Curtea de Apel Constanța a respins, marți, 8 iunie, cererea de suspendare a Hotărârii de Guvern nr. 559/2001, invocată de administrația publică locală pentru interzicerea comerțului cu produse alimentare în stațiunea Mamaia.
Mai multe societăți comerciale care desfășoară activități comerciale în stațiunea Mamaia au cerut instanței de judecată, pe data de 17 mai, să anuleze prevederile acesteia, pe motiv că nu mai sunt aplicabile în condițiile în care Mamaia a suferit unele transformări, fiind construite și blocuri de locuințe colective. Astfel, societățile în cauză, respectiv: ARISTOTELUS TREND REZIDENCE SRL, PINOS TRADE 2001 SRL, DIMES MARKET SRL, TONIMAR LITORAL SRL, XELAR DEVELOP SRL și Asociația Comercianților din Dobrogea au cerut, pe contencios administrativ, revocarea acestei HG invocată de autoritățile locale pentru a le interzice continuarea activităților de până acum și, cumva, determinarea comercianților să-și transforme magazinele în baruri și restaurante.
Deși s-ar părea că cei din administrația publică locală au dat-o la întors în această privință, acțiunea este încă pe rolul instanței, iar până la pronunțarea acesteia privind anularea HG 559/2001, s-a cewrut suspendarea acesteia, astfel încât magazinele alimentare să poată funcționa în continuare, până la pronunțarea unei hotărâri definitive.
Numai că, luni, 7 iunie, judecătorii Curții de Apel Constanța – Secția a II-a civilă de contencios administrativ și fiscal, au respins cererea de suspendare ca nefondată. Totodată, judecătorii au respins și excepțiile părții adverse – Guvernul României – privind inadmisibilitatea și lipsa de interes a reclamanților.
”Este un act normativ anacronic căci din anul 2007, Mamaia a suferit o transformare radicală, construindu-se locuințe individuale si colective, devenind un cartier în toată regula, cu rezidenți permanenți plătitori de impozite la bugetul local. Pandemia ne-a afectat tuturor afacerile, iar acum, nu doar că nu suntem ajutați, dar ni se pun şi bețe în roate. Asta în condițiile în care avem angajați permanenți, contribuim la bugetul local si la bugetul consolidat al statului. Tot ceea ce dorim este să ne putem desfășura activitatea economică într-o formă perfect legală și civilizată, fără șicane, de pe urma căreia să iasă în câștig toată lumea”, se arată într-un comunicat al Asociației Comercianților din Dobrogea, postat pe Facebook.
Reamintim că primarul Constanței, Vergil Chițac, a anunțat în urmă cu câteva luni, că nu va mai permite comercializarea produselor alimentare, în magazine, în stațiunea Mamaia, toată lumea fiind nevoită, în această situație, să mănânce la restaurante.
Doar că imaginea restaurantelor de la noi a căpătat o proastă reputație și multă lume chiar refuză să servească masa în acestea, după imaginile foto/video publicate până în toamna anului trecut, după controalele făcute de Horia Constantinescu, în calitate de șef OPC Constanța, actualmente director în primărie și vicepreşedinte al Comandamentului Litoral 2021.
Daniel ALBU