Problema străzilor neasfaltate, cu gropi, pline de noroi în această perioadă, este întâlnită în orice localitate. Probabil nu există vreo comună sau un oraș în România care să nu se confrunte cu astfel de probleme. Cel puțin o stradă în fiecare localitate trebuie să fie ori neasfaltată, ori a fost asfaltată dar, ulterior, s-au săpat șanțuri pentru utilități și nu s-a mai refăcut asfaltul după terminarea acestora, ori s-a surpat terenul și au apărut gropi și lista poate continua.
Au fost și cazuri în care străzile au fost decopertate pentru a fi asfaltate, dar de când au început lucrările și până în prezent, firmele respective au intrat în faliment, s-au schimbat câteva guverne, s-au devalorizat banii și s-au mai descoperit câteva exoplanete de câtre NASA, dar străzile respective nu au mai fost reparate. Aceasta a fost și situația la Murfatlar, până recent.
Așa cum am arătat și în alte articole, câteva străzi din orașul Murfatlar au fost decopertate, în urmă cu 3-4 ani, urmând a fi reparate de o firmă ”muribundă”: SC Telor Invest SRL, societate aparținând unor nume ”Cu rezonanță” în politica românească și în mediul de afaceri, dar care, din câte s-a observat, era mai specializată în tras țepe pe banii statului decât în lucrări. Această firmă a încasat o bună parte din bani, a început lucrările, apoi a intrat în faliment, la numai 5 ani de la înființare. Mai multe detalii AICI.
S-a schimbat primarul, s-au reluat și lucrările
Acum însă, situațioa este puțin diferită. Înaintea ploilor din ultima perioadă, s-a lucrat intens pe străile din Murfatlar, intrate în proces de reabilitare, însemnând peste 20 de străzi. Potrivit primarului George Cojocaru, unele deja au fost asfaltate, altele au fost pietruite, iar în tot orașul au rămas numai două străzi cu pământ, iar lucrările au fost întârziate din cauza ploilor.
”Ne-a rămas o singură stradă fără fază determinantă, din păcate, strada Avram Iancu, unde am schimbat rețeaua de apă, am pus hidranți noi, dar ne-au ținut mult cei de la RAJA și nu am apucat să facem fază determinantă. În rest, toate au fost pietruite și pe unele s-a turnat deja covor asfaltic. Societatea care se ocupă a lucrat ok, dar ne-au ținut pe loc fazele determinante. Proiectantul a avut COVID, a trebuit să stea 2 săptămâni în izolare, apoi a fost și vremea. Avem 22 de străzi în diferite faze, iar când timpul ne va permite, vom pune piatră pe celelalte două străzi rămase nepietruite, continuăm cu trotuare și cu borduri, apoi ne pregătim pentru asfaltare”, ne-a declarat primarul George Cojocaru.
Este adevărat că unii locuitori ai orașului răsuflă ușurați, văzând că, după atâția ani, străzile lor sunt în curs de a deveni normale. Alții, însă, se tem să nu rămână, din nou, neterminate, dat fiind că există un precedent.
”Vom lucra cât vom putea. Destul oamenii au stat cu străzile așa din 2016, timp de 4 ani. Acum sunt speriați să nu le lăsăm așa neterminate. Dar nu se va întâmpla asta. Vom continua așa, e ok, doar că nu prea ne permite timpul”, ne-a mai declarat primarul.
În ceea ce privește prima societate contractată pentru aceste lucrări, Telor Invest, primarul Cojocaru ne-a precizat că a făcut o acțiune în instanță pentru recuperarea banilor primăriei.
”Am dat firma aceasta în judecată, când am venit la primărie, pentru că au luat niște bani fără să ducă lucrările la bun sfârșit. Lucrările au întârziat, ceea ce au început să facă s-a degradat ulterior”, a mai menționat primarul.
În concluzie, dacă se vrea, se poate. Mai greu va fi pentru locuitorul uneia dintre străzi, devenită iaz, pentru că nu va mai avea unde să pescuiască, în semn de protest.
Daniel ALBU