VIDEO. Stroe: PSD va propune Parlamentului plafonarea prețului la energie

0
327

Senatorul PSD de Constanța, Felix Stroe, a atras atenția asupra consecințelor creșterii prețurilor la energie electrică, mai ales că se apropie anotimpul rece. Fără o soluție reală vom asista la un număr mare de falimente ale persoanelor fizice. În plus, cei care nu vor avea bani să plătească vor fi executați silit și debranșanți.

„Tot mai mulți cetățeni ne trimit nouă, parlamentarilor constănțeni, facturile la energie electrică. Dacă nu se găsește o soluție, este un faliment individual generalizat. Oamenii nu vor avea bani să-și plătească energia, pe lângă faptul că vor rămâne în frig iarna aceasta.

Consecințele vor fi crunte. Oamenii vor sta în frig și poate nu știți că facturile de utilități – energia electrică, apa și gazele – constituie titlu executoriu, prin lege. De mai mulți ani. Nu mai e nevoie de proces. Dacă nu-ți plătești factura la utilități, fără să te întrebe nimeni, te trezești că te execută silit: îți scoate bunurile la vânzare executorul judecătoresc.

Nu mai vorbim de Ordonanța de Urgență dată acum două săptămâni care le permite furnizorilor străini de utilități – de energie electrică și de gaze naturale – să debranșeze clienții, fiind anulată ordonanța prin care era interzisă debranșarea în pandemie, pentru protecția consumatorilor. Numai companiilor de apă, singurii furnizori români de utilități, nu li s-a permis să debranșeze clienții“, a explicat Felix Stroe, senator PSD de Constanța.

Una din soluții pentru această criză era plafonarea prețurilor pentru șase luni și găsirea unor surse interne de energie, așa cum au făcut și alte țări europene. Legea consumatorului vulnerabil nu face decât să furnizeze multe miliarde de euro furnizorilor străini de utilități, susține Stroe, de aceea PSD va propune în Parlament plafonarea prețurilor și găsirea unor măsuri pentru a nu se mai importa energie.

„Dacă Guvernul plafona șase luni (nu la infinit) prețurile, să iasă lumea din iarnă, concomitent cu luarea unor măsuri pentru a nu mai importa energie – adică găsirea altor surse de energie pentru termoficare, producție etc. – atunci ieșeam din această criză. De ce atâtea țări din Uniunea Europeană, șapte la număr, au apelat deja la plafonare concomitent cu luare unei măsuri ca să-și mărească producția energetică?

Pentru că ceea ce facem noi – da, populația va fi ajutată – nu e bine, pentru că banii nu îi vor primi românii. Și sunt miliarde de euro pe care îi va da Guvernului furnizorului Gaz de France, furnizorului Enel Italia. Foarte multe miliarde bune de euro vor pleca la aceștia și nu îi oprește nimeni să mărească în continuare prețurile. Guvernul îi va ajuta pe ei: ajutând populația, banii vor ajunge la acești furnizori străini.

De aceea am propus acest proiect de lege de plafonare a prețului, pentru șase luni, la o medie a ultimelor șase luni, concomitent cu luare acelor măsuri de care vorbeam.

Noi, PSD, intrăm cu acest proiect de lege, îl vom susține și să vedem dacă au tupeu să nu îl susțină în Parlament“, a dezvăluit Felix Stroe.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.