Suspiciuni de corupţie. Plângerea împotriva deciziei ANAF care a interzis operaţiunile de import – export în Portul Constanţa a ajuns până în Parlamentul European

1
8058

Așa cum arătam într-un articol publicat recent, mai multe companii și operatori portuari au protestat față de unele decizii cel puțin ciudate care se întâmplă în Portul Constanța și în Constanța Sud-Agigea. La mijloc este vorba despre o dispoziție a ANAF, prin care au fost sistate toate operațiunile de import/export. De la reprezentanții companiilor până la simpli muncitori, aceștia și-au suspendat activitatea și le este teamă că vor rămâne fără servicii. Comisionarii vamali, de asemenea, și-au declarat nemulțumirea față de aceste decizii care le-au afectat activitatea și, implicit, veniturile.

Mai multe companii afectate de aceste măsuri cel puțin dubioase, s-au adresat unui birou de avocatură care a trimis o adresă către mai multe instituții atât naționale, cât și internaționale, pentru a lua măsuri cu privire la stoparea acestei măsuri pe care o cataloghează drept un abuz și un atac asupra drepturilor economice ale societăților. Semnatarii adresei sunt: S.C. CAO EXPEDITION S.R.L., S.C. QUALITY BROKER S.R.L., S.C. BLACK SEA BROKERS AND CLEARANCE S.R.L., S.C. BETA INTERTRANS S.R.L., S.C. ROMLOGISTIC S.R.L.

Adresă trimisă inclusiv Parlamentului European

Printre destinatarii acestei adrese se află Președinția României, Cancelaria Primului Ministru, Consiliul Concurenței, Parlamentul European – în atenția europarlamentarului Maria Grapini, ANAF, Direcția Națională Anticorupție, comisarului European Paolo Gentiloni și Ombudsman European – organism care investighează plângerile cu privire la cazuri de administrare defectuoasă de către instituțiile și organismele UE.

Redăm în continuare o parte din cuprinsul adresei trimisă tuturor celor enumerați:

Prin prezenta vă aducem la cunoștință anumite aspecte de luat în considerare cu privire la dispozițiile administrative cuprinse în nota nr. 13132/04.082020, emisă de Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF – n.r.) – Direcția Generală a Vămilor, prin care se restricționează, cu încălcarea unor drepturi fundamentale ale mediului de afaceri, efectuarea formalităților vamale de import și export la cele două birouri de frontieră, anume BVF Constanța și BVF Constanța-Sud, precum și la birourile vamale de frontieră rutiere.

Prin acesta decizie se interzice, fără temei, dreptul de a efectua formalitățile vamale de import prin cele două birouri vamale din Portul Constanța și, totodată, instituie în mod nelegal obligația agentului economic de a plasa mărfurile sub regim vamal de tranzit, respectiv direcționarea transporturilor de marfă către birourile vamale de interior București și Chitila”, se arată în adresa emisă tuturor entităților care pot interveni în acest caz.

Solicitări pentru evitarea prejudiciilor

De remarcat că, în opinia reclamanților, măsurile adoptate de autoritatea vamală aduc atingere intereselor comerciale ale tuturor societăților comerciale care își desfășoară activitatea în Portul Constanța, și totodată fluxului comercial și logistic, aducându-le mari prejudicii economice și financiare.

Dispozițiile legale invocate în cuprinsul notei circulate 13132/04.08.2020, art. 159 al-în. 1 din Reg. UE 952/2016, nu conferă Direcției Generale a Vămilor dreptul de a lua măsuri restrictive față de importatori, atât cu sediul în România, cât și cu sediul în țări membre UE, care au consecințe deosebit de grave pe lanțul economic și logistic al comerțului liber cu mărfuri ce intră prin Portul Constanța.

Considerăm că se încalcă în mod flagrant dispozițiile articolul 9 din Legea 21/1996 Legea Concurenței, deoarece potrivit acestor dispoziții <<sunt interzise orice acțiuni ale organelor administrației publice centrale sau locale, având că obiect sau putând avea că efect restrângerea, împiedicare sau denaturarea concurenței, în special: să ia decizii care limitează libertatea comerțului sau autonomia agenților economici, ce se exercită cu respectarea reglementărilor legale și să stabilească condiții discriminatorii pentru activitatea agenților economici>>”.

Așa cum se arată în documentul trimis până și în Parlamentul European, prin impunerea unor măsuri restrictive, precum cea în discuție, asupra importatorilor cu sediul în România, dar și a celor cu sediul pe teritoriul UE,  țările membre UE, aceste societăți comerciale importatoare nu mai au posibilitatea de a-și alege biroul vamal la care să prezinte mărfurile în vederea importului definitiv, întrucât Direcția Generală a Vămilor a intervenit nejustificat, potrivit reclamanților, prin încălcarea legii și restrânge, în acest mod, posibilitatea importatorului de a apela la furnizorii de servicii care au legătură cu mărfurile care intră prin Portul Constanța. 

Măsura ANAF afectează contractelor încheiate între companii

Măsura este cu atât mai abuzivă și nelegală, susțin semnatarii adresei,  deoarece această măsură se referă doar la importurile intrate prin punctele vamale din Portul Constanța, respectiv BVF Constanța și BVF Constanța Sud.

Măsurile nelegale și abuzive impuse de către Direcția Regională a Vămilor afectează grav activitate societăților comerciale din Portul Constanța deoarece acestea își desfășoară activitatea în baza unor contracte de derulare multianuale încheiate cu parteneri externi și interni, care se află pe fluxul comercial și logistic, cât și cu alți furnizori de servicii care se regăsesc pe lanțul logistic din Portul Constanța, această măsură va crea încă de la momentul intrării în vigoare a notei circulare și o problema socială deoarece foarte mulți angajați în activitățile portuare vor rămâne fără muncă”.

Practic, prin aceste contracte, societățile comerciale care au în obiectul de activitate și calitatea de comisionari vamali din Portul Constanța, sunt împuternicite să reprezinte Importatorii în relația cu Autoritatea Vamală și cu Liniile Maritime, totodată să plătească anumite cheltuieli ale acestora precum, facturi de THC de la liniile maritime, taxe de cheiaj, cheltuieli rezultate în urmă formalităților de import, plata taxelor la import, cheltuieli rezultate din transportul mărfurilor care aceștia și către client-i ai acestora.

Suspiciuni de corupție

Așa cum se arată în încheierea documentului, semnatarii acestuia invocă posibilitatea ca în spatele tuturor acestor demersuri să fie persoane cu anumite interese, fiind vorba despre posibile fapte de corupție.

”Rugăm că aceste verificări să se efectueze și prin sesizarea din unele articole din presă sau reportaje apărute în mass media, vis-à-vis de unele persoane nesemnatare ale notei circulare, dar care au interes că aplicare dispoziției notei circulare să rămână în vigoare  deoarece în spatele acestei note circulare se ascund fapte de corupție ce afectează grav societate românească, fiind implicați factori din conducere a birourilor vamale de interior din București și Direcției Generale a Vămilor”, încheie reclamanții, prin intermediul avocaților.

Vom reveni asupra acestui subiect, mai ales că, așa cum am menționat mai sus, în spatele afacerii ar fi unele persoane cu nume grele.

Daniel ALBU

1 COMENTARIU

  1. Nu fiți fraieri. Mai dati cateva ponturi cu containere de tigari de contrabanda destinate pentru campania electorala si apoi ANAF-ul o sa danseze cum vreti voi :)))))))

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.