Ministerul Apărării Naționale a lansat o procedură de licitație publică pentru achiziția serviciilor de supervizare a proiectării și execuției lucrărilor aferente obiectivului de investiție „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“. Valoarea estimată a contractului este de peste 38 de milioane de lei, fără TVA, iar termenul-limită pentru depunerea ofertelor este 22 mai 2025.
Ministerul Apărării Naționale, prin Unitatea Militară 02542 Focșani, a lansat în cursul zilei de 17 martie a.c. o procedură de licitație publică ce vizează achiziția serviciului de supervizare pentru contractul de servicii de proiectare și execuție lucrări aferent obiectivului de investiții „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din Cazarma 888 Mihail Kogălniceanu“. Obiectivele specifice ale contractului sunt furnizarea de servicii de supervizare de înaltă calitate, atât în timpul perioadei de proiectare și execuție a lucrărilor, cât și pe parcursul perioadei de garanție a acestora, în vederea urmăririi corectei utilizări a fondurilor disponibile și pentru a se asigura că antreprenorul execută lucrările în conformitate cu obligațiile contractuale, în special în ceea ce privește durata, cantitatea, calitatea și costul lor.
Durata efectivă a contractului de supervizare este de 85 de luni, defalcată astfel: o lună calendaristică efectivă pentru supervizarea activităților de proiectare, care se desfășoară în paralel cu activitatea de supervizare pe durata execuției lucrărilor; 25 de luni calendaristice efective pentru supervizarea activității de execuție a lucrărilor; 60 de luni calendaristice efective pentru supervizarea activității în perioada de garanție a lucrărilor. Valoarea estimată a tuturor serviciilor de consultanță și supervizare execuție lucrări este de 38.731.125,24 lei, fără TVA.
Obiectivul de investiții prevede lucrări de construcții de aerodromuri, piste de decolare și de aterizare, dar și a suprafețelor de manevrare, de hangare și ateliere, clădiri administrative și clădiri cu funcțiuni complementare. Proiectul include și investiții în infrastructură, spații de cazare, dar și unități medicale și de învățământ.
Lucrările la cea mai mare bază militară NATO din Europa, de la Mihail Kogălniceanu, au început în primăvara anului trecut. Micul orășel ar urma să găzduiască până la 10.000 de militari NATO și familiile acestora.
Peste 2,5 miliarde de euro au fost alocați pentru acest proiect.
De la înființarea unității, Baza 57 Aeriană a găzduit/asigurat: desfășurarea de exerciții naționale, bilaterale sau internaționale (inclusiv cu alte structuri din Sistemul Național de Apărare), desfășurarea operațiunii de transport multimodal a resurselor materiale și umane ale Guvernului Statelor Unite ale Americii, dinspre și către Afganistan, în sprijinul International Security Assistance Force (ISAF) și a operației de coaliție Enduring Freedom (OEF) – Enduring Multimodal Operations, desfășurarea activității de zbor de instrucție a Escadrilei 572 Elicoptere de la Baza 90 Transport Aerian, Ministerul Afacerilor Interne și Serviciul Român de Informații, desfășurarea activității de zbor a unor formațiuni militare străine (USAREUR, USAFE, MARFOREUR, USNAVY), desfășurarea demonstrațiilor aeriene susținute de formația reprezentativă a Forțelor Aeriene SUA – THUNDERBIRDS, în anii 2007 și 2011, desfășurarea unor vizite oficiale la care au participat șefi de stat și înalți demnitari militari și civili din state membre sau non-membre NATO, tranzitul militarilor români și /sau străini către/dinspre teatrele de operații.
Andreea CONDURACHE