Târgul de Crăciun din Constanța: 30% din capacitatea maximă râmăne istorie

0
595

Sărbătorile de iarnă reprezintă cea mai liniștită, luminoasă și fericită perioadă din an. În acest anotimp al sărbătorilor avem posibilitatea să ne bucurăm și de un târg de Crăciun, organizat de Primăria Constanţa în parcul arheologic. Vizitătorii târgului au ocazia să se bucure până pe data de 9 ianuarie 2022 de peste 20 de căsuțe cu diverse bunătăți de sezon, băuturi calde, decorațiuni de Crăciun.

Pe lângă laudele pentru amenajarea târgului, există însă şi categoria nemulţumiţilor: cei care au protestat pentru că în incintă se intră doar dacă deţii Certificatul Verde ce atestă vaccinarea. O altă nemulţumire, de data aceasta din partea celor care au putut intra în perimetrul târgului, se referă la nerespectarea capacității maxime dintr-un spațiu, indiferent că se află într-o incintă sau în aer liber.

Având în vedere de reglementările actuale, de combatere a răspândirii COVID-19, potrivit articolului 4 din hotărârea nr. 105 din data de 19.11.2021, în spațiile unde sunt organizate diverse evenimente, spectacole, festivaluri este permis accesul în proporţie de 30% din capacitatea maximă a spațiului, purtarea măștii și asigurarea unei suprafețe de minimum 4 mp/persoană.

Mai multe persoane care au vizitat târgul de Crăciun din Constanţa susţin că reglementările menţionate mai sus nu au fost respectate, că nu a existat distanţare, că numărul maxim admis a fost depăşit – nimeni nu a stat însă să numere – şi că unele persoane nu purtau mască. Există şi imagini în acest sens, precum şi o solicitare a Focus Press, adresată Primăriei Constanţa, de clarificare a acestor aspecte. Momentan, primăria nu a răspuns întrebărilor.

În schimb, viceprimarul Constanţei, Ionuț Rusu, a declarat în cadrul unui interviu FocusPress că regulile sunt respectate în cadrul târgului de Crăciun, cu intrări oprite la fiecare 10-15 minute pentru evitarea înghesuielii, iar persoanele care își dau masca jos sunt doar cei ce se află în zona de food: „Nu este în subordinea mea, dar am să încerc să va ofer un răspuns. Aveți perfectă dreptate că sunt oameni mulți în acest parc, dar cei care intră în zona delimitată sunt oamenii care intră doar pe baza certificatului verde și bineînțeles poartă masca, aceste lucruri sunt vizibile. Persoanele care nu poartă masca de protecție sunt cele din zona de food, unde lumea într-adevăr mănâncă, iar acolo, conform legislației în vigoare, atunci când mănânci ai voie să-ți dai masca jos. Acolo este o zonă de food ca și în restaurante unde în momentul de față intri pe baza certificatului verde. Nu este o măsură impusă de Primăria Constanța, este o măsură națională pe care trebuie s-o respectăm (…) Eu spun că se respectă toate măsurile de distanțare atunci când oamenii întră în incintă și atunci când oamenii mănâncă, nimeni nu se duce să îi tragă de mânecă că nu port mască în timp ce mănâncă. Intrarea în parc pentru 10-15 minute este oprită tocmai pentru a evita această înghesuială”, a declarat Ionuț Rusu. Acesta a mai adăugat că dacă au existat incidente, acestea au fost doar unele izolate.

Programul târgului

PROGRAM TÂRG CRĂCIUN CONSTANȚA Parcul Arheologic Constanța, 01.12.2021 – 09.01.2021

Miercuri-Duminică: 12:00 – 21:00

Luni și Marți: închis 25 decembrie 2021 și 1 ianuarie 2022: închis; patinoarul va fi deschis zilnic, între orele 12:00-21:00.

Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.