, Nomad din Năvodari, The Beach by Shut Up din Mamaia şi, care fac parte parte din cel mai important program de protejare a apelor, “Acţionăm pentru Ape – A.P.A”, iniţiat de Asociaţia Act for Tomorrow şi Kaufland România, cu sprijinul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi Administraţia Naţională Apele Române“, susțin organizatorii.

Studiul privind prezenţa microplasticului în apele Mării Negre din cadrul acestei ediţii a programului A.P.A. a fost realizat cu sprijinul experţilor de la Institutul Naţional pentru Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei (INFLPR). Cea de-a 8 a infrastructură, în formă de delfin, este una mobilă şi va avea rolul de promova colectarea separată şi trecerea la obiceiuri sustenabile în rândul publicului prezent la festivalurile şi evenimentele culturale din această vară.

În infrastructura special amenajată turiştii care aleg să-şi petreacă vacanţa la Marea Neagră vor putea colecta separat deşeurile reciclabile din materiale de plastic şi metal, cum ar fi recipiente de băuturi răcoritoare din PET sau doze de aluminiu. Ulterior, acestea vor fi preluate şi trimise către staţii de sortare, urmând a fi reciclate şi transformate în noi resurse.

Cele 8 animale reprezintă cele mai cunoscute specii protejate din apele din România şi au rolul de a trage un semnal de alarmă asupra impactului pe care deşeurile îl au asupra ecosistemelor acvatice. Prin dimensiunile impunătoare şi formele inedite, sistemele de colectare îşi propun să creeze un puternic contrast vizual ce face referire la pericolul pe care deşeurile îl reprezintă pentru animalele acvatice, în contextul în care anual, aproximativ 8 milioane de tone de plastic ajung în mările şi oceanele lumii, iar un milion de păsări marine şi 100.000 de mamifere marine, peşti, ţestoase mor în fiecare an doar din cauza deşeurilor de plastic, 40% din speciile existente de balene, delfini şi marsuini, toate speciile de ţestoase marine şi aproximativ 36% din speciile de păsări marine ingerând deşeuri de plastic.

Succesul înregistrat anul trecut de programul APA în rândul turiştilor ne-a determinat să dezvoltăm mai departe acţiunile de prevenire şi combatere a poluării cu deşeuri a plajelor de pe litoralul Mării Negre prin lărgirea sferei de acţiune a infrastructurii de colectare în această ediţie. Deschiderea turiştilor faţă de adoptarea unor noi obiceiuri mai bune a demonstrat că România are nevoie de soluţii creative şi inovatoare pentru a cultiva implicarea civică a cetăţenilor, un factor determinant în protejarea ecosistemelor marine. Prin această iniţiativă, ne dorim să contribuim la educarea populaţiei şi să atragem de partea noastră cât mai mulţi aliaţi, alături de care să construim o ţară mai curată, mai sustenabilă şi mai responsabilă“, a declarat Andrei Coşuleanu, preşedintele Asociaţiei Act for Tomorrow.

La rândul său, Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România, a precizat că obiectivul campaniei este ca turiştii să înţeleagă faptul că grija pentru mediu trebuie să fie o prioritate chiar şi în vacanţă.

“Şi în acest an continuăm să ne implicăm pentru protejarea mediului marin, care este ameninţat în fiecare zi de sutele de deşeuri abandonate. Prin extinderea infrastructurii de colectare separată în formă de animale marine gigant, Kaufland România face un pas înainte în lupta cu plasticul din ape, o misiune pe care ne-o asumăm la nivel internaţional prin strategia REset Plastic. Obiectivul strategic al campaniei este de a contribui la dezvoltare unui comportament colectiv responsabil, prin care turiştii să înţeleagă faptul că grija pentru mediu trebuie să fie o prioritate pentru noi toţi, chiar şi în vacanţă”, a precizat Katharina Scheidereiter.

Containere sub forma unor animale marine gigant au fost amplasate de organizaţii de mediu, pe cele mai mari plaje din lume, precum Acapulco (Mexic), Bali (Indonezia), dar şi în alte state precum SUA, India sau Italia.

Conform Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), citat în comunicat, 83% din deşeurile marine găsite în Marea Neagră sunt din plastic, şi anume sticle, ambalaje şi pungi. Râurile mari (inclusiv Dunărea şi Nistru) aduc în apele marine de la 6 la 50 articole de deşeuri pe oră. Mai mult, cantitatea de deşeuri marine din Marea Neagră este aproape de două ori mai mare decât în Marea Mediterană (90,5 vs. 50 de deşeuri / km2). Particule de microplastic au fost găsite în sedimentele Mării Negre atât la suprafaţă, cât şi în adâncimile de peste 2.000 m.

“Materialele plastice nu se biodegradează, ci se descompun în bucăţi din ce în ce mai mici, rezultând particulele de microplastic. Microplasticul reprezintă acele microparticule solide din plastic, insolubile în apă, cu o dimensiune mai mică de 5 mm, care nu pot fi identificate cu ochiul liber. În 2020, se estima că 14 milioane de tone metrice de microplastice pot fi găsite pe fundul oceanului, echivalentul a 437.000 de camioane sau 1900 de Turnuri Eiffel. Resturile de plastic sunt ingerate de 386 de specii de peşti, inclusiv 210 specii care sunt importante din punct de vedere comercial”, explică iniţiatorii programului ecologic.

Programul “Acţionăm pentru Ape – A.P.A.” se află la cea de-a treia ediţie, în cadrul ediţiilor anterioare fiind organizate în perioada septembrie – noiembrie 2019 şi iunie – octombrie 2020, 13 evenimente de ecologizare a plajelor de la Marea Neagră, a Dunării şi a unora dintre cele mai importante lacuri de pe teritoriul ţării. La aceste evenimente au participat în total peste 1000 de voluntari şi au fost colectate peste 17 tone de deşeuri. În 2020, Programul “Acţionăm pentru Ape” a câştigat locul I, la categoria mediu, în cadrul Romanian PR Awards, cea mai importantă competiţie de PR din România.

Programul ecologic APA face parte din REset Plastic – Strategia internaţională integrată anti-plastic a Grupului Schwarz, care include şi Kaufland România. Grupul Schwarz, din care face parte şi compania Kaufland România, se află printre cele mai mari societăţi comerciale internaţionale, îşi cunoaşte şi îşi asumă responsabilitatea faţă de mediu la nivel global. 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.