Sunt destui polițiști la Constanța pentru a face față tuturor acțiunilor anti COVID și de ordine publică, în cazul închederii orașului?

0
1288

Municipiul Constanța este la un pas de a fi carantinat, iar reprezentanții Inspectoratul de Poliție al Județului Constanța (IPJ) își fac planuri de bătaie, mai ales că vom avea și alegeri. Conducerea IPJ susține că, deși este o provocare, polițiștii îi vor face față. Sindicaliștii sunt de părere, însă, că este nevoie de reanalizarea priorităților și că va trebui să se renunțe la ”ceva”.

Cotidianul Focus Press a publicat, recent, mai multe articole legate de un incident, când polițiștii nu au putut interveni în urma sesizării prin 112, pe motiv că nu erau disponibili. Din două patrule nu era nici una disponibilă. De ce? Pentru că ambele erau prinse în alte acțiuni. De aici, dar și din alte situații rezultă un deficit de personal la nivel de municipiu și chiar la nivel județean.

Adjunctul IPJ: ”Este o provocare, dar îi vom face față”

În contextul pandemiei și al eventualității închiderii municipiului Constanța, adjunctul IPJ, comisar-șef de poliție Mircea Vizitiu susține că este o provocare, dar este sigur că vor face față tuturor situațiilor.

”Ne preocupă acest subiect, pentru că, întradevăr, într-un scenariu de acest gen, și pentru noi este o provocare. Vom face față și cu siguranță ne focusăm pe aceste activități. Avem și noi oameni care s-au autoizolat ca urmare a unor contacte cu persoane pozitive, e complicat pentru toată lumea. Dar avem oameni și pentru măsuri specifice, și pentru măsuri operative. Suntem acolo, vom face față, pentru că nu suntem singuri. Avem structuri suport, și sprijinul jandarmilor și al Comitetului pentru Situații de Urgență. E adevărat că și pentru noi este o provocare, dar cred că ne vom descurca”, ne-a declarat adjunctul IPJ Constanța.

Sindicaliștii sunt de altă părere

În schimb, sindicaliștii din Poliție susțin că este necesară reanalizarea priorităților.

”Patrulele nu trebuie prinse în alte activități. Intervenția trebuie să rămână intervenție, nu poți lua o patrulă și să o bagi în acțiuni anti Covid. Eu zic așa: Doamne ferește să se închidă Constanța, nu știu pe unde o să scoată cămașa Inspectoratul. Pentru că Poliția Rurală este deja îngenunchiată cu Ovidiu, au luat oameni de la Rurală ca să închidă Ovidiu, fiindcă nu aveau de unde să ia, iar dacă vor închide și Constanța, vor trebui să realoce polițiști din Constanța. Dacă vom vrea să facem detoate, nu vom putea scoate cămașa, nu vom ieși la liman. Dacă se va închide orașul, ori luptăm cu această pandemie și nu mai turăm motoarele, ori le facem pe toate, dar nu o să iasă cum trebuie. Asta este clar, pentru că aceste filtre, înființate în contextul pandemiei, necesită o resursă umană imensă. Filtrele de la intrare în Constanța vor trebui să aibă minim patru polițiști pe sens ca să facă față traficului, 24 de ore din 24. Înseamnă minim 8 polițiști pe un singur sens, la o singură intrare, asta înseamnă circa 50 de polițiști pe zi pentru toate intrările, doar pentru filtre. Dacă stăm să ne gândim, trebuie polițiști și pentru interiorul orașului, să controleze declarațiile etc. Un oraș precum Constanța este greu de gestionat această problemă, dacă nu sunt destule patrule mixte polițiști/jadarmi. Asta înseamnă că este o foarte mare privicare, să închidem orașul și trebuie să ne stabilim prioritățile. Ce avem de facut. Trebuie să avem polițiști în stradă care să asigure ordinea publică, dar avem și problema asta cu pandemia. Dacă se închide Constanța, trebuie să tăiem de undeva, trebuie să ne hotărâm la ce renunțăm, pentru că nu se poate face față peste tot simultan”, ne-a declarat Vasile Zelca, șeful SNPPC Constanța.

 Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.