Cum a insistat șeful Gărzii Naționale de Mediu Tulcea, Nicolae Acceleanu, ca reprezentanții E-Distribuție să racordeze ilegal la rețeaua electrică firma responsabilă cu dezastrul ecologic de la Smârdan? Prin presiuni și prin manipulare. Deși s-a descoperit că societatea în cauză a era racordată ilegal și consuma curent necontorizat, șeful Gărzii de Mediu a invocat unele motive ireale, potrivit anchetatorilor, privind o posibilă poluare masivă în zonă, scopul fiind acela de a-i determina pe reprezentanții ENEL să refacă branșamentul electric, chiar așa, ilegal.
Așa cum am aratat și în alte articole pe aceeași temă, legat de incineratorul de la Smârdan-județul Tulcea, la data de 27.03.2019, lucrătorii E-Distribuție Dobrogea SA au efectuat un control la sediul acestuia, aparținând CAZACIOC & CO SRL, firma care a îngropat mii de cadavre de animale pe un teren mlăștinos, deși trebuia să le incinereze. În urma controlului, reprezentanții furnizorului de energie au constatat că fusese montată o instalație electrică clandestină, care ocolea aparatele de măsură și control ale energiei electrice consumate fraudulos.
Ulterior constatării acestor fapte penale, s-a procedat la debranșarea consumatorului fraudulos de la rețaua electrică. În acest context, pe data de 08.10.2019, patronul societății care deținea incineratorul, Gelu Daniel Cazacioc a emis o adresă șefului Gărzii de Mediu Tulcea „să i se acorde ajutor în vederea obținerii alimentării cu energie electrică în continuare”.
În adresa emisă, individul a făcut trimitere la un impact negativ al sistarii furnizării curentului electric nu numai asupra „turismului si alimentatiei publice” ci si mențiunea că societatea în culpă ar fi chiar un obiectiv de interes național.
Și-a depășit atribuțiile de serviciu
În aceeași zi, în calitatea sa de comisar șef la Garda Națională de Mediu – Comisariatul Județean Tulcea, Nicolae Acceleanu a emis, împotriva oricăror atribuții legale, o adresă către E-Distribuție Dobrogea, în care, pur și simplu, a intervenit în ceva ce nu avea nicio legătură cu competența sa funcționala și a cerut ca să fie rebransați la rețeaua de energie din care furaseră nestingheriți.
În acest document oficial, Nicolae Acceleanu a atestat și un set de împrejurări puțin cam forțate, ca să nu spunem mincinoase, în sensul că a folosit argumente ireale, precum ”sistarea temporară a activității ar conduce la blocarea activității de preluare/incinerare deșeuri de origine animală la nivel național, cu consecințe deosebite pentru activitatea de turism și alimentație publică, în contextul economic actual al României”.
Trecând peste faptul că localitatea Smârdan nu are nicio treabă cu turismul, în continuare, furnizorul de energie electrică a trebuit să rebranșeze, obligat-forțat, acel așa-zis incinerator, la rețeaua electrică, exact ca înainte, fără a avea un contract, fără a fi contorizat consumul și, implicit, făcă ca cineva să plătească curentul consumat!
Fără intervențiile lui Acceleanu, incineratorul nu putea simula activitatea
Altfel spus, SC Cazacioc & Co a putut fura în continuare curent, cu girul șefului Gărzii de Mediu Tulcea, deși cel din urmă nu avea nicio atribuție în astfel de situații.
Pe dealtă parte, spun procurorii, daca Gelu Daniel Cazacioc nu beneficia de „serviciile șefului Gărzii de Mediu Tulcea”- așa numitul incinerator nu ar fi putut simula ca funcționează și, astfel, nu ar mai fi fost depozitate mii de tone de animale moarte, pe câmp, fără a fie arse, plus cantități uriașe de sânge provenit de la abatoare și resturi de animale sacrificate – aruncate pe terenul din imediata vecinatate a incineratorului, fapt ce a avut însă consecința poluării dramatice a pânzei freatice.
Procurorii mai spun că Nicolae Acceleanu a preferat să facă presiuni și să sprijine catastrofa de mediu, în loc să ia măsurile necesare și să le evite.
Mai mult, prin adresa nr. 1930/16.02.2021, Instituția Prefectului Județului Tulcea a confirmat faptul că incineratorul aparținând SC Cazacioc & Co SRL nici nu aparține obiectivelor de infrastructură teritorială importante pentru sistemul național de apărare – așa cum afirmă Nicolae Acceleanu.
Mai departe, în urma informațiilor furnizate prin adresa nr. 2296/22.03.2021, Garda Națională de Mediu – Comisariatul General a confirmat faptul că Nicolae Acceleanu nu avea nici un fel de atribuțiuni care să justifice un asemenea demers, în care a implicat institutia publică condusă într-o cauză penală.
În această manieră, șeful Gărzii de Mediu Tulcea se face responsabil, potrivit anchetatorilor, de infracțiuni de fals intelectual,falsificarea unui înscris oficial cu prilejul întocmirii acestuia de către un funcționar public aflat în exercițiul atribuțiunilor de serviciu, prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare realității.
Reclamații ale oamenilor, neluate în seamă și dosite prin sertare
De precizat că în sediul Gărzii de Mediu Tulcea au fost depistate, în urma verificărilor, zeci de reclamații ale cetățenilor, care reclamau catastrofa de mediu de la Smârdan, însă inculpatul, în calitatea deținută, mușamaliza de fiecare data situația care, între timp, a devenit dramatică.
În ceea ce-l privește pe fostul șef al instituției, acesta s-a autosuspendat din funcție pe perioada procesului penal, fiind plasat sub control judiciar.
Cauza privind miile de leșuri îngropate pe câmp, de către reprezentanții firmei Cazacioc &CO SRL, reprezintă obiectul unui alt dosar penal, aflat în curs de soluționare.
Daniel ALBU